Widgetized Section

Go to Admin » Appearance » Widgets » and move Gabfire Widget: Social into that MastheadOverlay zone

САЩ срещу Русия – ВОЙНАТА Е НЕИЗБЕЖНА!

Със сигурност съм последният жив анализатор не само в Източна Европа, но и въобще в Европа и в сегашна Русия, който следи най-важния сегмент от световната политика – оръжейният, още от началото на 70-те години, когато, като млад човек, стажувах известно време в Стокхолмския институт SIPRI, след това – като военен журналист, за кратко, по времето на Варшавския договор отразявах съюзническите генералщабни учения, след това – в началото на 80-те години, отразявах преговорите във Виена за съкращаване на въоръженията в Централна Европа, междувременно отразявах – в официоза, срещите на висшия орган на Варшавския договор – Политическият консултативен комитет, а след 90-те години само при мен се получи приемственост в оръжейната тематика в новите условия – изчезването на Варшавския договор и маршът на НАТО на Изток – нов Drang nach osten, под командата на САЩ.

Защо започвам толкова отдалеч?

Защото в момента мога, без особени проблеми, да анализирам срещата на Владимир Путин с Джо Байдън на 16 юни в Женева в условията на Новата студена война и на новите оръжейни и геополитически реалности. И защото съм присъствал на толкова срещи на такова равнище, че отдавна не се бутам в тълпата и обръщам внимание на някои по-маловажни детайли, които обаче са по-важни за цялостната картина, в това число и на „езикът на тялото“ – body language, на техните участници.

И така, началото на срещата във вилата Ла Гранж в Женева. Разполагане на основните фигури – Путин, Лавров, Байдън и Блинкен, на фона на богата библиотека, позите им, „пищовите“ и т.н.

Позите на участниците: Путин и Лавров се чувстват уверено. Байдън и Блинкен са напрегнати. Особено Блинкен.

Ръцете и телата на Путин и Лавров са отпуснати. Ръцете на Байдън и Блинкен са стиснати и напрегнати. Вижда се от колко различни позиции делегациите са подходили към тази среща.

На второ място – позата на Байдън, с крак върху крак. Груба грешка. Това не е типично за подобен род дипломатически приеми. Крак върху крак е предварително обмислена заставка, която специално е подготвена за Байдън, като опит за пренебрежение към другата страна и показване на собственото превъзходство.

Най-напрегнат е Блинкен – който пише постоянно нещо в своя тефтер, от което се разбира, че всичко върви обратно на неговия план. Зад гърба му – на библиотеката, са разположени няколко книги в съчетанието „I lie – Аз лъжа“.

Това не са фантазии. Езикът на тялото и жестовете са невербални сигнали, които говорят много повече от онова, което може да се чуе.

Самата среща, вместо анонсираните 5-6 часа, продължи само три часа и половина. Същото се отнася и за отделните пресконференции на Путин и Байдън.

Късата продължителност и отделните пресконференции не са много добър знак, показват липса на съгласие и бързо претупване на импровизиран дневен ред.

И сега, най-важното.

Участниците в срещата:

 • от американска страна – Байдън, Блинкен и Виктория Нуланд /Нуделман/, която наблюдава Украйна в Държавния департамент;
 • от руска страна – Путин, Лавров, Козак – посланикът на Русия в Киев, който, доколкото се разбира не е участвал в преговорите, и внимание, началникът на Генералния щаб на Русия Валерий Герасимов.

Неслучайно споменах, че преди години съм отразявал срещите на висше равнище на Варшавския договор и на неговия Политически консултативен комитет. И само на тях, за разлика от другите срещи, присъстваха и шефовете на Генералните щабове на страните-членки, начело с Генералния щаб на СССР.

И сега, за първи път след 1990 г., на среща на висше равнище Русия – САЩ, присъства началникът на Генералния щаб на Русия Герасимов. Защо? Може да има само едно обяснение – да покаже новата мощ на въоръжените сили на Русия, като поредно предупреждение към САЩ, да обясни, ако се наложи, какво става на стратегическо равнище между Русия и САЩ, т.е. превъзходството на Русия, което във Вашингтон се правят, че не разбират, което може да ги доведе до трагична грешка.

Всъщност всеки, който наблюдаваше срещата в Женева и последвалите пресконференции можеше да разбере, че Путин е силен, много по-силен от Байдън, по-силен от всякога, т.е. само за 15 години се превърна в акумулатор на вътрешна сила на Русия, на издръжливост, достойнство и интелигентност.

Тъй като доста години съм ходил по същите „коридори“ – реално преди 1990 г. „коридорите“ в Източна Европа и СССР, си приличаха в 100 процента, нерядко съм си задавал въпроса как биха се държали тогавашните лидери в подобни ситуации. И все по-често стигам до извода, че Путин взима, както показва след това времето, най-добрите, най-правилните и балансирани решения в безпрецедентни ситуации и обкръжение. И че няма да се поколебае да вземе и решение за войната, ако САЩ и НАТО прекрачат „червените линии“ на най-важните интереси на Русия.

Путин често се позовава на неговото джудо-минало. Рабира се, в тогавашния КГБ джудото се тренираше почти задължително, но не на високо равнище. Но принципите са по-важни. Защото джудото ви учи да се контролирате, да усещате остротата на момента, да виждате силните и слабите страни на противника, да се стремите към най-добрия резултат.

Сега става дума за принципа на меката сила на политическото джудо, въведен в световната практика от Путин, който винаги е подготвен и говори от силни позиции. Не се огъва, колкото и да го притискат, не размахва напразно юмруци, изчаква слабостта и инерцията на противника, за да го натисне леко към падане.

Заради това се съгласи на срещата с Байдън, за която последният направо го молеше, въпреки че Путин добре знаеше, че след срещата Байдън ще продължи с провокации, че целта на САЩ – преди, сега и в бъдеще – е пълно подчинение на Русия, и разрушение на системата от международни отношения и на световната икономика.

Чисто и просто Кремъл отново предупреди САЩ и НАТО да престанат да правят трагични грешки. и че Русия има начин да прекрати атаките и провокациите, който, рано или късно, ще трябва да задейства.

Заради това сред няколкото предложения за договорености между двете държави най-важното, но останало зад сцената, беше Украйна.

Още преди срещата в Женева Путин начерта „червената линия“ – Русия няма никога да позволи Украйна да влезе в НАТО и да се съкрати долетното време до Москва на американските ракети до 7-10 минути. Това е главното, което трябваше да се преведе на Байдън. Заради това и Герасимов беше в Женева. Главният сигнал – Кремъл няма да се спре пред нищо, за да гарантира военна сигурност на Русия. Ако Украйна влезе в НАТО, като държава повече няма да я има.

Отговорът на Байдън обаче беше отново тотално неадекватен и ме изпълва с подозрения какво ще се случи. Байдън даде срок на Путин от половин година, „за да оцени неговото поведение“.

Дипломатическо предложение с указването в него на някакви срокове се нарича ултиматум.

Какво е предложил Байдън на Путин да изпълни в 6-месечен срок? Не се знае.

Но никой не обърна внимание, че след Женева Путин веднага свика на извънредно заседание Съвета за сигурност и че са обсъждали нещо много важно. Какво е то? Мисля, че Байдън е заявил на Путин, че Украйна ще влезе в НАТО в „обозримо бъдеще“, въпреки че Путин нарече Украйна „червена линия“ и никога няма да допусне това.

Заради това в Съвета за сигурност са обсъждали кога ще започне войната, с какви оръжия и цели.

Според мен това ще бъде блиц-криг с пълно унищожение на военния потенциал на Украйна с най-кратки срокове. Ако НАТО се намеси и той ще бъде пометен.

Часовникът тик-така – „Към война вървим, към война…“ Skandalno.net

Автор: Красимир Иванджийски

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

 

4 кометара за САЩ срещу Русия – ВОЙНАТА Е НЕИЗБЕЖНА!

 1. Аз Отговор

  21.07.2021 в 10:16

  Изключителен анализ!!!
  Дано не се окаже верен,въпреки,че и слепия вижда накъде вървят нещата-към епилога на анализа на автора!-Браво!!!

 2. Анонимен Отговор

  21.07.2021 в 21:59

  Я да се спрете, стига с вашите войни и да изправяте населението на нокти от страх и паника! Никаква полза няма от тях, има полза само от взаимоизгодни търговски сделки и търговия, туризъм,пътувания, добър и достоен,щастлив живот за всички! Китай се превърна във фактор чрез труда на хората

 3. уеф Отговор

  22.07.2021 в 12:01

  браво.

 4. Фантомас Отговор

  24.07.2021 в 11:01

  Войната като елемент от човешката история, е всъщност, неизбежна.
  Освен това, ако повишаваш напрежението в една система постоянно, като в системата на международното право, накрая системата се разрушава. Социалното проявление на разрухата на такава система се нарича война.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Въведете кода за проверка: *