Разследване: ЦРУ финансира медии като Bellingcat, за да подкопава правителства, които са независими от Вашингтон

Президентът на САЩ Роналд Рейгън изнася реч пред „Даунинг стрийт“ 10, 9 юни 1982 г. По време на тази визита Рейгън очерта визията си за Националния фонд за демокрация. (Снимка: Fox Photos/Hulton Archive/Getty Images)

Автори: Мат Кенард и Марк Къртис, declassifieduk.org

Финансиран от правителството фонд, който твърди, че насърчава демокрацията, но на практика помага за подкопаването на правителства, независими от Вашингтон, се намесва решително в медийното пространство на Великобритания от 2016 г. насам.

Националният фонд за демокрация (NED) финансира групи като Bellingcat, Index on Censorship, Article 19, Finance Uncovered и Thomson Reuters Foundation.

Бивш служител на ЦРУ казва, че NED е „транспортно средство“ за пропаганда“ на правителството на САЩ”.

Националният фонд за демокрация (NED), корпорация с нестопанска цел, финансирана от Конгреса на САЩ, е вложила над 2,6 милиона паунда в седем британски независими медийни групи през последните пет години. NED е „създаден да прави открито това, което Централното разузнавателно управление прави тайно в продължение на десетилетия“, пише „Ню Йорк таймс“ през 1997 г. Това включва харчене на милиони долари за „подкрепа на политически партии, профсъюзи, дисидентски движения и новите медии в десетки страни“.

След края на Студената война NED се разраства и участва в опити за подкопаване или отстраняване на правителства, независими от Вашингтон, включително демократични – в Боливия, Еквадор и Венецуела.

Алън Уайнстийн, директор на изследването, довело до създаването на NED през 80-те години на миналия век, отбеляза през 1991 г.: „Много от това, което правим днес, е направено тайно преди 25 години от ЦРУ“.

NED традиционно се фокусира върху Източна Европа, Латинска Америка и Азия. Но Declassified установи, че организацията наскоро е финансирала три британски медии и четири групи за свобода на пресата в Обединеното кралство. Всички те се разглеждат като организации в прогресивната част на политическия спектър. Парите на NED са отишли в британските разследващи групи BellingcatFinance Uncovered и Open Democracy, както и в организации за медийна свобода и обучение – Index on CensorshipArticle 19the Media Legal Defence Initiative, and the Thomson Reuters Foundation.

„Много от това, което правим днес, е правено тайно преди 25 години от ЦРУ“

От 2016 г. насам тези групи са получили £ 2,638,967 от NED, което я поставя сред най-големите институционални финансиращи организации на алтернативни медии и групи за свобода на пресата във Великобритания.  NED също така е дала стотици хиляди паунда на чуждестранни медийни групи със значително присъствие и филиали, регистрирани във Великобритания, включително на InternewsPEN и Репортери без граници.

„Шугър деди“ (разг. възрастен покровител на младо момиче бел.ред.) на явните операции

NED е създаден през 1983 г. от президента Роналд Рейгън, който изложи идеята в реч в Уестминстър, пред премиера Маргарет Тачър. Целта, каза той, е „да се насърчи инфраструктурата на демокрацията“. Това беше време на срамни скандали за ЦРУ. В статия на „Вашингтон пост“ скоро се отбелязва: „Старата концепция за тайни действия, която вкара агенцията ЦРУ  в такива проблеми през последните 40 години, може да е остаряла“.

„NED имаше за цел да се защити срещу тези скандали, като изложи определени програми на открито. „Шугър деди“ на явните операции е Националният фонд за демокрация“, продължава „Вашингтон пост“. „До края на 80-те години тя правеше открито това, което някога беше неописуемо скрито“.

Разобличителят на ЦРУ Филип Ейджи, който е служил в агенцията през 60-те години на миналия век, коментира през 1995 г.: „В днешно време, вместо само ЦРУ да обикаля зад кулисите и да се опитва да манипулира процесите тайно като вмъква пари и инструкции тук и там, сега те имат помощник, който е този Национален фонд за демокрация.“

Джон Кириаку, служител на ЦРУ от 1990 до 2004 г., заявява пред Declassified , че последните промени в закона са разширили потенциалните цели на американските информационни операции. „През 2011 г. Конгресът на САЩ промени закона, който забранява на изпълнителната власт да пропагандира американския народ или граждани на други страни като Великобритания, Канада, Австралия и Нова Зеландия“, каза той.

„Националният фонд за демокрация, подобно на Радио „Свободна Европа“ / Радио „Свобода“, безброй мозъчни тръстове в района на Вашингтон и Радио / ТВ Марти, са средствата за тази пропаганда“, добави той, имайки предвид американския телевизионен оператор, който предава в Куба.

Кириаку, който е служил в главната дирекция за операции на агенцията, продължава: „И какъв по-добър начин да се разпространява тази пропаганда от това да се наливат пари към „приятелски“ търговски обекти в „приятелски страни“. Пропагандните усилия на ЦРУ открай време са били безсрамни. Но сега, когато те по закон не са сведени само до Русия и Китай, целият свят е мишена“.

Bellingcat 

Британската организация Bellingcat, която е известна главно с разследванията си на операциите на руските тайни служби, се финансира от NED поне от 2017 г. насам. Bellingcat е единствената британска медия, която получава средства от NED и не отчита резултатите от използваните им, така че пълната степен на подкрепа за организацията е неясна. Bellingcat не отговори на въпросите на Declassified.

Групата е регистрирана като фондация в Холандия и нейните сметки за 2020 г. показват, че за същата година е получила 112 524 евро (£ 94 000) от NED, което прави американският фонд една от най-големите институции, финансиращи Bellingcat. Това, което изглежда като друга безвъзмездна помощ от NED, също се споменава в сметките, но сумата не се разкрива.

Отчетите на Bellingcat за 2019 г. не декларират безвъзмездни средства от NED, но годишният й доклад от същата година посочва американският фонд като „донор“. Declasified UK не можаха да намерят сметки от предходни години.

На други места Bellingcat споменава NED като едно от своите „стратегически партньорства“, добавяйки, че е „привлякла вниманието (и финансовата подкрепа)“ на американска агенция „както да разшири работата си в областта на научните изследвания и обучението, така и да професионализира организацията си“.

Основателят и директор на Bellingcat, Елиът Хигинс, беше нает през 2016 г. като сътрудник от базирания във Вашингтон Атлантически съвет – мозъчен тръст, финансиран от Държавния департамент на САЩ и отдела за „публична дипломация“ на НАТО.  Сегашният ръководител на NED, Деймън Уилсън, преди това е бил изпълнителен вицепрезидент в Атлантическия съвет. Преди това той е заемал висши длъжности в посолството на САЩ в Багдад, в НАТО и Съвета за национална сигурност на САЩ, където е „помагал за разширяването на НАТО“.

През септември 2021 г. Bellingcat обяви нов международен консултативен съвет от шест души, който включваше Франсис Фукуяма, бивш служител на Държавния департамент на САЩ при Рейгън, който наскоро бе включен в борда на NED.

Деймън Уилсън, президент и главен изпълнителен директор на NED разговаря с Йенс Столтенберг (Снимка: НАТО)

Bellingcat изглежда е близо до британското правителство. Изтекъл документ от служител на външното министерство отбелязва, че – след като Обединеното кралство „определи Северна Македония като приоритетна страна“ – по време на президентските избори през 2019 г. (Лондон) „разположи“ редица „партньори“ в страната (Македония ) като част от своя „отговор“, включително Bellingcat.

На следващата година, през юли 2020 г., Bellingcat публикува статия, озаглавена „Руската намеса в Северна Македония: поглед преди изборите“ преди парламентарния вот в страната.

През 2020 г. Bellingcat e един от четиримата основни „партньори“ в Open Information Partnership (OIP), съюз от организации „за противодействие и разкриване на дезинформация“, финансиран изцяло от Министерството на външните работи на Обединеното кралство. Сред членовете на алианса са Центърът за върхови постижения на НАТО за стратегически комуникации.

Не е ясно дали Bellingcat е получила средства чрез OIP, защото Министерството на външните работи казва, че не притежава данни за това.

Bellingcat заявява, че „не иска или не приема финансиране и вноски директно от никое национално правителство“.

Структурата на NED като частна неправителствена организация, която се финансира от Конгреса на САЩ, позволява на получателите на безвъзмездни средства да имат такива политики и все пак да получават средствата си.

Строго секретно

Index on Censorship, най-голямата група за свободно изразяване в Обединеното кралство, която следи заплахите за свободата на словото и публикува цензурирани писатели, е получила 603 257 паунда от NED през 2016-2021 г., според отчетите на Комисията за благотворителност.

Главният изпълнителен директор на  групата, бившата лейбъристка депутатка Рут Смит, беше назначена през юни 2020 г. – шест месеца след като загуби мястото си в парламента.  В грамата от 2009 г. на заместник-ръководителя на мисията на САЩ в Лондон Ричард Лебарон се отбелязва: „Лейбъристкият парламентарен кандидат за Бъртън Рут Смит на 20 април ни каза, че премиерът Гордън Браун е възнамерявал да насрочи изборите за 12 май“.

Грамата продължава с думи на „унилата Смит“, че Браун се е отказал от предизборния си план след спад в броя на анкетите на лейбъристите поради медиен скандал. Лебарон добави: „Тази информация я няма в пресата“.

Грамата е класифицирана като „поверителна“ и „не за чужди очи“. Преди да бъде изпратен в Лондон през 2007 г., Лебарон е бил заместник-ръководител на мисията в посолството на САЩ в Израел.

„Тази информация я няма в пресата“

От 2005 до 2007 г. Смит е директор по обществените въпроси и кампании в Британско-израелски център за комуникации и изследвания (BICOM), видна произраелска лобистка група с тесни връзки с израелското правителство. Сегашният му директор се присъедини към BICOM директно от кабинета на израелския премиер.

Index – чиито спонсори включват също Charles Koch Foundation, Facebook и Google – не отговори на въпросите на Declassified за безвъзмездните средства за NED. Един от основателите на Index през 1972 г., поетът Стивън Спендър, по-рано подаде оставка като редактор на списание Encounter, когато беше разкрито финансиране от ЦРУ. Спендър заяви тогава, че не е запознат с договореностите за финансиране.

След това Спендър основава Index и бързо иска „значителна субсидия“ от фондация „Форд“, за която Франсис Стонор Сондърс заявява в наградената си творба „Културната студена война“, че действа като проводник на средства на ЦРУ в периода. Сондърс казва, че е било „широко известно времето, когато Фондация Форд е била съзнателен партньор на ЦРУ“. В книгата си Сондърс пише: „Архивите на фондацията разкриват множество съвместни проекти“.

Партньорства

Друг получател на финансиране от NED във Великобритания е фондация „Томсън Ройтерс“, корпоративната фондация на глобалната новинарска компания. Тя е получила 98 870 долара (£72 500) през 2020 г. за „укрепване на капацитета на независимите медии за отразяване на пандемията от Covid-19“.

Фондацията преди това е обучавала журналисти от Централна и Източна Европа в програма, финансирана от NED, но не отговори на въпросите на Declassified за нивото на финансиране от NED.  Нейните отчети за 2020 г. отбелязват, че е разработила „многогодишни партньорства с нови финансиращи организации“, включително NED и Държавния департамент на САЩ.

Базираната в Лондон разследваща група Finance Uncovered, която проучва незаконни финанси, е получила 314 595 долара (£ 231 000) от NED между 2016-а и 2019-а. Уебсайтът му също така се позовава на двугодишна „открита безвъзмездна помощ“ от 230 000 долара (£ 169 000) NED, която беше активна през септември 2020 г.

Ник Матиасън, основател и един от директорите на групата, каза пред Declassified: „NED и други финансиращи организации помогнаха на Finance Uncovered да се превърне в пълноправна организация, която е обучила стотици журналисти и активисти от повече от 90 страни и която след това работи с тях, за да помогне за създаването на мощни публикации“.

Групата стартира през 2013 г. и има четирима журналисти във Великобритания и един в Кения. В интервю за NED през 2020 г. Матисън заяви, че „икономиката на журналистическата индустрия е напълно разбита на парчета“. Но добавя: „Ясно е, че в нашия малък сектор на следване на парите и борба с клептокрацията, ние сме оценени. Тази признателност започва да се усеща от министерствата на международното развитие, например.“

Набиране и обучение

Друга медийна организация, наскоро получила средства от NED, е Open Democracy. Един от най-посещаваните независими новинарски сайтове във Великобритания e получил 150 000 долара (£ 110 000) от 2015-а до 2018-а.

През 2017 г. сайтът получава 50 500 долара (£ 37 000) безвъзмездна помощ от NED за „набиране и обучение на млади нововъзникващи писатели, мислители и лидери от Близкия изток“, за да пишат конкретни статии, свързани с демократичното развитие в региона“. Друга безвъзмездна помощ през следващата година на стойност $ 49,111 (£ 35,700) е за да „осигури платформа за нововъзникващи млади мисловни лидери… по критични въпроси, свързани с демократичното развитие“.

Групата заяви пред Declassic, че е получила останалата част от средствата на NED за провеждане на обучителни сесии в страни, включително Египет, Тунис и Сирия.

OpenDemocracy публикува редица новаторски разследвания за неправомерни действия на британското правителство през последните години, които доведоха до промени в парламентарната процедура и до официален отговор от кабинета.

Главният редактор Питър Гейгън, който не e на поста, когато OpenDemocracy получава безвъзмездните средства от NED, заяви, че средствата „представляват приблизително 3-4% от общия ни бюджет по това време“. Той добави, че „финансирането е за много специфична работа и изданието, както винаги, има пълна независимост и редакторски контрол над проекта“. Базираната в Лондон група за свободно изразяване Article 19 е получила 1,25 млн. паунда от NED през 2016-20 г., според отчетите на Комисията за благотворителност.

Междувременно Инициативата за правна защита на медиите в Обединеното кралство (MLDI), създадена през 2008 г., за да осигури „правна защита на журналистите“, получи £ 275,796 от NED през 2017-20, според нейните сметки.

Както Article 19, така и MLDI не отговориха на въпросите на Declassified. Не е ясно какво въздействие има финансирането на NED директно върху продукцията на получателите на безвъзмездни средства.

Елиът Ейбрамс, американски служител при Рейгън и Тръмп, е в борда на NED. (Снимка: Междуамерикански диалог)

Селективни безвъзмездни средства

NED казват, че имат за цел да укрепят институциите, за да гарантират свободни и честни избори и да се насърчи либералната демокрация. Като част от това „NED предоставя пряка подкрепа на групи в чужбина, които работят за правата на човека, независимите медии, върховенството на закона и широк спектър от инициативи на гражданското общество“.

Тя дава 2000 гранта годишно по целия свят, като средната стойност е 50 000 долара. Но изглежда, че безвъзмездните средства от NED са концентрирани в страни с правителства, независими от Вашингтон – или с потенциал за това.

Declassified не успя да открие безвъзмездни средства от NED, отпуснати в нито една от шестте подкрепяни от САЩ диктатури в Персийския залив като Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства. За разлика от това, NED похарчи 9,4 милиона долара за 162 гранта във Венецуела

Един грант на NED през 2011 г. финансира 10 рок групи във Венецуела, за да продуцират нови песни, насърчаващи свободата на изразяване.

Целта беше да се „подкопае управлението на Уго Чавес“, тогава демократично избран лидер на богатата на петрол страна. Чавес изведе Венецуела извън орбитата на Вашингтон, след като спечели изборите през 1998 г., което накара САЩ да подкрепят безуспешен военен преврат срещу него през 2002 г.

Друг проект на NED във Венецуела, този път от 2017 г. и на стойност 55 000 долара, имаше за цел „да ангажира журналисти и медии в защитата на свободата на изразяване и демокрацията“.

„NED е златна нишка, която води директно към Вашингтон“

Бордът на директорите на NED се състои от 22-ма души и включва петима бивши посланици на САЩ. Сред тях е известният Елиът Ейбрамс, висш служител в администрацията на Рейгън през 80-те години на миналия век, който помогна за организирането на тайното финансиране на десните бунтовници „Контра“ в Никарагуа, в което участва и ЦРУ.

Ейбрамс действа зад гърба на Конгреса, който беше прекъснал финансирането, а през 1991 г. той се призна за виновен по две обвинения за укриване на информация от законодателите. В крайна сметка той беше помилван от президента Джордж Х. У. Буш.

През януари 2019 г. президентът Доналд Тръмп назначи Ейбрамс да оглави усилията на САЩ за отстраняване на правителството на Мадуро във Венецуела. Три месеца по-късно подкрепяните от САЩ опозиционни фигури Хуан Гуайдо и Леополдо Лопес – оградени от тежко въоръжени войски – направиха опит за въоръжено въстание по улиците на столицата Каракас.

„NED е златна нишка, която води директно към Вашингтон“, казва Франсис Стонор Сондърс – сътрудник в Кралското литературно дружество. „И с това имам предвид не само официалните правителствени програми на САЩ, но и огромната мрежа от тайни играчи, които планират и изпълняват своите операции за информационна война.“ Културната Студена война никога не е изчезвала, тя просто променя целите си“, добавя Сондърс.

Националният фонд за демокрация (NED) не отговори на исканията за коментар или информация.

Авторите: Мат Кенард е главен разследващ журналист в Declassified UK. Бил е сътрудник, а след това и директор в Центъра за разследваща журналистика в Лондон. 

Марк Къртис е редактор на Declassified UK и автор на пет книги и много статии за външната политика на Обединеното кралство. 

Източник: declassifieduk.org

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

11 коментара

  1. Л@йната удариха вентилатора!
    Още ще има- само гледайте.
    Пожелавам на всички ни 2о22=6 да си отиде с цялото си зло!
    Да бъде посечена и обезглавена от Огнения Меч на Белия конник!
    Амин!

  2. 2023 няма да е хич лека,а по-тежка от 2022…но това което има да се случва в европа ще бъде през втората половина на 2024 и началото на 2025..кончината на ес..

  3. Ясновидец, от целия си жалък живот разбрах едно- точно най- трудните ми моменти в живота ми ме изправиха срещу най- големите ми страхове.
    Затова- не бойте им се на тия страхове.
    Тези ми страхове ме научиха- да се свържа със сърцето си!
    Въпреки чуждото мнение и одобрение.
    Въпреки критиките.
    Накрая разбрах- сърцето, приятели.
    Матрицата не може да го убие.
    Мислите, че ми беше лесно ли? Не.
    Целият свят беше срещу мен.!
    Тогава разбрах- лесният път не е решение. Но е моят път. Избрах- по-добре труден, но мой. Отколкото лесен-и чужд.
    Не ви обещавам, че ще ви е лесно. Напротив.
    Но ви обещавам- че ще запазите достойнството и самоуважението си. И че ще бъдете себе си- дори да е свързано с това да се въргаляте по пясъка на плажа, или да ядете с мръсни ръце моркови в гората, или да яздите черен дунавски кон пет дни в Рила- с болка, от която не знаете дали ще оцелеете.
    Така избрах- трудното, но моето.
    Няма сила, която да го замени. Защото е моето.
    Кое е вашето?

    • личните болки и страдания са до голяма степен проекция на обществените такива,но това не е правило или закономерност,ние определено зависим от социалното,но реалния живот на всеки един от нас следва пътя на душата..тази енергийна божествена частица,проникваща в тялото ни,в момента на зачеването..тя има определена траектория и път,от които нашия живот зависи и се подчинява на едни закони,за които нито науката,нито ние човеците знаем..

  4. С две думи- много ясно, че няма да е лесно. Напротив.
    И какво от това- трудното изгражда личности. Не бойте се от трудното- не е страшно. Напротив- може да ви хареса.
    Посрещнете го.
    После вижте как се чувствате- може и да се изненадате.
    До Нова Година, приятели.

  5. Личната ми лудост стигна дотам- да изляза през нощта в една планина, за да докажа на себе си смелостта си.
    Няма да кажа какво ми се случи- но беше зловещо.
    Може би друг път.
    Разсъдливи приятели ме “прибраха”.
    Да знаете, че много малко знаем какво броди в планините ни.

    • Изключително съм впечатлен. Но не е било нужно да се самодоказваш по такъв начин. Българите макар и привидно страхливи, когато настъпи момента показват своята храброст. Или поне тази част от тях, която е отгледана от българи и не са забравили какво е кръв и родина.
      Споменаваш самоуважение и достойнство, но за съжаление много рядко се вижда в поколението милениумчета… За мен повечето от тях, отгледани в „цивилизационните държави“ за загубена кауза. За съжаление и в България са такива.
      Както и да е , пожелавам на пишещите тук по-малко трудни моменти през тази година!

      • Естествено, че не беше нужно, а беше невероятна глупост, никога не я правете!
        Това е най-голямата тъпотия, която съм правила. Срещнах нещо- което не знам по каква причина не ме нападна.
        Никога не вършете такива глупости- никога!
        Възпитаните в западните цивилизации трудно ще се върнат към нашите корени.
        Само че-виждам нещо в дечурлигата,което не мога да обясня-но колкото повече системата напира-толкова повече те се събуждат.
        В случая визирам разговор с две 15-16 годишни момчета.
        Те бяха много наясно какво се случва и искат да се обучават като древните българи, да си правят татуировки на Дуло- плюс изградили дървена кула с българския флаг в един парк.

      • Определено си права, че има изключения. Но аз за тях писах, че са отгледани като българи. Сигурно неправилно съм се изразил, за което се извинявам. Когато липсва фактора нормален родител и нормален учител, а те все повече са повлияни от „демакрации и ценности“ да се толерантни (демек на чист български роби), децата им са пътници.
        Ако попаднат в твоята горска ситуация, някой от тях ще си помислят, че е „гейм“, а останалите ще напълнят гащите. По големите градове, нещата са плачевни. Самият факт, че от повечето родители чувам да карат децата си да не махат от тази скапана държава, доказва че си отглеждаме мнозинство антибългари.

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.




Въведете кода за проверка: *