Проф. Ал. Маринов: ГЕРБ НЕ Е ПАРТИЯ, А КЛИЕНТЕЛИСТКА МРЕЖА! Ето я ТАЙНАТА на Борисов за Печелене на Избори:

6

ИНТЕРВЮ С ПОЛИТОЛОГА ПРОФ. АЛЕКСАНДЪР МАРИНОВ

 • През годините излязоха много документални доказателства за тъмното минало и криминално настояще на премиера БойкоБорисов – Грамите на Уикилийкс за криминалното минало на Бойко Борисов, записите „Ало, Ваньо“ и тези с Мишо Бирата и ПрокурорГейт… Но в продължение на 10 години Той неспирно печели избори след избори. Как си обяснявате факта, че след такава лавина от корупционни и всякакви други управленски скандали, и към днешна дата Борисов продължава да е на кормилото на властта у нас?
  Проф. Александър Маринов

  – Политическото дълголетие на Бойко Борисов се дължи на пресечната точка на няколко фактора. Първо– за да вземе властта в България, той обеща разни неща на американците и получи безусловната им подкрепа. Затова въпреки всички доказателства за криминалното му минало, въпреки всички скандали в управлението му, отношението на западните посолства и служби към него беше – безусловна 100 %-ова подкрепа по добре известният принцип: „Може да е кучи син, но е наш кучи син!“. Фраза, преписвана на президента Рузвелт. Не е ясно дали е точно негова, но е известна като мото на американската политика по света. Такова е отношението на Вашингтон към всички свои назначени губернатори по колониите на САЩ по света.

  Второ– Още с идването си на власт, Борисов се погрижи да изгради една много мощна машина за печелене на избори. И трето – властта на Борисов бързо проникна на всички нива – обсеби държавната администрация, а бизнеса вкара в доминирана от партията му мащабна клиентелистка мрежа. Всичко това накуп гарантира на Борисов властта за един голям период от време. Но направи държавното управление неспособно да решава дори най-елементарните проблеми на обществото. Към днешна дата вече е видно докъде този начин на управление докара страната. Откакто Борисов и партията му обсебиха влъстта, нито един голям проблем на българското общество не е решен. Напротив – проблемите се задълбочиха, а към тях във времето се прибавяха все нови и нови. Няма как това да продължи до безкрай.

 

 • И в този ред на мисли, има ли шанс ГЕРБ да спечели Евроизборите?

 

 • Никакъв шанс няма. Ерата „Борисов“ е към своя край. Борисов е ГЕРБ. Без Борисов, ГЕРБ няма никакви шансове да просъществува.

 

 • Не е ли пожелателно това мислене?

 

 • Не, не е. Има много симптоми, които говорят за скорошен пълен разпад на ГЕРБ. Причината е, че порочният им модел, който дори трудно би могъл да бъде наречен „управленски“, а си е едно чисто упражняване на власт… та този модел се изчерпа. Той беше изключително вреден за обществото и за страната ни.

 

 • – Твърдите, че партията на Борисов е пред разпад. Може би сравнявате по аналогия със съдбата на НДСВ, която също беше лидерска и популистка партия, като ГЕРБ. Отчитате ли, че за 10 години във властта, ГЕРБ си оплете много сериозна мрежа от местни структури – по общини и области. Имат и много сериозни връзки с едрия бизнес… Това е една силно хомогенно структурирана формация. Мислите ли че това наследство на Борисов ще изчезне просто ей така? Нямат ли шанс да мимикрират, да извадят например отпред един Томислав Дончев и да обявят ГЕРБ-2 – партията с човешко лице?!

 

 • Не, не… Формацията на Борисов няма абсолютно никакво политическо бъдеще. Имайте предвид, че ГЕРБ не е партия, а нещо далеч по-сериозно. ГЕРБ е една перфектна клиентелистка мрежа. Най-добрата, създавана някога в България, без всякакво съмнение. В това отношение НДСВ бяха много неефективни.

 

 • Но за клиентелистки мрежи се е говорело и по време на управлянията на БСП, на СДС…?

 

 • – По време на управленията на БСП – при Луканов и после при Виденов нямаше клиентелистки мрежи в този смисъл. В БСП имаше различни центрове и лобита със свои интереси – политически, икономически и др., които понякога успяваха да прокарат един или друг закон, който ще ги облагодетелства. Но дотам. Отношението между самата партия БСП и нейните поддръжници никога обаче не е било на принципа на клиентелизма. Само една тясна върхушка в БСП, две-три лобита вътре в партията може да са участвали в някакви наченки на клиентелистки мрежи. Но в никакъв случай и цялата партия. Твърде възможно е ГЕРБ да се разпадне изведнъж. Основание за подобна мисъл дават боевете за наследството на Борисов, които вече започнаха. Вижте какво се случва в момента в техните среди – тази размяна на нападки между водещи фигури в партията на Борисов- Томислав Дончев и Фандъкова скочиха срещу Цветанов, Цветанов пък се сблъска челно с Борисов… Само допреди няколко месеца такова поведение в ГЕРБ беше напълно невъзможно, напълно изключено.Партията на Борисов ще се разпадне и ще изчезне по една – единствена причина – клиентелата й ще се разбяга. Може би някакво малко ядро от сегашната клиентела ще остане да гравитира около партията. Но то ще е крайно недостатъчно за да запази Борисов някакво сериозно влияние в българската политика. Единственият им шанс да се позадържат е да влязат в коалиция. Но с кого?Сигурното е че на европейските избори ГЕРБ ще се сгромолясат. Не ми се вярва да направят нещо съществено и на местните избори след това, въпреки вашите прогнози, че там могат да се облегнат на силните си местни структури. Ще се провалят с гръм и трясък и там по две причини: Първо – защото не е никак трудно да се блокира сегашната им машина за измами, за груб натиск върху избирателите, за фалшификации и манипулации на изборите. И второ- защото има една особеност на клиентелата. Клиентелата, когато надуши, че патронът й се е разклатил, недай Боже умира, хуква да си търси нов патрон.

 

 • – Да, факт е че много от функционерите на ГЕРБ са бивши кадри на СДС, НДСВ, БСП, ДПС…

 

 • Да, такъв е 80 % от политическия, културния и бизнес елит в нашата държава, а и не само в нашата. Това е една маса, която винаги се е стремила да се нагоди към конюнктурата, към силните на деня… така че да получи максимално много блага. И в интерес на истината, при ГЕРБ си ги получи в най-голяма степен. Именно заради клиентелистките мрежи, при които отношенията между властта и апологетите й от бизнеса, финансите, журналистиката… бяха абсолютно откровени отношения: ГЕРБ директно си купуваха тяхната лоялност с пари, с постове… По области и общини пък сключиха договорки с местните олигарси по схемата: ти ни осигуряваш гласовете и влиянието в твоя вилает, а ние ти даваме правото безнаказано да вършиш каквото си искаш.

 

 • Да, но ходовете на Борисов с лавината от оставки на хора от партията му… с отстрелването на Цветанов и на дясната му ръка в парламента Делян Добрев… Това няма ли да му даде отсрочка от този предизвестен, според вас, политически финал. Никакъв шанс ли няма тези ходове да закрепят позициите му и в обществото, и вътре в партията?

 

 • Мисля че не. Първо- защото на всички вече им стана ясно, че оставките при Борисов не значат нищо. Едва ли има някой, който още да не е разбрал, че стратегия с оставките е една лицемерна игра. Оставката е морален акт на поемане на отговорност. А при Борисов всички подали оставки, без изключение, продължиха да твърдят, че са невинни, набедени, жертви, че нищо лошо не са направили. Тоест – не видяхме никакво разкаяние, никакво извинение пред обществото. А наглото и арогантно поведение на Цветанов, а и на другите след като ги разкриха, вбесява хората не по-малко от данните за това какво са придобивали- имоти, пари… Репликата на самозабравилия се Цветанов „Мен никой не може да ме накаже“ провокира дори Борисов.А и вече започна едно вътрешно ръфане – както в ГЕРБ, така и в управляващата коалиция.Омертата между доскорошните съзаклятници падна и започна едно разчистване на сметки, едно хаотично и ирационално поведение на принципа- дайте да натопим някой от нашите, че белким останалите се спасим… Както вече споменах- Фандъкова и Дончев скочиха срещу Цветанов, Валери Симеонов тръгна да съди министърката на туризма Ангелкова, между Борисов и Цветанов зейна разлом… Тоест- мафиотската система на ГЕРБ излиза от контрол и това е основния проблем. Ясно е че с тези оставки Борисов иска да спаси себе си и остатъка от партията си… Но с това, че хвърли на куметата най-верните си хора, той накара да се страхуват и всички останали от клиентелистката му мрежа. И те започнаха да се раззбягват. Тръгна една верижна реакция, която вече не може да бъде спряна. Всеки ден излизат и ще излизат все нови и нови гейтове.Аз смятам, че тепърва ще излизат и неща, които са извън България. До 2 месеца ще заработи гръцкия публичен имотен регистър. И тогава ще излязат още по-интересни неща. Не само хора от елита, дори селски кметове и селски наместници покрай границата ни с Гърция са си накупили там огромни хотели и хасиенди. В което няма нищо лошо само по себе си. Проблемът е, че същите ще трябва да обясняват откъде имат парите.

Докато тук в момента платените журналисти и политолози на властта изместват разговора в посока: „Вие какво искате, в колиби ли да живеят нашите управляващи от ГЕРБ?!?“ И никой не задава въпроса откъде Цветанов има милион и половина лева, за да си купи луксозния апартамент в кв. Изток.

 

 • Какви са шансовете на БСП да спечели Евроизборите?

Големи. Социологическите агенции вече го потвърдиха. БСП води на ГЕРБ с 2 %. Тенденцията е че ГЕРБ разпада и подкрепата за тази партия ще намалява с все по-бързи темпове. Самата БСП не качва особено много от този факт, защото по-голямата част от вече бившите симпатизанти на ГЕРБ се насочват към други, по-малки партии. Но в съпоставими величини – най-голямата вече партия БСП засилва влиянието си. Затова аз не изключвам като спечели европейските избори и предизвика предсрочни такива, за парламентарните избори подкрепата за партията на Нинова да нарасне.

 

 • Играе ли президента Радев в комбина с БСП?

 

 • Категорично не. Вярно е, че позициите на Президентството и БСП по редица теми и въпроси съвпадат. Но те съвпадат и с мнението на мнозинството от българите. Skandalno.net

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

6 КОМЕНТАРИ

 1. БЪЛГАРСКИ НАРОДЕ СЪБУДИ СЕ БЪЛГАРИЯ СЕ РАЗПАДА ПО ВСИЧКИ ПОКАЗАТЕЛИ НАТО ЕС И САЩ ВЪН ОТ БЪЛГАРИЯ НЕ НА ЕВРОТО ИСКАМЕ СИ ИСТОРИЯТА И БРАТСКА СВЯТА РУСИЯ ЗА ЕДНА ПЕТИЛЕТКА СЪС ЧИСТА И СВЯТА РЕПУБЛИКА И БРАТСКА РУСИЯ ЩЕ СИ ОПРАВИМ РОДИНАТА И ЩЕ ВЪРНЕМ ДЕЦАТА НИ КОЙТО НЕ ИСКА ДА ЧУЕ НАРОДА Е УБИЕЦ НА БЪЛГАРИЯ

 2. эМаринов, защо Борисов печели изборите? обяснетието много емоции. просто:эза него придимно гласуват жени, а те са повече от половината от избирателите. За тях Бойко е мачо. Един психиатр ми каза, че често неговите падиЕНТКИ признават че мастурбират докато го гледат по телевизията. Хора, мъже, ако не искате Бойко отново да спечели изборите озаптете своите съпруги, сестри, майки, дъщери, тъщи, приятелки, любовници да не се поддават на неговата МУТРО ХАРИЗМА, а да гласуват честно без сексуални

 3. эМаринов, защо Борисов печели изборите? обяснетието много просто: за него придимно гласуват жени, а те са повече от половината от избирателите. За тях Бойко е мачо. Един психиатр ми каза, че често неговите падиЕНТКИ признават че мастурбират докато го гледат по телевизията. Хора, мъже, ако не искате Бойко отново да спечели изборите озаптете своите съпруги, сестри, майки, дъщери, тъщи, приятелки, любовници да не се поддават на неговата МУТРО ХАРИЗМА, а да гласуват честно без сексуални емоции

 4. эМаринов, защо Борисов печели изборите? обяснетието много просто: за него придимно гласуват жени, а те са повече от половината от избирателите. За тях Бойко е мачо. Един психиатр ми каза, че често неговите пациЕНТКИ признават че мастурбират докато го гледат по телевизията. Хора, мъже, ако не искате Бойко отново да спечели изборите озаптете своите съпруги, сестри, майки, дъщери, тъщи, приятелки, любовници да не се поддават на неговата МУТРО ХАРИЗМА, а да гласуват честно без сексуални емоции

 5. УПРАВЛЯВАЩИ БЪЛГАРИЯ НЕ ПО ВОЛЯТА НА БЪЛГАРСКИЯ НАРОД БЪЛГАРОУБИЙЦИ МАФИЯ ГЕРБ НИЕ НАРОДА ЗА 10 ГОДИНИ ВЕЧЕ СМЕ НАЯСНО ЧЕ НЯМАТЕ СРАМ И СВЯН НО И СТРАХ ОТ ГОСПОД НЯМАТЕ УБИХТЕ БЪЛГАРИЯ И БЪЛГАРСКИЯ НАРОД КАКВИ ПАРИ ЩЕ ДАРЯВАТЕ НА БОГАТА ФРАНЦИЯ КОЯТО ИМА КОЛОНИИ И ВОДИ ВОЙНИ НАШИТЕ НАРОДНИ ПАРИ НАЛИ НЕ ОТ ВАШИЯ ДЖОБ ВИЕ НАРОДА ПИТАХТЕ ЛИ НЕ ВИЖДАТЕ ЛИ РАЗРУХАТА И ВАНДАЛИЗМА ПО НАШИТЕ ПАМЕТНИЦИ НЕ ВИЖДАТЕ ЛИ РАЗРУХАТА ПО ГРОБИЩНИТЕ ПАРКОВЕ КЪДЕТО Е НАРОДА КОЙТО ВИЕ УБИХТЕ ОТ МИЗЕРИЯ И ДАЖЕ ГИ ИЗПОЛЗВАТЕ ПРИ ИЗБОРИ НЕ ВИЖДАТЕ КАК СКВЕРНЯТ И РУШЪТ ЦИГАНИТЕ ВАШИТЕ ИЗБЕРАТЕЛИ ПО ВАША ЗАПОВЕД ОБЩЕСТВЕНИТЕ ПАМЕТНИЦИ НА КУЛТУРАТА И ИСТОРИЯТА НИ НО КЪДЕ КУЛТУРА У ВАС ПРОСТАК ДО ПРОСТАКА ВЪН ОТ ЖИВОТА НИ ПРЕДАТЕЛИ МАФИЯ ГЕРБ ИМАТЕ ВСИЧКАТА НИ НАРОДНА ОМРАЗА

 6. НАД БЪЛГАРИЯ ТЕГНЕ БОЖИЕ НАКАЗАНИЕ НА ИЗТРЕБЛЕНИЕ ЗАРАДИ ПРЕДАТЕЛСТВОТО КЪМ БРАТСКА СВЯТА РУСИЯ ВРАЗУМИ СЕ БЪЛГАРИНО КОЙТО ВДИГНЕ РЪКА СРЕЩУ РУСКИТЕ НИ БРАТЯ ЖИВ ДА НЕ ОСТАНЕ

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Въведете кода за проверка: *