Трудно му е на Запада с този мир

Поиска ли Западът мир на Швейцарската конференция за мир? И ако „да“, как го поиска?

Президентът на Швейцария Виола Амхерд каза „Срещата е първата стъпка към мира.“ Щом е стъпка към мира, значи Западът иска мир. Зеленски потвърди тази визия – и той говори за „стъпка“, даже каза „историческа стъпка“.

Да, ама министър-председателката на Италия Джорджа Мелони поясни, че  „ако Русия не се съгласи с условията за мирно уреждане на войната в Украйна, тя ще бъде принудена да се предаде.“ Значи тук става дума за мир, но за мир след победа на Украйна и след като Русия  се предаде.

Оттатък Океана същото чуваме и от САЩ. След като Путин направи своето ново предложение за мир, Пентагонът ги отхвърли и каза: „Путин не е в позиция да диктува мирни условия на Украйна“ Изобщо САЩ искат мир, но го разбират по свой си самобитен начин. В техните глави „някой на някого трябва да диктува мир“. И след като за тях е недопустимо Путин да диктува, значи те, Западът ще диктуват. Това разбиране обаче не е стъпка към мира, защото никой не иска да се предава и както правилно забеляза турският външен министър Хакан Фидан „всяка от страните вижда действията на другата страна като продължение на военните усилия“.

В заключителния документ на конференцията един от основните моменти беше „Всяко използване на ядрена енергия и ядрени съоръжения трябва да бъде безопасно, сигурно и екологично. Да се прекрати ядрената реторика в този конфликт“. Да, обаче още на следващия ден Столтенберг каза, че „членовете на Алианса преговарят за разполагане на допълнителни ядрени оръжия в Европа“. Това е в противоречие със Заключителния документ, освен ако НАТО не е решил да разполага още ядрени оръжия, за да направи използването на ядрените съоръжения по-безопасно и по-екологично.

За да има мир, Русия иска Украйна да не става член на НАТО. Да, ама Столтенберг каза: „Всички сме съгласни, че Украйна ще стане член на НАТО“. Това изявление на шефа на Алианса крачка към мира ли е или наобратно? Май е наобратно. Само че, на Конференцията Джейк Съливан, съветник по националната сигурност на г-н Байдън, каза че „тази война трябва в крайна сметка да приключи с преговори“. След като САЩ и Украйна са на такова мнение, значи това е крачка към мира. Да обаче Г-7 търсят „начини да принудят Русия да компенсира Украйна за военни щети от най-малко 486 милиарда долара“. След като възнамеряват обаче да принудят Русия, да й диктуват и прочие, за какъв точно мир са се размечтали?

В края на краищата, Зеленски, когато говори, че Швейцарската конференция е „историческа крачка“ към Мира, той пояснява своята визия, която включва: „Русия, която се е оттеглила от цяла Украйна, плащаща репарации и изправена пред правосъдието за военни престъпления“. Остро се изказва президентът на Украйна, безкомпромисно, но в същото време заявява „Идеята е да спрем войната с общи усилия. Днес сме свидетели на първия успех в тази посока. Нашето послание е следното – нека дадем шанс на дипломацията“. Значи Зеленски, тоест Западът, ще дава шанс на дипломацията, а както е известно нейният фундамент е „взаимните компромиси между страните“. Няма ли компромиси, няма дипломация!

А бе, всеки да разбира посланията на Швейцарската конференция за мир, както може!

Автор: Юрий Борисов

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

2 коментара

  1. Дай боже да стане задължителна казармата внуците така съм ги възпитал, че заповеди от грешници предатели да не изпълняват и да не стрелят по братя славяни,малкия внук е на 17 години и с моята ловна карабина от 20 – 30 метра уцелва лисица в окото. Кръвта вода не става.

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.