Патрушев: Радиоактивен облак се е насочил към Европа! Русия взриви боеприпасите с обеднен уран, доставени от Запада на Украйна!

Унищожените с руски ракети на 17 и 18 май складове с боеприпаси с обеднен уран в гр. Хмелницки, доставени от Запада на Украйна, са предизвикали радиоактивен облак, който се е насочил към Европа, заяви секретарят на Съвета за сигурност на Русия Николай Патрушев на среща в Сиктивкар.

Той обърна внимание на факта, че президентът на САЩ Джо Байдън днес е в Хирошима, за участие в срещата на върха на Г-7, където „ще подкрепи Япония в утвърждаването на всесъюзните демократични ценности“ и където „Западните лидери, под натиска на ментора си САЩ ще обсъдят нови помощи за Украйна“, посочи Патрушев.

Той отбеляза, че „американците са „подкрепяли“ и други държави по този начин“. „Те „подкрепиха“ и Украйна, оказаха натиск върху своите сателити в Европа и й доставиха боеприпаси с обеднен уран. Тяхното унищожаване от руските ракетни войски в складовете в Западна Украйна, където се намираха, доведе до радиоактивен облак, който в момента се е насочил към Западна Европа. А в източна Полша вече регистрираха повишаване на радиацията от 7 до 10 пъти“, заяви секретарят на Съвета за сигурност на Руската федерация.

Освен това, продължи той, „САЩ разработват и вече използват химически и биологични оръжия, включително на територията на Украйна“.

Патрушев припомни, че САЩ не са се извинили на Япония за атомните бомбардировки над Хирошима и Нагасаки. „Те няма и да се извинят за това, което направиха. Заменили са го с пропаганда, целяща да ги оневини и да внуши, че вината за това е на Русия. С почуда научиваме, че в новите учебници по история на японските ученици пише, че не САЩ, а Съветският съюз е хвърлил атомните бомби върху Хирошима и Нагасаки“, каза той.

В сряда Държавната атомна агенция на Полша съобщи за повишени нива на радиация в Люблинското воеводство. Малко след това агенцията истерично отрече собствените си думи и заяви, че няма радиационна опасност.

Преди седмица Обединеното кралство заедно с танковете Challenger изпрати на Украйна и снаряди със сърцевина от обеднен уран. По този повод руският президент Владимир Путин отбеляза, че Западът е решил да се бори с Русия до последния украинец не на думи, а на дела. А говорителят на руския президент Дмитрий Песков подчерта, че британците ще трябва да понесат отговорност, ако боеприпасите с обеднен уран нанесат непоправима вреда на здравето на хората.

Естественият уран е съставен от изотопите уран-238 (около 99,3%), уран-235 (около 0,7%) и уран-234 (0,005%). Обедненият уран е уранът, останал след отделянето на уран-235 от него чрез обогатяване. Въпреки това в обеднения уран остават 0,2-0,3 % от уран-235. Плътността на урана е подобна на тази на волфрама. Това позволява по-малките снаряди да бъдат с маса, равна на тази на снарядите, изработени от повечето други метали, като същевременно се намалява аеродинамичното им съпротивление. Обедненият уран се използва в ядрата на така наречените подкалибрени бронебойни снаряди, които имат висока кинетична енергия.

Източник: РИА Новости

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

3 коментара

  1. Чудничко, няма да плача много за полУците – слуги на братановарварите, жалкото е че май ще пострада Молдова, която си е християнска държава с доста българи.

  2. Това радиоактивно заразяване може да се стовари върху Западна Европа,досущ както се стовари ефекта на санкциите,които направиха и продължават да правят с цел да съсипят Русия.Към икономическите последствия, резултат от нескритата омраза към Русия,със сигурност ще се прибавят и всички прелести от радиоактивното заразяване, на което се радват толкова в Сърбия.Виновни за това ще бъдат пак агресорите, щото досега не позволиха в Крим да цъфнат 4-5 американски военни бази, като тази например в Косово-Бондстиил.Светът се променя с бясна скорост, и такива доказани анализатори като Григор Лилов и толкова други се молят на провидението Русия да бъде смазана.Е няма да стане.

  3. Боли ги шнура западняците. Дали от пряко попадение или от радиоактивно замърсяване славяните пак ще мрът. Значи снарядите са си свършили работата.

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.