Сергей Лавров: Добре ще е Байдън да разбере кой дава нарежданията и как

Москва е разтревожена от кандидатурата на Варшава Пентагонът да разположи ядрени бомби на нейна територия. Това каза руският външен министър Сергей Лавров в интервю за филма „Светът на ръба. Уроците от Карибската криза“, който беше излъчен по „Първи канал“.

„Полша заяви желанието си американски ядрени бомби да бъдат разположени на нейна територия. Тази ситуация е много притеснителна“, каза Лавров, цитиран от ТАСС.

Според него новото поколение западни политици си позволяват най- безотговорно да се заиграват с темата за ядрените оръжия.

„Надявам се президентът на САЩ Джо Байдън да е способен да взима мъдри решения, за да се справим заедно с глобалната конфронтация днес, която все повече започва да прилича на Кубинската ракетна криза от 1962 година“. Това заяви външният министър на Русия Сергей Лавров, цитиран от „Ройтерс“.

Според него приликите между войната сега и Карибската криза са безспорни, само че са с обратен знак, защото „за разлика от времето на Карибската криза, сега Русия е застрашената страна – от западните оръжия в Украйна“.

„Иска ми се в днешната ситуация Джо Байдън да има повече възможности да разбере кой дава нарежданията и как. Разликата е, че през далечната 1962 година Хрушчов и Кенеди намериха сили да проявят отговорност и мъдрост, но сега не виждаме такава готовност във Вашингтон“, допълни той.

За разрешаването на Карибската криза САЩ се съгласяват да премахнат ракетите си от Турция, а Съветският съюз – своите от Куба.

Говорител на Съвета за национална сигурност на Белия дом отказа да коментира изявленията на Лавров, но посочи, че остават отворени линиите за комуникация с Москва.

Темата за преговорите

„Винаги сме готови да изслушаме нашите западни колеги, ако отправят нова молба за организиране на разговор. Надявам се, че освен възпроизвеждане в контакти чрез дипломатически ведомства и по други канали, това което те говорят публично в пропаганден план, те ще съумеят да ни предложат някои сериозни подходи, които ще допринесат за намаляване на напрежението и ще отчетат напълно интересите на Руската федерация и нейната сигурност“, каза Лавров.

Според него Русия е готова да разговаря със Запада, ако той се обърне към Руската федерация „с реалистични предложения, основани на принципите на равенството и взаимното зачитане на интересите, насочени към намиране на компромиси и балансиране на интересите на всички страни в това регион.“

Лавров увери, че през последните шест месеца „е имало няколко инициативи от страна на американците и някои други западни колеги, които са поискали телефонни разговори с руския лидер“.

Лавров каза още, че някои външни министри са се обръщали към него със същата молба и той винаги се е съгласявал.

Ръководителят на Министерството на външните работи на Руската федерация добави още, че президентът Владимир Путин многократно е казвал, че Русия никога не е отказвала и не отказва преговори, но „режимът в Украйна ги отказва по пряка заповед на западните си спонсори“. Лавров заяви още, че „колкото повече забавят преговорите, толкова по-трудно ще им бъде да преговарят с нас“.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

един коментар

  1. СЛАВА ВЕЛИКА И СВЯТА БРАТСКА ВОВЕКИ РУСИЯ ГОСПОД ДА ТИ ДАДЕ СИЛИ ЗА ПОБЕДА И ДА ТЕ ПАЗИ А М И Н

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.




Въведете кода за проверка: *