Румен Овчаров за далаверите с газа на новата власт: Продават запасите от „Чирен“ на безценица, за да обогатят 8 фирми! (С ВИДЕО)

„Управляващите правят глупост след глупост. Така беше с мораториума и сега се чудят как да излязат от капана, в който сами влязоха. Същото в момента правят и с „Булгаргаз“. На втория ден, след като новото ръководство на „Булгаргаз“ встъпва в длъжност, то направи същото, за което обвиняваха  предишната управа – т.е. продават излишните количества газ, но в пъти по- големи количества и на смешно ниски цени.

Ето и подробностите за сделката от петък с румънски купувач, която скандализира държавата: „Продадени са 60 000 мегаватчаса на Румъния, а не 37 400, както твърди енергийният министър Александър Николов. Цената, на която новото ръководство на „Булгаргаз“ ги е изтъргувало, е била посочена от купувача в Румъния, а нашите изобщо не са се пазарили. Това е отбелязано надлежно в документите от сделката, като срещу цената е упоменато „Given“ (т.е., цена посочена от купувача)“, обяснява Овчаров.

„Енергийният министър твърди, че са били изтъргувани 37 400 мегаватчаса. Но откъде са дошли другите количества? В момента на сделката в България не е имало внос на газ. Това означава, че този газ е взет само от едно място –  от държавното хранилище в „Чирен“. Тези количества от „Чирен“ могат да бъдат изтъргувани само по два начина – или по Програмата за реализация на количества, или по Плана за действие в извънредни ситуации. И двете се случват през „Булгаргаз“.

Осем фирми са получили много добри печалби от тази сделка. Едната се казва „Мет енерджи трейдинг“ – това е фирмата, от която идва новия изпълнителен директор на „Булгаргаз“. Дали има конфликт на интереси, оставям да преценят КПКОНПИ, коментира Овчаров.

Към момента газохранилището в „Чирен“ е запълнено на едва 1/3- та от капацитета си, което е по- малко от миналата година. На фона на обтегнатите отношения между Русия и ЕС заради Украйна и неспирните слухове за война, както и крайно нестабилния енергиен пазар в момента, е абсолютно безобразие да се търгува с газовите резерви на страната.

По въпроса за азерския газ, на който новите управляващи много се надяват, бившият енергиен министър Овчаров е категоричен, че няма как да дойде в България, защото страната ни цели две години е в нарушение на договора. България не е осигурила точка, където по договор трябва да се получават количествата и не купуваме договорените количества по сделката. Азерите година и половина ни предлагат минимални количества на тяхна цена, която е по- висока от нашата. Сега цената по договора е изгодна за нас, но няма как да получим количествата, тъй като азерският доставчик вече ги е изтъргувал другаде. Към момента България вече не може да получи евтин азерски газ.

Румен Овчаров категорично отрече обвиненията на новия енергиен министър Николов от ПП, че се е наговорил с ГЕРБ да го атакуват. „От години водя дела с бившият премиер Бойко Борисов. Едното от тях е свързано с АЕЦ „Белене“ и преди дни го спечелих. Затова да ми вменяват някакво съглашение с бившите управляващи е абсурдно“, заяви Румен Овчаров. Той заяви, че въпреки този изключителен гаф на енергийния министър, все още се чувства част от управляващата коалиция, в която участва и неговата партия БСП, и се надява да свършат много полезни дела. Skandalno.net

Надя Колева, Skandalno.net

ВИЖ ВИДЕОТО:

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

2 коментара

  1. Ако у нас имаше прокуратура щеше веднага да потърси отговорност за такова престъпление, но то ще бъде поредното от стотиците, които ни докараха да сегашната мизерия. Няма престъпление, няма виновни, натискът с цените на тока и всичко останало свързано с него е последната грижа на новото правителство. То се хвърли усърдно да събира новите пари, които смята, че може да събере.И май няма сила да събере ума на нашите политици, за да не угаснем като последните тъпаци в Европа, тъжно и страшно.

  2. Овчаров, защо не е в затвора.Той е доказан крадец на 50 милиона евро от енергетиката и отявлена подметка на Москва. Докога, ще ръси простотии защитавайки ГЕРБ и ДПС крадците, които последните 12 години насраха държавните структури с неграмотни, алчни и крадливи кадри.

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.




Въведете кода за проверка: *