През последните 20 години САЩ са хвърлили 326 000 Бомби и Ракети по Целия Свят и са Убили 1.5 млн. цивилни!

Наскоро 96 годишният, най-възрастен жив президент в историята на САЩ Джими Картър, видял и знаещ за държавата си повече от всички останали заяви, че „САЩ са най-войнолюбивата страна в историята на света“, което той илюстрира с твърдението, че те са били в състояние на мир само 16 години от своята 242 годишна история.

Джими Картър, който и към момента е в много добро здраве, е единственият президент на Америка, който приключва своя четиригодишен мандат без война, военна атака или окупация на друга държава. За сметка на това, той сключва най-важното споразумение – това през 78-ма година с Китай, с което залага бомбата, която през 90-та година ще взриви СССР. В своето изказване от миналата година Джими Картър направи сравнение с Китай, който вече е изградил 29 000 километра високоскоростна железница, докато САЩ нямат и километър такава, но пък са изхарчили за войни 3 трилиона долара. А според изследване направено в Браун Юнивърсити разходите  за войните в Ирак, Сирия, Афганистан, Либия и други страни от 2001 г. насам са на стойност 3.9 трилиона долара. Затова и в проучване на агенция „Галъп“ повечето държави по света посочват САЩ като най-голямата заплаха за световния мир.

От 2001 г. насам американските военни и техните западни съюзници са хвърлили най- „демократично“ над 326 000 бомби и ракети върху други държави в света. Това значи средно по 46 бомби и ракети върху нечии човешки глави всеки ден в продължение на 20 години. Става дума за стотици хиляди въздушни удари, отнели живота на над 1.5 млн. цивилни граждани. Данните за изстреляните бомби и ракети дълго време официално можеха да се прочетат на сайта на американските военно-въздушни сили. Всеки от тези удари е убивал хора някъде по света. „Демократизирал“ е някого някъде. За да скрие това, през февруари 2020 г. Доналд Тръмп забрани на Пентагона да публикува данни по темата, а преди това през 2018 и 2019 г. имаше рекорден брой въздушни удари в Афганистан. Това се случи по време на управлението на Тръмп. Нищо, че същият се хвалеше, че не е започнал нова война. Едно от първите неща, които направи наследилият го Джо Байдън, бе да нареди нови военни атаки срещу Сирия. Бомбите и ракетите в името на това, което янките наричат „демократизация на света“, продължават.

Според американската конгресменка Барбара Лий за военните си кампании и въоръжаване САЩ хвърлят пари, които са повече от военните бюджети на следващите 10 страни след тях. САЩ държат над 1 милион войници в 175 държави по света и както се изразява тя, „Нашите войни са вечни, те наистина нямат край“. Съответно няма свършване и на броя на унищожаваните от тях хора.

Всъщност и нашето „демократизиране“ след 90-та година или т. нар. „преход към демократизация“, за каквото ни бе представена американизираната версия на неолиберален капитализъм  през изминалите 31 години, макар и да не бе свързана с хвърляне на бомби над страната ни, ликвидира 2 милиона души от населението и ни превърна в най-болната и  най-бързо изчезваща нация на планетата. САЩ индиректно унищожиха и прогониха повече хора от България, отколкото са били унищожавани и прогонвани през всеки друг период от нашата история. Повече, отколкото през 5-те ни века робство в пределите на Османската империя. Без войни, защото „демократизацията“, както янките наричат прехода към неолиберален американизиран капитализъм, може да унищожава не само чрез бомби и ракети. А често тъкмо това мирно унищожение е по-ефективно. Skandalno.net

Автор: Проф. Васил Проданов, Skandalno.net

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.




Въведете кода за проверка: *