САЩ са в Икономическа АГОНИЯ, скоро ще се Разпаднат! Топ Анализ:

САЩ са пред икономическия колапс, а може би и пред финала на своето съществуване като единна държава! Затова ще натискат здраво и нас, и цяла Европа, а и останалия свят, над който имат власт, да увеличаваме парите за въоръжение и да им ги даваме за американско оръжие. Както и да сключваме с тях неизгодни за нас търговски договори.

Затова и Тръмп тръгна като рекетьор с бухалката да иска. И ще иска отвсякъде, където съумее да накара местните политици да му осигурят пари. Иска да избегне фалита на Америка, ако ще да е за сметка на целия останал свят. И колкото повече САЩ обедняват, те толкова повече ще дерибействат над планетата и ще палят конфликти. Да му мислят тези, от които ще се взимат парите и ще страдат от войните. Но нека не забравяме все пак, че срещу САЩ стоят Русия и Китай. Skandalno.net Целия коментар на Топ Анализатора проф., д.ф.н., Васил Проданов прочетете по-долу:

През 1992 г. в програмата си, с която дойде на власт, Бил Клинтън обяви „икономизация на външната политика“. Тоест, от този момент нататък външнополитическите институции на САЩ имаха като основна своя задача да прокарват и налагат навсякъде по света, включително и силово, американските интереси. Те скочиха със зъби и нокти да се борят за печалбата на американските корпорации. Това стана основна задача на посолствата, които трябваше да лобират за US-бизнеса пред чужди правителства и структури, както и на ЦРУ, които със своите методи правеха същото.

И едрият американски бизнес наистина спечели от това, а делът на 1 % най-богати в САЩ прибави към своята собственост допълнително стотици милиарди долари, изнасяйки производства и капитали по различни офшорни зони, данъчни убежища, специални икономически зони, страни с по-ниска цена на работната сила… Така Америка започна да внася отвън все повече стоки, за сметка на собственото си производство… защото това бе изгодно за едрия капитал, независимо че държавата губеше. Така противоречията между едрия капитал и държавата нарастваха.

Нарастването на тези противоречия бе един от факторите за неочакваната победа на противника на силово наложения неолиберален свободен пазар Доналд Търмп. А той пък направи намаляването на търговския дефицит един от основните приоритети на своето президенство. Издигна лозунгите „купувай американското“ и посолствата на САЩ навсякъде по света сега се мъчат да накарат местните правителства да „купят американското“, извивайки ръце.

Сривът на евро-атлантическия неолиберален капитализъм обаче води Запада към пропастта, след която следва свободно падане. Въпреки търговската война, която Тръмп поде, въпреки обещанията му да направи „Америка първа и отново велика“, САЩ продължават да се сриват в сферата на търговията, а с това и в други сфери. Балонът на търговския дефицит на Америка през 2018 г., въпреки протекционистките мита продължи да се раздува и достигна космическите 891.3 милиарда долара – най-високият в нейната история, както е най-висок дългът й, неравенството и пр. Все световни анти-рекорди, все американски и все през 2018 г.

През миналата година американците са внесли с 891.3 милиарда долара повече стоки, отколкото са изнесли.  Тръмп наложи мита върху множество китайски стоки, за да спре техният внос и въпреки това търговският дефицит на САЩ е нараснал с 12.5 % в сравнение с предходната 2017 г.  При това тази тенденция се усилва. Американците харчат много повече пари, отколкото печелят. Затова и само за един месец – през декември 2018 г., търговският дефицит е нараснал с 19 % в сравнение с ноември. При това дефицитът е особено голям в сферата на индустриалните стоки, в които очевидно други страни имат предимства. Обещанията, че протекционисткото ограничаване на вноса от Китай и други страни ще възроди американското индустриално производство, не се реализират. Стотици милиарди от джобовете на американските граждани са отишли в ръцете на чужди компании и правителства. Някои от тях и в американски компании, които обаче са такива само на книга, защото са изнесли производството си в чужбина.

Обещанията на Тръмп да намали дефицита във външната търговия се провалиха дори в отношенията му с доскорошните американски васали Мексико и Канада, които въпреки предоговарянето на НАФТА (договора със САЩ за свободна търговия), са продължили да печелят повече от търговския си обмен със САЩ. От търговията с Китай пък дефицитът на САЩ е рекордните 419 млрд. долара, с ЕС – 169 млрд., с Мексико – 82 млрд., с Канада – 20 млрд. Защото САЩ вече няма какво да предложи на света и само купува от него.

Тръмп намали данъците в САЩ и около 1.5 трилиона не влязоха в държавната хазна, а останаха в ръцете на на американците, които са използвали повечето от тези пари, за да си напазаруват… чужди стоки!!! В същото време намалелите приходи от данъци в бюджета са били компенсирани с увеличаване на дълга на държавата и съответно на бюджетния дефицит на САЩ. Затова и Тръмп сега беснее и продължава с нова ярост търговските войни с целия свят. Говори, че практиките на Световната търговска организация са несправедливи. Обяви, че Америка ще отреже досегашните протекции на Турция в търговията. Отправя заплахи, че ще оттегли САЩ от неизгодния договор за свободна търговия с Южна Корея, при който досега малката азиатска държава, но икономически тигър имаше възможност да изнася много повече стоки за Америка, отколкото внасяше от там.

Проблемът на САЩ всъщност е още по-голям, защото нещата не вървят не само в търговията, но и в множество други сфери. Да вземем най-фундаменталният от тях- човешкият капитал! Най-важния капитал на една нация е човешкия – хората и тяхното здраве и образование, които са решаващият фактор днес за успеха на всяка икономика. В това отношение САЩ вървят надолу. Вашингтонският университет е създал Индекс за равнището на човешки капитал в различни страни. И проследява как се е променил този показател в 195 държави по света от 1990 г. до 2016 г. Според него за този период САЩ са се смъкнали от 6-то на 27-мо място в класацията. Скандинавските държави, Китай и Южна Корея са между 10-те най-добри страни в това отношение. А Китай е изпреварил САЩ вече не само по количеството, но и по качеството на човешкия капитал. Капитал, който е основен икономически фактор за развитието на съвременните икономики. В момента около 30 милиона американци са здравно неосигурени и техният брой продължава да расте с милиони на година. И ще нараства, както растат ускорено там социалното неравенство, търговският дефицит, всички видове дълг, броят на бездомниците и какво ли още не.

Очевидно, че тези стряскащи цифри ще променят все повече американската политика, а Вашингтон ще търси всички възможни начини да привлече допълнителни пари отвън. Един нашенски евроатлантик наскоро предложи САЩ да разположели у нас ядрени оръжия. Не е проблем да го направят, но със сигурност ще поискат да си платим. Самият Тръмп наскоро обяви, че вече ще иска пари от правителствата на страните, в които има американски бази и войски. Явно на САЩ вече не им стига това, че досега базите им у нас и в други страни по света бяха безплатни, ами сега и пари ще ни искат. Това ще е нещо като данъка „диш хака бей“ – за зъбите на османлията, че си ги хаби като дъвче с тях подарената му от християнина храна. Данъкът е въведен по време на голямата криза на Османската империя, малко преди нейния окончателен разпад.

САЩ са пред икономическия колапс, а може би и пред финала на своето съществуване като единна държава! Затова ще натискат здраво и нас, и цяла Европа, а и останалия свят, над който имат власт, да увеличаваме парите за въоръжение и да им ги даваме за американско оръжие. Както и да сключваме с тях неизгодни за нас търговски договори. Капитализмът е излизал неведнъж от кризисно състояние чрез надпревара във въоръжаването и войни, които пренареждат съотношението на силите и унищожават хора и материално богатство. Затова и Тръмп тръгна като рекетьор с бухалката да иска. И ще иска отвсякъде, където съумее да накара местните политици да му осигурят пари. Иска да избегне фалита на Америка, ако ще да е за сметка на целия останал свят. И колкото повече САЩ обедняват, те толкова повече ще дерибействат над планетата и ще палят конфликти. Да му мислят тези, от които ще се вземат парите и ще страдат от войните. Но нека не забравяме все пак, че срещу САЩ стоят Русия и Китай. Skandalno.net

Автор: Проф., д.ф.н., Васил Проданов – преподавател в УНСС. Главен секретар на Българското философско дружество (1978-1989). Директор на Института за философски науки (1988-1992) и на Института за философски изследвания към БАН (1995-2010 г.). Автор на стотици научни публикации, излезли в България, САЩ, Русия, Германия, Франция, Испания, Холандия, Полша и много други страни в света. Автор на 21 книги, сред които «Познание и ценности», «Биоетика», «Биосоциални ценности» и др. Skandalno.net

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

6 коментара

  1. Износ на производство в други послабо развити страни е нож с две остриета. Помня как Плевнюлиев при разходките си в длуги по-богати страни молеше да инвестилат в Бългалия защото у нас има евтина и квалифицирана? работна ръка. И какво се оказа? Дават ни да произвеждаме да речем калници,кабели или фарове за техните коли.Плащат на работниците малко по-високи зоплати, но в пъти по-малко от заплатите на техните си работници. Изнасят произведените детайли в своите страни. Сглбятат от тях и ги продават на пазар цени. Какна ни е ползата от всичко това? Още по фрапилащ случай с електрорапеделителните дружеста, нодата и топло-снабдаване и дерат клиентете на техните услуги, ако ни плащаш, насъскват с,ещу тебе яки момчета от колекторски фирми. Ако и те не помагат отнасят делото в съда и там смекатката набъбва в пъти. Мая Манолова привежда случй, когато сметката от 15 лв. след разглеждане в съда, набъбна на 930 лв. Още по-фрапиращ случай е със златните находища в Челопеч. Договора е сключен с канадска фирма „Денди Прешърс“. Договора е строга държавна тайна и никой не знае колко злато се добива там, къде отива, и колко ни плащат? Същото е и с американските-маришките цинтрали. Взели са ги на концисия, сложиха им филтри и сега от тях произвеждат най-скъпия ток в България. Зощо ги наричат американскиТе са строени от българските бригадири и аз лично участвах в построяватето им като бригадир в Димитровград. За съдбата на другия завод построен от бригадирите там АТЗ АзотноТоров Завод нищо не знам. – Сигупно е разграбен и разнебитен, както всичко у нас след идването на „Демокрацията“.

  2. МОЯТ СКРОМЕН АНАЛИЗ-ПРЕДПОЛОЖЕНИЕ ВЪВ ВРЪЗЩКА СЪС СВЕТОВНАТА ИКОНОМИЧЕСКАТА КРИЗА..ТАКА БЕШЕ ПРЕДИ ПЪРВАТА И ПРЕДИ ВТОРАТА СВЕТОВНИ ВОЙНИ. “ ВЛАДЕТЕЛИТЕ НА СВЕТА“ В ИКОНОМИЧЕСКО ОТНОШЕНИЕ -РОТШИЛДОВИ „ОРГАНИЗИРАХА“ ТЕЗИ КРИЗИ И СЛЕД РАЗРУШАВАНЕТО НА ЕВРОПА…..“БЛАГОРОДНО“ОТПУСКАХА ЗАЕМИ ЗА ВЪЗСТАНОВЯВАНЕТО И !. НИЩО НЕ Е СЛУЧАЙНО В ПОСЛЕДОВАТЕЛНОСТТА НА ДЕЙСТВИЯТА ИМ…СПРАВКА: КНИГИТЕ: “ НОВИЯТ СВЕТОВЕН РЕД“ , „ТАЙНИТЕ ПРОТОКОЛИ“ И „СВЕТОВНАТА КОНСПИРАЦИЯ“ С АВТОР БЪЛГАРИНА НИКОЛА М.НИКОЛОВ ИЗДАДЕНИ ПРЕЗ 1993 Г.

  3. Дьяченко Валентин Николаевич по 2014 год заместитель начальника и начальник Главного управления Госземагентства в г. Севастополе,

    Дьяченко Валентин Николаевич Провел реорганизацию ГУЗР и организовал системную работу ГУЗР на базе внедрения ГИС технологий.
    Удалось наладить контроль и преодолеть негативные последствия деятельности команды Куницына по разбазариванию земель Севастополя. Организовал работу по оцифровке карт находящихся
    в архивах ГУЗР.Дьяченко Валентин Николаевич Проложил новую кабельную сеть, что позволило значительно ускорить процесс обработки запросов граждан и выйти на нормативные сроки обработки
    документов граждан.

    На базе Севастопольского ГУЗР Госкомземом Украины проводился пилотный проект по реализации создания кадастровой системы Украины на базе ГИС технологий. После успешной реализации на
    территории Севастополя и двух других областей на территории Украины была успешно создана публичная кадастровая карта Украины на базе единой гео информационной системы.

    Дьяченко Валентин Николаевич Внедрил электронную систему обработки документооборота, каждый входящий и исходящий документ сканировался и заливался в систему, что привело к невозможности
    потери документов, сократилось время на обработку входящих документов.Дьяченко Валентин Николаевич Произвел оптимизацию документооборота.

    В рамках реализации программы по созданию единой ГИС Украины были полностью оцифрованы правоустанавливающие документы на землю Севастополя.

    Дьяченко Валентин Николаевич Был инициатором проведения инвентаризации земель города Севастополя. В 2013 году проведена инвентаризация земель трех районов Севастополя (Гагаринский, Ленинский,
    Балаклавский).

    Дьяченко Валентин Николаевич Активизировал работу по получению гражданами госактов на землю. Работа велась ежедневно. Только за период августа – сентября 2012 года было выдано более 4000 госактов.

    Дьяченко Валентин Николаевич активно занимался оформлением земельных участков под парками и скверами (более 50 объектов, парк курсантов и т.д.), историка – культурными объектами
    (крепость Чембало, хорра), церквями и монастырями, спортивными объектами (стадион ФК Севастополь, пляжный стадион банковской академии).

    Дьяченко Валентин Николаевич активно боролся с коррупционными проявлениями в ГУЗР, что привело к обострению отношений с сообществом «Решал».

    Дьяченко Валентин Николаевич за деятельность в ГУЗР дважды награжден благодарностью руководства Госкомзема Украины, почетной грамотой руководителя Госкомзема Украины,
    грамотами и благодарностью губернатора Севастополя.

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.




Въведете кода за проверка: *