По чия заповед Борисов се мотае по Западните Балкани! Истината ще ви Шокира:

Ако някой се е съмнявал по чия заповед така нареченият премиер на България Борисов започна да се мотае по пътищата на Западните Балкани, вече може да е сигурен, че това е по заповед на Вашингтон и че е насочено срещу ЕС, срещу Гърция и Сърбия, срещу България и Македония и срещу Русия. Всъщност самото съчетание Западни Балкани бше въведено от САЩ за да узаконят последиците от войната срещу СФРЮ. В географията има само балкани, чиито център е България.

И именно Балканите са пред нова война. Бедствието е на прага, още повече когато става дума за мястото, на което САЩ и НАТО направиха първата след края на Студената война „бомбена тренировка“ срещу СФРЮ. И всеки път, когато разни „мозъчни тръстове“ във Вашингтон призовават към „действие“ в някакъв район на света, можете да сте сигурни, че проблемите предстоят.

На 1 май „супер мозъчният тръст“ на САЩ, наречен Национален комитет за американска външна политика и Институтът Изток – Запад публикуваха анализ „Време за действие на Западните Балкани“, който обяснява и онова, което досега правеше на Западните Балкани споменатият Борисов и неговият провал.

Какво се казваше в доклада: „След края на Студената война САЩ се ангажираха в Западните Балкани в осигуряването на Европа „цялостна, свободна и мирна“… „Нашата цел беше да стабилизираме Балканите, да донесем сигурност в Европа чрез интегрирането на Западните Балкани в трансатлантическите структури. Успяхме само частично. Въпреки че Западните Балкани са по-добре от ситуацията през 90-те години, те стагнират и рискуват нестабилност в резултат на три фактора:

  • дефицитно вътрешно управление и слаби икономики;
  • продължаващи напрежения между етнически групи
  • съседни държави и влияние на външни сили.

По-просто казано САЩ са на път отново да подпалят на Балканите война, за да донесат „мир, цялостност и спокойствие“.

Или, както се казва, всяка дума в този доклад е лъжа, даже препинателните знаци.

Всъщност не всичко е лъжа. В Европа наистина има район, наричани Балкани, в чиято западна му част са Албания, Босна и Херцеговина, Косово, Македония, Черна гора и Сърбия. Момент! И това е лъжа! Косово не е държава, не е призната от ООН, а е окупирана провинция на Сърбия. Никой не знае какво е Босна и Херцеговина, Македония не е единна, Хърватия пък я няма въобще, дали не се е преместила на други Западни Балкани и т.н.

Съчетанието „цялостна, свободна и мирна“ пък е върхът на лъжата. Югославия беше разкъсана с едностранното признаване на Хърватия и Словенска – 1991 г., на Босна и Херцеговина – през 1992 г., и с войната на САЩ и НАТО срещу Сърбия през 1999 г.

Това беше „стабилизирането“ от САЩ на Балканите. Интересно какво би било дестабилизирането на Балканите!

Междувременно Косово и Босна се превърнаха в лагер за наемници на джихадисти за Сирия и Ирак и обратно – към Западна Европа, на Ал Кайда и различни нейни клонове.

Значи, „действие“ означава интензифициране на същата политика, която доведе до унищожението на Балканите преди 25 години и до реална опасност от световна война.

На този фон провалът на срещата за Западните Балкани в София на 17 май беше закономерна. Испания, Румъния, Гърция, Кипър и Словакия не признават Косово, Сърбия е далеч от разрешаването на спора с отцепилата се област.

Нечленоразделните действия на Борисов, насочени към някакво помиряване на Сърбия и Косово има само едно обяснение – заповед от САЩ да помага за легитимирането на „държавата Косово“ за сметка на Сърбия и въвличане на Западните Балкани в структурите на НАТО на фона на подготвяната война срещу Русия.

Става дума и за наркоканала от Турция към Косово и Албания, по който има проблеми за американците заради събитията в Армения, Грузия, Азербайджан и Турция.

И не на последно място – за голямата база на САЩ в Европа – Бондстийл в Косово, за която не се пише нищо. А има защо…

…Една година преди началото на операцията на НАТО през март – май 1999 г., когато САЩ и НАТО 78 дни бомбардираха Югославия, военните специалисти на Пентагона избраха 1000 хектара близо до град Урошевац в сръбския автономен край – Косово и Метохия, за най-голямата в Европа военна база на САЩ – Бондстийл. Това беше и една от целите на войната срещу СФРЮ – изграждане на голям военен плацдарм на Балканите и на територията на СФРЮ, като основен канал за наркотиците от Афганистан към Европа и САЩ.

Главният изпълнител на строителството на базата беше фирмата Halliburton, чийто президент през 1995 г. стана Дик Чейни, бъдещият вицепрезидент при Буш-старши.

Бондстийл струваше 8 милиарда долара. От Германия американците прехвърлиха в Косово и Метохия техника и строителни материали. За няколко месеца до Прищина, още при Тито, беше построено огромно летище – Слатина.

Американската база до Прищина е цяла държава – стоки само от САЩ, кинотеатър, библиотека, жилища, хотел, барове, басейн, автосервиз, ремонтни работилници.

Първоначално тук служеха 7000 войници на САЩ. Повечето обслужващ персонал са косовски албанци. Сърби не взимат. На базата има военни хеликоптери и танкове.

След като до Прищина се нанесе и 525-та американска бригада за разузнаване и радиоелектронна борба базата Бондстийл престана да се споменава в откритите източници. Главната задача на американците тук е да са „уши и очи“ на Пентагона и да събират информация.

Сега на базата има около 25 000 души, а не 5000-7000, както твърдят в Пентагона.

По време на визитата си в Белград в края на февруари руският външен министър Сергей Лавров припомни, че базата Бондстийл беше създадена според резолюция 1244 на Съвета за сигурност на ООН, т.е. под авторитета на ООН, и в известен смисъл принадлежи на „международната общност“. Вашингтон неведнъж пускаше слухове, че Бондстийл ще бъде закрита, но през 2017 г. беше разширена. Построени са нови хангари, укрепени са убежищата и вишките. На базата върви обучение на бъдещи терористи, оттам тръгват наркотиците, които се доставят от албания, България, Македония и се препращат на Запад.

САЩ превръщат базата Бондстийл (на територията на откъснатия от Сърбия край Косово и Метохия) в регионален опорен пункт на своите въоръжени сили и в центъра на военните си действия на Балканите, източното Средиземноморие и в Близкия Изток.

източник

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.




Въведете кода за проверка: *