Путин и Джон Кери опипаха почвата за отмяна на санкциите срещу Русия

Путин КериЕвропейските и американските санкции срещу Русия могат да бъдат прекратени.

Това ще стане, „ако и когато“ условията на прекратяването на огъня в Украйна бъдат напълно изпълнени. Това заяви държавният секретар на САЩ Джон Кери. Той направи това  в кулоарите по време на срещата с руския президент Владимир Путин в Москва, на която отиде лично.

След 8-часови преговори с водещи дипломати на Русия, които показателно се проведоха в черноморския курортен град Сочи и в непризнатата още официално за руска територия на полуостров Крим, включително четири, прекарани насаме с руския президент, Кери каза, че има „спешна нужда“ САЩ и Русия да си сътрудничат в областта на глобалната политика.

Това стана възможно и „необходимо“, когато Русия показа, че има силни съюзници в лицето на Китай, Индия и други азиатски държави и санкциите на Запада и САЩ не могат да я съборят.

„Русия и САЩ са се договорили да използват своето влияние върху двете страни на украинския конфликт, за да успеят да ги подтикнат и  подкрепят в практическото изпълнение на договореностите от Минск-2“, заяви вчера руският външен министър Сергей Лавров.

На практика с посещението на Кери САЩ призна, че има влияние над върхушката в Украйна, а според украинци това влияние се изразява в много пари и военна техника.

Дали обаче тези разговори ще доведат до мир, или са само опипване на почвата, предстои да видим. Междувременно националисти от Полша изказаха мераци да отделят област Лвов от Украйна и да я присъединят към Полша, което съвсем ще раздроби държавата, която преди Майдана си живееше милно и нормално.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.




Въведете кода за проверка: *