След Демилитаризацията и ДеНацификацията Украйна ще се Разпадне на Две – Руска република и Фашистки Анклав!

13

Заплахата, идваща от Киев, не остави на Русия възможността да избегне военна операция, чиято цел беше демилитаризация и денацификация на Украйна. Това беше обсъдено както в обръщението на Владимир Путин, така и в обяснението на руския постоянен представител в ООН. Русия наистина има право да защитава националната си сигурност на територията на друга държава. И, между другото, САЩ често използваха това право.

Специалната военна операция в Украйна, която Русия започна в четвъртък, е принудена мярка, подчерта президентът Владимир Путин на среща с представители на местните бизнес кръгове. На Русия „просто не е оставен шанс да направи иначе“, каза президентът. Припомняме, че в сутрешното извънредно телевизионно обръщение към руснаците държавният глава обясни, че решението за започване на специална операция е взето, за да се защити народа от тормоз и геноцид от киевския режим.

„За да направим това, ние ще се стремим да демилитаризираме и денацифицираме Украйна, както и да изправим пред съд онези, които са извършили множество кървави престъпления срещу цивилни, включително граждани на Руската федерация“, каза президентът.

В същото обръщение Путин говори и за това как са свързани двата постулата с днешна Украйна – принципът на суверенитета и принципът на зачитане на правата на човека. „След разпадането на СССР Русия прие новите геополитически реалности. Ние уважаваме и ще продължим да се отнасяме с уважение към всички новообразувани страни от постсъветското пространство. Ние уважаваме и ще продължим да уважаваме техния суверенитет“, каза президентът. Но, добави той, „Русия не може да се чувства в безопасност, да се развива, да съществува с постоянна заплаха, идваща от територията на съвременна Украйна“.

Освен това Путин припомни правото на нациите на самоопределение, залегнало в член 1 от Устава на ООН. „Нито по време на създаването на СССР, нито след Втората световна война, народите, живеещи в определени територии, които са част от съвременна Украйна, никой никога не ги е питал как самите те искат да уредят живота си. Русия смята, че е важно това право – правото на избор – да се използва от всички народи, живеещи на територията на днешна Украйна”, смята Путин.

Тезата, изразена от президента, беше развита в изявлението по време на заседание на Съвета за сигурност на ООН на постоянния представител на Русия в световната организация Василий Небензя. Концепцията за териториална цялост на държавите, залегнала в Декларацията на ООН за принципите на международното право от 1970 г., не може да се прилага спрямо Украйна, подчерта дипломатът. Правителството в Киев не се придържа към основния принцип, залегнал в декларацията – равенство по отношение на народите, живеещи на територията на държавата.

Небензя каза още, че Русия е решила да признае независимостта на Донецката и Луганската народни републики, убедена в безнадеждността на ситуацията в контекста на „явния геноцид“ от Киев. В същото време той обеща, че Москва ще информира Съвета за сигурност на ООН за операцията в Донбас, като същевременно „окупацията“ на Украйна не е включена в плановете, увери дипломатът.

Как да загубим правото на териториална цялост

„Не е тайна, че има известно противоречие между принципите на териториалната цялост и правото на народите на самоопределение. Някои учени според мен доста лукаво твърдят, че е неразрешимо. Това обаче не е така”, коментира речта на Небензя Анатолий Капустин, президент на Руската асоциация по международно право.

„Цялата история на ХХ век е изпълнена с много примери за сблъсъка на тези принципи. Много народи от бившите колонии се борят за своята независимост с оръжие в ръце, докато самите колониални империи се позовават на нарушаването от националноосвободителните движения на принципа на териториалната цялост на държавата”, отбеляза юристът. До 1970 г., когато е приета Декларацията на ООН, международната общност стига до „извода, че позоваването на териториалната цялост не може да бъде непреодолима пречка и едва ли не чук, който може да разбие всички други принципи на парчета“, каза Капустин. Затова, отбеляза събеседникът, при приемането на Декларацията ООН е поставила известен баланс между правото на нациите на самоопределение и принципа на териториалната цялост.

Формулирани са няколко условия, при които принципът на териториалната цялост може да се счита за преобладаващ, обясни адвокатът. „Първата е, че държавата трябва да се управлява от правителство, което еднакво представлява всички народи, живеещи на нейна територия“, каза Капустин. Всъщност втората по големина етническа група в Украйна – руснаците (най-малко 8,3 милиона души и от 20% до 30% от населението) де юре са прехвърлени в позицията на етническо малцинство.

Второто условие е пряко свързано с първото. „Държавата трябва на практика да прилага принципа на равенство и зачитане на правата на всички народи, живеещи на територията на тази държава. Призна ли Украйна правата на рускоговорящите език и национална култура? Там пострадаха не само рускоговорящите, но преминаха през другите „етнически малцинства“ със своето „либерално“ законодателство”, пита се Капустин.

„Трето, държавните власти не трябваше да нарушават правата на човека. Ако лишите значителна част от населението от граждански и политически права, вие преставате да претендирате за териториална цялост. Народите, които са подложени на такава дискриминация, получават право на т. нар. лечебно отделяне – отделяне от държавата”, подчерта международният юрист. „За каква териториална цялост на Украйна можем да говорим, когато държавните власти съвсем открито пренебрегват правата на отделните народи и региони?“ – каза експертът.

Поради това през 2014 г. Крим и Севастопол решават да се отделят от Украйна и да се присъединят към Русия, населението на Донецка и Луганска области излиза в подкрепа на новите народни републики и възниква движение за самоопределение в редица други територии на югоизточната част на Украйна.

„Разбира се, нито една държава в света не се интересува някой да посегне на нейната териториална цялост и териториално надмощие. Но ако притежавате и контролирате територия, бъдете любезни да спазвате други правила, които определят статута ви на независима и отговорна държава, а не група хора, които са обявили суверенитет и действат както си искат. От тази гледна точка Небензя е абсолютно прав“, завърши Капустин.

Неадекватните хора бяха спрени на крачка от ядрен статут

Фактът, че специалната операция за принуждаване на Украйна към мир е напълно в съответствие с международното право, посочи и директорът на Института за новите държави Алексей Мартинов. „Операцията се провежда в пълно съответствие с член 51 от част 7 от Устава на ООН, който предвижда правото на страните на индивидуална или колективна самоотбрана. Русия е член на ООН и член на Съвета за сигурност на ООН. Донецката и Луганската народни републики не са членове на ООН, но това право се отнася за тях по същия начин, както и за съюзниците на Руската федерация “, обясни политологът.

Русия подкрепи жителите на Донбас, които я помолиха за помощ, но също така действа, за да гарантира собствената си сигурност, добави Мартинов. И подобни действия също са в рамките на установената международна практика, подчерта събеседникът. „Имало е прецеденти в историята на ООН, когато Съединените щати, провеждайки военни операции извън Америка, нарушават нормите на Устава на ООН, принципите на суверенитета на държавите, тълкувайки това като защита на националните си интереси“, отбелязва Мартинов. “Русия в Донбас действа на базата на защита на своите национални интереси, своя суверенитет, своите граждани. Голям брой руски граждани сега живеят в Донбас”, припомня той.

Освен това перспективата Украйна да получи ядрено оръжие представлява заплаха за руската национална сигурност, каза Мартинов. Припомняме, че официалният представител на МВнР Мария Захарова подчерта, че изявленията на Киев за възможността за връщане на ядрения статут на Украйна “показва неадекватни хора на власт“. Това радикално обърна цялата ситуация около тази страна. Фактът, че Русия няма да допусне появата на ядрено оръжие в Украйна, беше посочен и от президента Путин в своето телевизионно обръщение.

„Във военната доктрина на Украйна Русия фигурира като пряк враг, за който се твърди, че воюва срещу Украйна в Донбас от 2014 г.“, припомни Мартинов. Изявлението на президента Владимир Зеленски, че Киев се оттегля от Будапещенския меморандум и възнамерява да придобие ядрени оръжия в близко бъдеще, беше последната капка, отбелязва експертът.

Две цели на военната операция

В същото време Русия не си поставя за цел анексирането на Украйна или която и да е част от нея, подчертава Мартинов. „Заповедта на Върховния главнокомандващ е налагането на мира на сегашния режим в Киев“, подчертава експертът. Целите на операцията са определени и на първо място това е демилитаризация, тоест неутрализация на украинската военна инфраструктура, която заплашва нашите съюзници – ДНР и ЛНР, както и самата Русия, отбеляза Мартинов.

Втората цел, очертана от Путин, е денацификацията на Украйна, тоест прекратяването и забраната на организации, партии и паравоенни структури на неонацистки, десни радикали и крайни националисти, припомня политологът Владислав Скачко. Тук са възможни два варианта, отбелязва събеседникът. „Първият начин е както беше с фашистка Германия. Съюзническите сили извършиха нейната денацификация едва след окупацията и разделянето на германските територии на сектори на отговорност и въвеждането на военни администрации върху тях“, обясни той.

„Така е и сега – денацификацията в Украйна ще остане само на думи, ако не бъдат въведени руски администрации на териториите, окупирани от руските войски“, каза Скачко. „Защото нито самите нацистки паравоенни структури, нито властите, които в своите лични, егоистични интереси се възползват от тези структури, няма да се предадат доброволно”, допълва той.

„Вторият начин зависи от това кои региони на Украйна ще бъдат превзети от руската военна операция. Ръководителят на ДНР говори днес по телевизията и каза: „Получаваме молби за присъединяване към ДНР и ЛНР от други южни и източни области на Украйна“. Той твърди, че са молени да бъдат освободени от киевските власти. Ясно е, че това е необходимо за реализирането на проекта Новоросия, за който руският президент е споменавал, а говори и наскоро. Проектът Новоросия включва осем региона от юга и изтока на Украйна, включително Донецк, Луганск и Одеса, които са край Мерно и Азовско морета“, каза Скачко.

„Ако тези рускоезични региони бъдат поощрени от Русия, те вмигом ще се втурнат да се присъединяват към новата федерация Новорусия, а Галичинска Украйна ще бъде напълно откъсната от морето и ще се превърне в сухопътен анклав. Русия ще получи достъп до Приднестровската молдовска република. Това със сигурност е от полза за Москва, тъй като ще позволи да се затвори веднъж завинаги украинският въпрос. Освен това, това ще бъде направено според принципа, изразен от президента: „Ако се втурнете към Донбас, ще се натъкнете въпросът за украинската държавност“. И, изглежда, те вече са се „натъкнали“, заключи той.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

13 КОМЕНТАРИ

 1. Някакво уродливо същество с професорска титла нарече целия руски народ „маниакален и комплексиран“ в предаването на държавната телевизия „Панорама“. Водещият плазмодий го гледаше захласнат и не направи дори забележка на тази крещяща ксенофобия. Да наречеш народа, който те е освободил от турско робсто така е истински кретенизъм. И това от телевизията, която българите издържаме с данъците си.
  Хора, не разбирате ли, че гаврата с нас и децата ни ще продължава, докато не започнем да избиваме тези изроди, вместо да се прехласваме по някакви си наложени ни външни ценности. Докато се правим на толерантни педали, това е положението и ще става все по-лошо.
  Без Априслкото въстание, Русия нямаше да освободи България, сега е същото. Траем ли си толерантно, ще си плащаме прескъпо и ще ни мачкат докато изчезнем. Може пък сегашното поколение да е свикнало с робството и да не заслужаваме нито Родината си нито да съществуваме като народ.

 2. ДОЛУ МРЪСНИТЕ ВИ КРАДЛИВИ РЪЦЕ ОТ ПАМЕТНИЦИТЕ НА СЪВЕТСКАТА АРМИЯ ОСВОБОДИТЕЛКА УПРАВЛЯВАЩИ ФАШИСТКИ САМОИЗБРАЛИ СЕ С 12% БЕЗ ДА Е ГЛАСУВАЛ БЪЛГАРСКИЯ НАРОД 80% ЗА ВАС БЪЛГАРОУБИЙЦИ ДА НЕ СТЕ ПОСМЕЛИ ДА СЕ ИЗКАЧИТЕ НА 3 МАРТ НА ШИПКА ЩЕ ВИ ПОТРОШИМ КРАКАТА ДА НЕ СТЕ ПОСМЕЛИ ДА БАРНЕТЕ ПАМЕТНИКА НА ЦАР ОСВОБОДИТЕЛ ЩЕ ВИ НАЧУПИМ РЪЦЕТЕ ХЕРОПУДЕЛИ АМЕРИКАНСКИ ПОДЛОГИ НАТОВСКИ И АМЕРИКАНСКИ ВОЙСКИ НЯМАТ РАБОТА В БЪЛГАРИЯ БЪЛГАРИЯ Е НЕЗАКОННО В НАТО И ЕС И ЩЕ ГО ДОКАЖЕМ НИКОЙ НЕ Е ПИТАЛ БЪЛГАРСКИЯ НАРОД ХЕРОПУДЕЛА р.радев И киро ПРОСТОТО ДА НЕ СИ РАЗВЯВАТ ПРЕДАТЕЛСКИТЕ МУТРИ ПРЕД ПАМЕТНИЦИТЕ И ПОРТРЕТИТЕ НА ГЕРОИТЕ

 3. ЦЕЛИЯ БЪЛГАРСКИ НАРОД С ОБИЧ И ПРИЗНАТЕЛНОСТ КАНИМ ВЛАДИМИР ПУТИН И ЦЕЛИЯ БРАТСКИ РУСКИ НАРОД И ЧЕЧЕНСКИЯ БАТАЛЬОН “ ВОСТОК “ НА 3 МАРТ НА ВРЪХ ШИПКА ХЕРОПУДЕЛИТЕ УПРАВЛЯВАЩИ БЪЛГАРИЯ НЕ ПО ВОЛЯТА НА НАРОДА САМОИЗБРАЛИ СЕ ДА НЕ СА СТЪПИЛИ ТЕ ПРЕДАДОХА И УБИХА БЪЛГАРИЯ

  • Ти си ги кани, ама те няма как да дойдат. А целият български народ без 20 изкукали русофили, подкрепя Украйна.

 4. киру ПРОСТОТО ПУСКАЙ СИ МОЛБАТА ЗА КАНАДКСО ЖИТЕЛСТВО НАРОДА НА БЪЛГАРИЯ КОЙТО НЕ ТЕ Е ИЗБИРАЛ СЪВМЕСТНО С БЕНЗИНОСТАНЦИЯТА С РЕКЕТИТЕ СКОРО ЩЕ ТЕ ИЗСТРЕЛЯ КЪМ КАНАДА А ХЕРОПУДЕЛА ЯСТРЕБ ХВЪРЧИЛОТО р. радев НАРОДНИЯ ПРЕДАТЕЛ ДА ХВЪРЧИ ЗА АМЕРИКА

 5. Всички видяха как Русия нападна Украйна, нали? А как за две години някои не забелязаха, че светът е нападнат от група ненормалници? Видяха как беше нападната Украйна, а не виждат как ще им бъде анулирана конституцията и свободата! Видяха как беше нападната Украйна, а не видяха как Зурла фон за Лайно думна 50 милиарда евро за продукт, който дори не е произведен. Видяха как беше нападната Украйна, а не виждат как децата им всеки ден носят маски, като роби и са тествани, като престъпници.
  Същите хора, които твърдяха, че „пЛандемията“ е истина призоваваха за принудителна ваксинация, сега ръсят лъжи и внушения за военната измислиците на глобалистите. България освен, че си плаща да е курвата на нато срещу Русия, заделя от бюджета пари за хуманитарна помощ на укро-фашисти. Българският народ да мре, ще помагаме на краварските слуги избиващи православни.
  Лицемерните корпоративни медии се опитват да очернят Русия и руският народ. Посланието е просто – те са чудовище, агресор, докато американците и нато действат морално. Цели се привличане на съпричастност сред затъпялото западно население, защото геополитическата необходимост е спасяването на украинските фашисти, избиващи руското православно население от години.
  Войната ще помогне на американските глобалисти да скрият дейностите на институциите от хората и да се възползва от хаоса. Стратегията за ред от хаоса не е нещо ново, тя много отдавна се прилага от глобалистите. Чрез омагьосвания с димките на войните се прикриват от човешките маси зашеметяващите бедствия от финансовата криза и коФид пЛандемията за зануляването.
  Проблемът с Украйна е частично дирижиран и замислен, като първо падащо домино във верига от планирани кризи. Ако не беше Украйна, щеше да бъде Тайван, Северна Корея, Иран и т.н. , за да продължат дневния ред за тотална централизация на властта.
  КоФид пандемията се провали и не успя да прокара плана за Велико зануляване. Така че сега наблюдаваме военен театър за отвличане на вниманието, с които се приближават към крайната цел, за по-висока смъртност, след като правиха прогнози за 65 млн. умрели от коФида.
  Очевидно биологично им оръжие се не сработи, като в очакваните лабораторни условия, защото подцениха божествената намеса у човека. Сега просто се нуждаят от поредна криза за зануляващата машина, тъй като хората отказаха диктата на медицинската тирания и задължително наваксване.
  Заплахата войната да се разпространи извън границите на Украйна би постигнала много повече от коФида, освен че осигурява прикритие на идващия със страшна скорост колапс във веригите за доставки, след дестабилизацията на икономиките.
  Войната винаги отвлича вниманието от икономическия саботаж и банките удобно никога не са обвинявани за международните конфликти, щетите и масовата бедност. След истерията, глобалистите просто ще кажат, че е нужно международно решение и те с радост ще ви го осигурят под формата на централизация на властта в името на свободата и демокрацията, а несъгласните ще обвяват за пионки на Русия и терористи. Просто с руска намеса може лесно да се оправдае въвеждането на военно положение.
  Някакво уродливо същество с професорска титла нарече целия руски народ „маниакален и комплексиран“ в предаването на държавната телевизия „Панорама“. Водещият плазмодий го гледаше захласнат и не направи дори забележка на тази крещяща ксенофобия. Да наречеш така народа, който те е освободил от турско робство така е истински кретенизъм. И това от телевизията, която българите издържаме с данъците си.

  • Приятелю,чета постовете ти в различни сайтове и съм дълбоко развълнуван откъде черпиш информация за всичко това което пишеш тук,а и на други места и като виждам какво се случва,ти си с едни гърди пред мен.Всичко това което пишеш е абсолютно вярно,след като мина през различни източници и установя в тяхната идентичност.Бог да те закриля и да бъдеш жив и здрав,когато един ден ФАЩ ще целуват ръка на т-щ Путин да им остави страната да бъде поне васал на ВЕЛИКА РУСИЯ!АМИН!

 6. ДА ВИ ЕБА ПУТКАТА МАЙЧИНА И ФАШИСТКИ БОКЛУЦИ КЪДЕ БЯХТЕ 8 ГОДИНИ КОГАТО ФАШИСТКА УКРАЙНА ИЗБИВАШЕ ДЕЦАТА НА ДОНБАС И ЕТНИЧЕСКИ РУСНАЦИ РОДНИ БРАТЯ ПО КРЪВ ВЯРА И ДУХ СЛАВА ВОЛОДЯ ИМАШ ОБИЧТА НА СВЕТА СВЕТОВЕН МИРОТВОРЕЦ ЧОВЕКА С НАЙ ГОЛЯМОТО ТЪРПЕНИЕ ГОСПОД ДА ТЕ ПАЗИ ПУТИН НАШ ВЕЛИК РОДЕН БРАТ ГОРДИ СМЕ С ТЕБ

 7. Колкото и да им обесняваш на тъпи глави, полза никаква. Поредния сценарии на Англия и Щатите за съсипване на Европа. Ей хора, не само бензин и газ, няма да има у нас и храна, няма да има ток, нищо няма да работи, щото сме отчаяно тъпи. Целта е съсипването на Европа и Русия, за да се спаси Англия и Щатите.

 8. Сега ни показват бежанци от украйна… Всички те вкупом разправят как руснаците били стреляли по мирни хора, как унищожавали и бомбардирали сгради и т.н.
  Аз изгледах една камара видеа от 24 до днес 26.02.2022 г. и на нито едно от тях не видях руснаци да стрелят по мирни хора, даже една дърта кифла се репчеше на един руски войник и подава семки да поникнели от гроба му, но войникът й отвърна доста сдържано (аз ако бях щях да я тресна с приклада). Разправят, че се било стреляло в Одеса и Харков – там е тихо и единственият проблем, който имат е с хранителни продукти – основно нямат хляб.
  Тези т.нар. бежанци, обаче много бързо са се ориентирали, карат сравнително лъскави возила, което ми говори, че не са просто бежанци, а са били част от управляващата върхушка, може би от тези убийци на руснаци, които бягат от възмездието, което заслужават.
  И в този ред на мисли се чудя как така Сърбия и Русия се отърват от изметта си, а ние не спазваме заветните думи на Левски за чиста и свята България и прибираме де що боклук ни се предложи при нас?!
  Нима забравихте 90-те години на миналия век, когато украинските мутри искаха да завземат черноморието ни и нашите едвам ги отблъснаха. Знаете ли, че украинските войнолюбци са едни от най-големите изверги?!

 9. ЕБАНджията Кирчо – Търчи Лъжи Харвардски и Лизачката Линда от ЛГБТ отиват доброволци в Украйна .
  Линдето ще замерва руснаците с торти а Кирето – со дупе !

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Въведете кода за проверка: *