Руската армия подготвя най-мащабната си Операция след Великата отечествена война

4

Руските войски, както и частите на ДНР и ЛНР, движещи се една към друга от север, изток и юг, скоро ще затворят огромен котел, в който се намира 50-хилядната групировка „Донбас“ на въоръжените сили на Украйна. Там са най-обучените части на украинската армия, към които са прикрепени и три особено мотивирани националистически батальона от ранга на „Азов“. 50-хилядната групировка е в тази бойна зона от 2014 г., добре са обучени и укрепени. Преди инвазията наброяваше 60 хиляди души, но 10 хиляди бойци вече са убити. Само поражението на въоръжените сили на Украйна в Донбас ще направи възможно решаването на другите военни и политически задачи на Русия в Украйна. Как ще се развие настъплението?

„Всички основни задачи на руските сили по направлението Киев и Чернигов са изпълнени, сега целта на прегрупирането на нашите войски е на първо място завършването на операцията за пълно освобождаване на Донбас“. Това изявление направи руското министерство на отбраната в сряда. В резултат на първия етап на специалната операция стана възможно да се принуди противникът да съсредоточи сили около Киев и Чернигов. Благодарение на това групировката „Донбас“ на въоръжените сили на Украйна остана без приток на свежи ресурси от Запада и от центъра на Украйна, предаде Министерството на отбраната на РФ.

Малко по-рано същия ден ръководителят на ДНР Денис Пушилин каза в ефира на канал „Россия 1“, че има всички основания да се смята, че сега операцията по освобождението на Донбас ще тръгне много по-бързо. Ръководителят на републиката посочи няколко направления, в които войските на ДНР продължават да развиват настъплението си, съобщи официалният сайт на Пушилин.

Частите на ДНР настъпват към Авдеевка, всъщност северно предградие на Донецк, и към Мариинка, разположена на запад от столицата на републиката. Пушилин спомена още две цели, намиращи се на 30-40 километра от Донецк. Това са Новобахмутовка – на север, близо до магистралата, водеща към Краматорск, и Новомихайловка, разположена югозападно от столицата на ДНР.

Пушилин оцени и ситуацията в град Мариупол, който сега се освобождава от силите на ДНР, подпомагани от руските военни и силите на Националната гвардия. Според ръководителя на републиката само няколко малочислени и пръснати групи от националния батальон „Азов“ оказват съпротива, но и те до няколко дни ще бъдат напълно унищожени. Припомняме, че по-рано днес батальонът „Азов“ беше изтласкан напълно от всички жилищни райони в града, а останалите около 7000 бойци са се изтеглили и са блокирани в индустриалната зона на завод „Азовстал“.

Според надежден източник има доказателства, че на среща в Мариупол Рамзан Кадиров и командващият 8-ма армия генерал-лейтенант Андрей Мордвичев (преди това украинската пропаганда го обяви за мъртъв) са обсъдили времето за прочистване на Азовстал. Ще отнеме около седмица. Но блокирането на нацистката групировка на територията на завода на източния бряг на река Калмиус, дава възможност и сега да се освободят значителни руски сили за прехвърлянето им в други посоки.

ДНР отблъсква фронтовата линия

Така от думите на Пушилин можем да заключим, че след приключване на Мариуполската операция войските на ДНР ще се съсредоточат върху „отблъскване“ на фронтовата линия (бившата линия на съприкосновение) от Донецк, Горловка, Ясинов и други градове на агломерацията Централен Донецк, които продължават да страдат от обстрела на окопалите се наблизо ВСУ. Така, по-специално, в сряда украинската артилерия два пъти стреля по Донецк с РСЗО „Град“, като изстреля най-малко 25 ракети.

Врагът има „сериозни укрепления във всички изброени райони на атака, но ние продължаваме напред“, заяви лидерът на Донецк. „Все още не може да се говори за краен срок на унищожаването на тази групировка: всичко е свързано с много фактори. Но е факт, че операцията се ускорява“, подчерта Денис Пушилин. По думите му около 55-60% от територията на ДНР в административните й граници вече е освободена. Припомняме, че до 24 февруари републиката контролираше само около една четвърт от административната си територия.

Още по-мащабни (но трябва да се има предвид по-ниската концентрация на вражески войски там) са успехите в луганска посока. В момента ЛНР контролира над 90% от административната си територия, като почти навсякъде републиката е достигнала границите си, обявени през 2014 г. Изключение прави агломерацията Северодонецк – Лисичанск – Рубежное в западната част на Луганска област близо до границата с ДНР. Тук боевете продължават.

Направление на удара

В същото време от началото на седмицата сблъсъците между руските въоръжени сили и въоръжените сили на Украйна продължиха на юг и югозапад от Изюм (край Харков, 44 километра по права линия до Славянск, 55 км до Краматорск). Имаше и битки в южна посока при Гуляйполе и Новомихайловка, споменати по-горе.

Именно в тези райони бяха разположени нови подкрепления през последните няколко дни от онези части на руската армия, ДНР и ЛНР, които бяха освободени в Мариупол при разчистването на града. Тук се прехвърлят и сили от направлението Херсон-Николаев. Разместването стана възможно, след като в понеделник приключи руската операция, която доведе до поражение частите от 28-ма бригада на въоръжените сили на Украйна, която се опита да атакува в посока Херсон.

Според анализаторите прехвърлянето на руските войски показва подготовката в следващите дни за удар в сближаващи се посоки от юг и север, за да се обгради най-голямата украинска групировка в Донбас и последващото й унищожаване.

„Говорим за поражението на група от 40-50 хиляди души“, обясни военният експерт Борис Рожин. „Всъщност за руската армия това е най-мащабната операция от този вид след Великата отечествена война. Това има своите трудности. Но врагът търпи загуби, защитава се. Тогава всички чакат началото на втората фаза, която е свързана именно с настъпателната операция в Донбас, за да бъде обградена тази групировка“, допълни той.

„Основната украинска групировка в Донбас всъщност отдавна е разделена на две части. По-малката й част е обкръжена в Мариупол и е пред пълно унищожение“, каза още Рожин. „Има голяма група, която се отбранява в района на Донецк, Горловка, а има и друга група, свързана с нея, защитаваща се в Северодонецк и Лисичанск. Задачата ни е да ги обградим и унищожим“, разяснява той.

Настъпление от север: няма да щурмуват Славянск фронтално

„Групировка руски войски в района на Изюм ще бъде разположена в Донбас, за да се осигури по-нататъшно настъпление в посока Каменка и други населени места с цел обграждане на украинската групировка войски в град Славянск-Краматорск и Лисичанск-Северодонецк“, казва военният експерт Андрей Прокаев.

Вече можем да констатираме, че след разгрома на украинската групировка край Изюм, бавно, но постепенно настъплението на въоръжените сили на РФ започва да се придвижва на юг директно към Славянск и на югозапад към Борвенково. Това създава предпоставки за движение от север на юг с цел затваряне на котела около групировката Донбас на Въоръжените сили на Украйна. Съпротивата в тази област беше сериозна, но постепенно фронтът започна да се придвижва назад. Сега руските войски са се закрепили на южния бряг на река Северски Донец и продължават да трупат сили там.

В полукръг попада и Святогорският Свято-Успенски манастир, удобно разположен на високия бряг на реката и превърнат в отбранителна позиция от въоръжените сили на Украйна и териториалните батальони. По права линия до Славянск остават около 10 километра, но според експертите най-вероятно никой няма да щурмува укрепваната в продължение на 8 години от украинските националисти агломерация Славянск-Краматорск.

„На линията на съприкосновение има укрепени райони, които са обозначени с важни точки – Авдеевка, Славянск, Северодонецк, Лисичанск и Краснознаменск“, припомня Алексей Леонков, главен редактор на списание „Арсенал на Отечеството“.

Според Прокаев руските войски ще трябва да защитават фланговете, за да избегнат атаки срещу тях по време на офанзивата. „В Донбас се сблъскваме с опитни части на въоръжените сили на Украйна, те се бият там от 2014 г. срещу ДНР и ЛНР, имат щабове, складове и укрепления. Освен това украинските разрушители ще взривят останалите мостове и този фактор също трябва да бъде взет предвид от руските военни по време на настъплението“, отбеляза анализаторът.

Офанзива от югозапад: ключовата роля на гр. Гуляйполе

Руските войски „чакат завършването на прочистването на Мариупол, за да прехвърлят допълнителни сили в посока Запорожие“, смята Рожин. На свой ред украинският генерален щаб реши да укрепи южния фланг на групировката „Донбас“ с щурмови части – 95-та Житомирска и 25-та Днепърска въздушно-десантна бригада.

Генералният щаб на въоръжените сили на Украйна планираше да превземе Волноваха, наскоро освободена от силите на ДНР, и да „деблокира“ Мариупол. Но плановете на Киев се провалиха. Двете споменати по-горе въздушно-щурмови бригади, изоставени в района от Гуляйполе до Угледар, постепенно се връщат на север към Новомихайловка и по-нататък към Курахово, като сами влизат в бъдещия котел, твърдят анализатори.

Пробив при Новомихайловка и близо до Гуляйполе ще унищожи целия фронт на въоръжените сили на Украйна и затова освободените части и подкрепления се прехвърлят в тези райони. Експертите смятат, че заемането на Новомихайловка от руски части ще доведе до пробив на фронта с достъп до Курахово – това вече е на 50 км от Донецк. Части от ДНР на същото място бавно се движат на запад през Маринка. В момента се водят боеве в района на главната шлакова купчина, доминираща в степта, до Курахово. Всичко това заплашва украинската групировка западно от Донецк с обграждане в котел.

Как ще се затворят клещите

„Целта е да отидем в тила на тази група, напредвайки в сближаващи се посоки от север и юг“, каза на свой ред Рожин. „Най-важно е да прекъснем магистралата Донецк-Павлоград, по която минава основното снабдяване на въоръжените сили на Украйна в Донбас. Да уточним – Павлоград е град в източната част на Днепропетровска област, на около 150 километра северозападно от Донецк.

Както беше съобщено по-рано, руски самолети и ракети „Калибър“ от морето унищожиха ключовия обект на въоръжените сили на Украйна – железопътния възел в Павлоград, който украинските военни в момента трескаво се опитват да възстановят. Руските войски „могат да напредват през Славянск, Борвенково или през Лугово в посока към самия Павлоград“, каза Рожин. „Кой план ще избере командването ни, разбира се, никой представител на въоръжените сили на Русия няма да разкрие предварително“, обясни експертът.

„Войските, които сега трябва да „занулят“ 50 000-та групировка на въоръжените сили на Украйна, ще действат на принципа „раздели и унищожи“ – голямото вражеско формирование в Донбас ще бъде „разсечено“ на отделни центрове на съпротива и след това напълно унищожено”, казва експертът. В същото време, според събеседника, ще се използват всички видове въоръжение: артилерия, минохвъргачки, реактивни системи за залпово изстрелване, високоточно оръжие и авиационни оръжейни системи.

Какво следва?

„Когато цялата групировка в Донбас бъде ликвидирана, ние ще освободим значителна част от нашите въоръжени сили, както и силите на ЛНР и ДНР“, разяснява Леонков. „Те ще продължат настъплението си на запад, където ще се обединят с онези групи войски, които навлязоха на територията на Украйна от север. И тогава те ще изпълнят задачите, пред които са изправени: демилитаризация и денацификация на Украйна“, заключава той.

Според експерти първоначалният стратегически план, насочен към унищожаването на най-големите групи на въоръжените сили на Украйна и националните батальони, унищожаването на военната инфраструктура на Украйна и лишаването й от военен потенциал, не се е променил. Но едва след разгрома на групировката „Донбас“ на Въоръжените сили на Украйна и националните батальони ще бъде решен въпросът в други области, включително в Николаев, Одеса, Кривой Рог, Запорожие и Днепропетровск. В същото време Русия в Украйна си има работа с най-голямата армия в Европа (с изключение на турската) и се стреми да разреши въпроса „с минимални кръвопролития“ както сред цивилните, така и сред редовната украинска армия. Националистическите батальони са друго нещо – за тях директивата към руските войници е – куршум или плен.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

4 КОМЕНТАРИ

  1. Когато съобщаваха че талибаните са убили Х броя американци в Афганистан беше разбираемо – никой не ги е канил там, но сега 10 хиляди унищожени украински, по същество славянски, войници, независимо от идеологията им, не е никакъв успех, а трагедия.

    • Трагедия е, но е като необходима хирургическа операция – без нея трагедията ще е още по-голяма.Налага се да се отреже болната част от тялото за да се спаси организма.

  2. ГОСПОД СИЛИ И СМЕЛОСТ ДА ВИ ДАВА ВЕЛИКИ И СМЕЛИ РУСКИ БРАТЯ ОСВОБОДИТЕЛИ

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Въведете кода за проверка: *