Холандското издание De Volkskrant: България е в Ступор заради Премиер – Мафиот с пистолет на нощното шкафче!

Правителството на България е във властови колапс заради компрометиращи снимки на премиера Бойко Борисов.

Фотосите изтекоха миналата седмица, а на тях се вижда, че премиерът спи с пистолет на нощното си шкафче.

В отворено чекмедже се забелязват купища пачки от банкноти по 500 евро и златни кюлчета с печат, пише холандското издание De Volkskrant.

Авторът на снимките е неизвестен. Изпратени са анонимно по имейл до няколко български медии. Два дни след появата на скандалните снимки уличеният в корупция български премиер Борисов се появи на видеоосреща с другите лидери на ЕС, включително с Марк Рюте и Ангела Меркел, пише De Volkskrant.

Според премиера снимките са фалшиви и са дело на негови врагове, които искат да извадят България от евроатлантическата й орбита, за да я тласнат отново в лапите на Русия. Той сравни методите на работа на тези хора с ветодите на КГБ. Борисов умело спекулира с времето, което „враговете му“ са подбрали да пуснат този тежък компромат срещу него – то идеално съвпадало с моментът, когато България трябва да влезе в чакалнята на Еврозоната и Европейския банков съюз. Борисов е в конфликт с двама олигарси, които са издирвани от правосъдната система и по тая причина са избягали от страната.

Помолен от местни журналисти да отговори на въпроса за кои врагове говори, Борисов спомена българския президент Румен Радев, който го шпионирал с дрона си.

„Целта на Радев е да ни събори психически и след това физически“. Но, пошегува се премиерът, можеше да е и по-лошо. „Поне не сложиха в леглото ми докато спя и едно малко момченце. Тогава наистина щях да се хвърля от балкона “.

Президентът Румен Радев, който не скри, че е собственик на дрон, категорично отхвърли обвиненията на българския премиер като „фантазия и параноя“. От снимките е видно, че са правени в резиденцията на Борисов в Бояна, предградие, кацнало върху хълмовете над столицата София. Там премиерът и президентът са съседи – обитават две съседни вили в резиденцията.

Друг „враг“, който Борисов спомена като заподозрян за поръчител или автор на компроматните снимки, е доскорошният му заместник в управляващата партия ГЕРБ Цветан Цветанов. Омерзен от обвиненията на доскорошния си съратник, Цветанов напусна партията.

Скандалът със снимките, които междувременно специализирана лаборатория обяви за напълно автентични, е безпрецедентен дори за традиционно хаотичната българска политика. Още повече, че няколко дни преди появата на скандалните фотоси със спящия премиер в компанията на 1 млн. евро, златни кюлчета и пистолет, в публичното пространство изтече телефонно обаждане, в което глас, подобен на този на Борисов говори силно вулгарни думи по адрес на европейски премиери. Българската прокуратура стартира разследване автентичността на въпросния запис, както и на снимките.

Борисов (чийто прякор е: „Батман“) има пожарникарско образование, а след рухването на комунизма създава своя охранителна фирма. Преди години хакерската група Wikileaks публикува изтекли грами от американското посолство в София. В тях Борисов е представен като „непредсказуем“ и тъмен ъндърграунд субект и част от организираната престъпност в България през 90-те години.

Измежду всички държави-членки на Европейския съюз България е с най-високи нива на корупция според Transparency International. Малката балканска страна е последна и по индекса- свобода на дловото. Властта редовно сплашва и притиска разследващи журналисти, а някои от тях откровено споделят, че се страхуват за живота си. Редакционната политика на една голяма част от медиите пък се диктува от близкия до властта на Бойко Борисов олигарх Делян Пеевски и още няколко мастити бизнесмени на статуквото от неговия калибър.

За разлика от Полша и Унгария, които прилагат все по-независими политики в разрез с директивите на Брюксел, Бойко Борисов е в много близки приятелски отношения с Европейската комисия. Критици на спорните му политики от България обясняват това снизходително отношение към корупционните му практики с факта, че партията на Борисов ГЕРБ е член на влиятелната християндемократическа група (ЕНП) в Европейския парламент. За изненада на мнозина през есента на 2019 г. България дори получи похвали от Брюксел. А точните думи на Европейската комисия бяха, че страната бележи осезаем напредък в областта на върховенството на закона, завършва De Volkskrant.

Автор: Пею Благов, Skandalno.net

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

един коментар

  1. Сагата за затвора в Панкрац/Чехия и нейнте обитатели едно време беше нашумяла тема. Изведнъж всичи млъкнаха. Щубе ли ги?

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.




Въведете кода за проверка: *