Шефката на щаба на US космическите войски: Китай е все по-голяма заплаха за доминацията ни в Космоса

По думите на ген. Нина Армано „постигнатият от Пекин напредък е изумителен, изумително бърз“

Бързият напредък на Китай във военно отношение все повече заплашва превъзходството на САЩ в Космоса, каза днес ген. лейт. Нина Армано, която е началник-щаб на космическото подразделение на американската армия, предадоха Ройтерс и БТА.

Генерал-лейтенант Армано заяви, че Китай е постигнал значителен напредък в космическите технологии, включително в сфери като сателитните комуникации и космическите кораби за многократна употреба, което позволява на страните бързо да повишават нивото на космическите си програми.

„Мисля, че е напълно възможно те да ни настигнат и задминат, разбира се“, каза тя на събитие в Сидни, ръководено от Австралийския институт за стратегическа политика, отчасти финансиран от правителствата на САЩ и Австралия. Според нея „постигнатият от тях напредък е изумителен, изумително бърз“.

В исторически план Китай изостава в космическата надпревара, в която водеща роля имат САЩ и Русия. През последните години обаче Пекин постигна значителен напредък, който тревожи Вашингтон и други западни правителства.

Ръководителят на китайската програма за изследване на Луната Е Пейцзян сравни Луната и Марс с оспорваните острови в Южнокитайско море, към които Пекин има претенции. Китай също така разработва експериментални технологии, насочени към проучване на астероиди и малки планети, богати на природни ресурси.

„Китай е единствената страна, която възнамерява да промени международния ред и същевременно и подпомаган в много области от Русия, Пекин във все по-голяма степен разполага с икономическата, дипломатическата, военната и технологичната сила да постигне тази своя цел“, заяви Армано.

По думите ѝ Китай и Русия, извършват „безразсъдни“ ракетни опити, създаващи опасно количество космически отломки през последните години.

„Тези пространства с отломки заплашиха всичките ни сателити и други системи в космоса, а тези системи са жизненоважни за сигурността, икономическите и научните интереси на нашата държава“, каза тя.

Космическото подразделение на американската армия беше създадено през 2019 г., отчасти като опит за противодействие на нарастващите възможности на Китай и Русия.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

2 коментара

  1. Стига с тая „бензиностанция с ракети“ бе хора,там толкова гениални умове ли има,та да изправят ръст пред тандема на Щатите и васална Европа с повече от 800 милиона население.Тази Европа, която само до преди 70-80 години беше колонизирала цялата планета, сега се разпада пред очите ни,завинаги!!!.Китай и Индия се издигат като мощни вулкани.

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.




Въведете кода за проверка: *