Цистерни от влак се ВЗРИВИХА в Хитрино! Има 5 Загинали и десетки Ранени! (Разширена Статия С Видео +Снимки) Виж Тук:

0

Цистерни с пропилен и пропан-бутан, част от товарна влакова композиция на „Булмаркет“, експлодираха в Хитрино близо до Шумен, съобщи БТВ. Взривът е станал около 5.30 сутринта на жп линията Русе – Варна. Според информацията до момента влакът е дерайлирал на влизане в гарата, вследствие на което е последвал взрив.

Съобщава се за четирима загинали при експлозията. 18-годишен младеж, постъпил в болницата в Шумен с тежки наранявания след взрива, е починал, с което броят на жертвите нараства на пет. Има много пострадали и материални щети по постройките около гарата. На място са пристигнали пожарни автомобили, линейки и полиция.

Директорът на болницата в Шумен д-р Атанас Атанасов съобщи, че 27 ранени са приети в лечебното заведение, но продължават да пристигат още пострадали. Всички екипи са мобилизирани и работят. Пострадалите са със съчетани травми – тежки изгаряния и фрактури на крайници, повечето от тях имат набити стъкла и други осколки от самия взрив. Има една изключително тежко пострадала жена с над 90% изгаряния.

Картината е тежка, но към момента екипите се справят, каза д-р Атанасов. Четирима от пострадалите в Хитрино, които са получили изгаряния, са превозени и настанени във Военноморската болница във Варна, съобщи началникът на лечебното заведение полк. д-р Ивайло Въжаров.

Хоспитализирани са трима мъже и една жена на възраст между 20 и 50 години. Всички са в реанимация. Изгарянията им са между 15 и 30 процента. Очакваме да бъдат докарани още пострадали, каза Въжаров. По думите му не е изключено пациенти с тежки и съчетани травми да бъдат транспортирани и до университетската болница „Св. Марина“ във Варна.

Говорителят на шуменската полиция Ася Йорданова съобщи, че трите входно-изходни артерии на Хитрино са затворени с цел да се осигури безопасността на хората. Току-що се чу втори гърмеж от дерайлиралия влак. В помощ на шуменската полиция пристигнаха екипи от Шумен, Варна и Търговище. Над 100 работят души са на терен. Хора се евакуират от къщите, добави тя. Йорданова уточни, че сигналът за дерайлиралия влак е получен в полицията в 5.42 ч.

Във влаковата композиция е имало 26 цистерни, от които 20 с пропилен, 3 с пропан-бутан, а три са били празни. Засега информацията е, че се е взривила само една от цистерните. Нанесени са изключително сериозни щети на административната сграда на община Хитрино, на полицейския участък и на няколко сгради в съседство.

Експерти от РИОСВ ще направят замервания дали вредни емисии във въздуха, посочи говорителят на шуменската полиция. Тя уточни, че към момента не се налага евакуация на цялото село, а само на къщите, които са в близост до инцидента.

Движението в района е ограничено. От Пътна полиция препоръчват да се минава по разклона Тимарево -Длъжко – Струйно.

Ето и официалната информация от пресцентъра на МВР за тежкия инцидент: „Тази сутрин около 5,45 часа в района на шуменската гара Хитрино е възникнал взрив на влакова цистерна, превозваща пропан-бутан. В следствие на инцидента е разрушена сградата на гарата, няколко близки постройки и превозни средства.

На място на произшествието са изпратени 12 пожарни и спасителни екипа от Шумен, Търговище, Варна и Русе, както и екипи на Бърза помощ. Към момента има данни за четирима загинали и 12 пострадали. Създадена е организация за евакуиране на хората в района на инцидента.

Към гара Хитрино пътува заместник-министър Красимир Ципов и гл. комисар Николай Николов, директор на ГД „Пожарна безопасност и защита на населението“. На място са още екипи на Министерство на транспорта, Министерство на здравеопазването, Български червен кръст и Национална следствена служба“.

„Продължават действията на служителите на Министерството на вътрешните работи за овладяване на ситуацията в района на гара Хитрино. На място работят над 150 пожарникари и спасители от службите в Шумен, Разград, Търговище, Варна и Русе.

Първите четири пожарни екипа са пристигнали на мястото на произшествието около 6 часа – 15 минути след подаване на съобщението за взрива. Заедно с тях пристигат и първите полицейски екипи, които незабавно предприемат действия за отцепване на района. Непосредствено след това започва и извеждането на хората от населеното място.

В резултат от бързите действия на екипите на МВР от срутилите се къщи са извадени 12 човека. Към момента има потвърдени данни за четирима загинали и над 20 пострадали“, съобщават още от пресцентъра на МВР.

ВИЖ ВИДЕОТО:

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Въведете кода за проверка: *