Руски бойни кораби и ядрена подводница преминаха на около 50 км от Флорида (видео)

Три руски бойни кораба и ядрената подводница „Казан“ преминаха на 30 морски мили или 54 километра югоизточно от бреговете на Флорида, САЩ, съобщи „Маями Хералд“. Това са първите по рода си маневри, предприемани от Москва през последните няколко години.

Руската атомна подводница „Казан“ влиза в пристанището на Хавана ВИЖ ВИДЕОТО

Руското министерство на отбраната заяви, че военноморската му група ще се базира в столицата на Куба. Тя вече е пристигнала в Хавана и е провела бойни учения с ракетни атаки срещу враждебни цели в морето и във въздуха по време на своето пътуване през Атлантическия океан към Куба.

По-късно стана ясно, че при при навлизането си в кубински води руските кораби са били посрещнати от домакините си със специална церемония с 21 топовни салюта.

ВИЖ ВИДЕОТО:

Ядрената подводница „Казан“ е въоръжена с крилати ракети. В групата влиза и фрегата „Адмирал Горшков“, въоръжена с хиперзвукови ракети „Циркон“.

Основната задача на групата е поразяването на вражески кораби и самолетоносачи.

От руското МО съобщават, че бойната им групировка край бреговете на Флорида не носи ядрено оръжие.

„Преди всичко целта на бойните кораби е да напомнят на Вашингтон, че не е приятно, когато съперник се намесва в близост до теб“, посочи Бенджамин Гидън, директор на Латиноамериканската програма в базирания във Вашингтон мозъчен тръст Центъра „Уилсън“.

„Тези действия също така напомнят на приятелите на Русия в региона, включително на противниците на САЩ Куба, Венецуела и Никарагуа, че Москва е на тяхна страна“, добави той.

ВИЖ ВИДЕОТО:

Учението се случва няколко седмици, след като президентът на САЩ Джо Байдън разреши на Украйна да използва щатски оръжия за удари по територията на Русия.

Планирано е руските кораби да останат край бреговете на САЩ през цялото лято. Смята се, че в ученията ще се включат и други кораби и подводници, както и няколко ескадрили руски самолети.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

4 коментара

  1. И аз веднъж в швейцария преминах покрай анджелина джоли, почти се сблъскахме в един магазин, ама не съм си помислял, че съм я еbал.

    • А от погледа на Анджелина Джоли ситуацията е била следната….в Швейцария се разминах с едно лайно, добре че не го настъпах….

      • А мислиш ли че на Еверест му пука, че някакво пълно с бълхи дръгливо, анонимно псе лае в подножието му?

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.