Пекин реагира остро след пристигането на Пелоси в Тайпе: Тайван е част от единен Китай

1

Министерството на външните работи на Китайската народна република излезе с остра декларация след като, въпреки предупрежденията от страна на Поднебесната Империя, председателката на Камарата на представителите на Конгреса на САЩ Нанси Пелоси кацна в Тайван. Ето какво гласи декларацията:

„На 2 август председателката на Камарата на представителите на Конгреса на САЩ Нанси Пелоси, пренебрегвайки енергичните протести от страна на Китай, пристигна в Тайван. С това си действие тя подкопава сериозно суверенитета и териториалната цялост на Китай, мира и стабилността в района на Тайванския проток и изпрати погрешен сигнал към силите в Тайван, стремящи се да държат острова откъснат от Китай. Китай се противопоставя твърдо и осъжда категорично действията на Нанси Пелоси и отправи остър протест към американската страна.

В света има само един Китай и Тайван е неотменна част от неговата територия, а правителството на Китайската народна република е единственото законно правителство, представляващо цял Китай. Държава с името Република Китай – Тайван не съществува.

Резолюция № 2758 на Общото събрание на ООН от 1971 г. ясно показва това. От основаването на Китайската народна република през 1949 г. досега 181 държави са установили дипломатически отношения с нея, признавайки принципа за „един Китай“. Този принцип е общ консенсус на международната общност и основна норма на международните отношения.

През 1979 г. Съединените щати поеха ясен ангажимент в комюникето за установяване на дипломатически отношения с Китай, че „признават правителството на Китайската народна република като единственото законно правителство на Китай и в този контекст американският народ ще поддържа културни, търговски и други неофициални отношения с народа на Тайван, но не признава острова като отделна държава“. Като неразделна част от държавния организъм, Конгресът на САЩ е задължен по договор стриктно да спазва политиката за „един Китай“ и да се въздържа от всякакви официални посещения на американски държавни лица в Тайван. Китай винаги се е противопоставял на посещения на висши американски политици в Тайван и изпълнителната власт на САЩ е задължена и носи отговорността да не допуска подобни визити“, гласи декларацията, цитирана от „Радио Китай“.

Изявление по темата направи и китайския външен министър Ван И, който заяви, че отделни лица в САЩ се опитват да оспорят суверенитета на Китай над Тайван:

САЩ оспорват суверенитета на Китай над Тайван и умишлено се опитват да предизвикат инцидент в Тайванския проток, това заяви членът на Държавния съвет на Китай и министър на външните работи Ван И по повод инцидента с кацането на Нанси Пелоси в Тайпе.

„Отделни лица в САЩ непрекъснато оспорват суверенитета на Китай по тайванския въпрос, провокират политиката на „един Китай“ и се опитват да създадат инцидент в Тайванския проток“, каза той в изявление на уебсайта на китайското външно министерство.

Ван И заяви, че някои американски политици открито си играят с огъня по тайванския въпрос.

„Нарушаването на ангажиментите на САЩ по тайванския въпрос е срамно и срива и без това силно пострадалата в последно време репутация на САЩ“, каза той.

„Някои американски политици се грижат само за собствените си интереси, като открито си играят с огъня по тайванския въпрос“, се казва в документа.

ВИЖ ВИДЕОТО:

https://youtu.be/0uwQwMrmy8c

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

1 коментар

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Въведете кода за проверка: *