Турция: САЩ се отказаха да влизат в Черно море

САЩ са отменили навлизането на двата свои бойни кораба в Черно море. За промяната в плановете на янките съобщи Турция. Отмяната се случва два дни след като Москва предупредила Вашингтон да стои далече от конфликта в Донбас и границите на Русия.

САЩ са отменили планираното навлизане на два американски бойни кораба в Черно море. Новината съобщи ръководеното от Мевлют Чавушоглу турско Външно министерство. А съобщението гласи, че Вашингтон е отменил преминаването на двата свои бойни кораба през Босфора и Дарданелите, предаде Ройтерс.

Турският външен министър Чавушоглу потвърди днес, че на страната му е “било казано устно, че планираното преминаване на американските военни кораби е отменено”. Министърът добави, че САЩ все още могат да прекарат своите военни кораби през протока през следващите три дни въз основа на предишното им уведомление. Ако обаче поискат да го сторят след този срок, ще трябва да изпратят ново известие.

Припомняме, че в последно време Вашингтон и НАТО силно са се разтревожили“ от струпването на руски войски в близост до границата с Украйна и в Крим. Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг призова Москва да спре съсредоточаването на свои войски в пограничните с Украйна зони. А в отговор руската страна обяви, че има правото да мести и разполага както и когато си поиска собствените си войски на своя територия.

На този фон миналата седмица Турция обяви, че Вашингтон ще изпрати два кораба-разрушителя в Черно море. Това решение бе определено от Русия като “провокация”. Руският заместник външен министър Сергей Рябков предупреди САЩ да стоят далече от Русия и Крим, като подчерта, че опасността от инциденти е много голяма.

Междувременно в сряда, ден преди планираното пристигане на американските кораби, Русия започна военни учения в Черно море. В тях участват фрегатата “Адмирал Макаров”, ракетните кораби “Грайворон” и “Вишни Волочок” и миночистачът “Иван Голубец” – всички те са част от руския Черноморски флот, базиран във военноморската база на Русия в Севастопол, п-в Крим.

По плана на маневрите корабите трябва да преодолеят заложените от неназован противник мини, след което да открият артилерийски огън по него. Skandalno.net

Пею Благов, Skandalno.net

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

2 коментара

  1. ГОСПОДИ ПАЗИ БРАТСКА РУСИЯ ТЯ СВЯТА ВИЖДАШ И ТИ НИКОГО НЕ НАПАДА САМО СПАСЯВА ОТ НАСИЛСТВЕНОТО НАЛАГАНЕ НА АМЕРИКАНСКА ДЕМОКРАЦИЯ ГЕНОЦИД НАД СВЕТА

  2. ВЕЛИКИ И СВЯТИ РУСКИ БРАТЯ ОСВОБОДИТЕЛИ СВЕТОВНИ МИРОТВОРЦИ ПАЗЕТЕ ВЕЛИКА И СВЯТА РУСИЯ ДАЖЕ И С ЦЕНАТА БЪЛГАРИЯ ДА Я НЯМА ДЪЛЖИМ ВИ ГО ИМАТЕ ОБИЧТА И ДОВЕРИЕТО НА ЦЕЛИЯ СВЯТ КОЙТО ИЗЛЕЗЕ СРЕЩУ ВАС ЖИВ ДА НЕ ОСТАНЕ ПАЗЕТЕ РУСИЯ БРАТУШКИ

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.




Въведете кода за проверка: *