Widgetized Section

Go to Admin » Appearance » Widgets » and move Gabfire Widget: Social into that MastheadOverlay zone

Папа Франциск: Пандемията окончателно дискредитира Пазарния Капитализъм и Глобализацията!

Ватиканът публикува днес подписаната вчера от папа Франциск енциклика, в която той излага визията си за света след COVID-19, който трябва да бъде изграден върху солидарността, братството между човеците и грижата за околната среда, предаде Асошиейтед прес. Според главата на Римокатолическата църква пандемията от Ковид-19 е доказала, че „магическите теории“ за пазарния капитализъм, неолиберализма и глобализма са се дискредитирали и сега светът се нуждае от нов тип политика, която стимулира диалог и солидарност между хората за сметка на бясната конкуренция помежду им и отхвърля войната на всяка цена, допълва БТА.

Енцикликата – трета поред откакто папа Франциск се възкачи на Светия престол, е вдъхновена от учението на Свети Франциск и от предишните проповеди на папата срещу несправедливостите на глобалната неолиберална икономика и нейното разрушително влияние върху планетата.

Тези недъзи, според него, могат да бъдат преодолени само с повече човечност, братство и солидарност. Те трябва да са в основата на новите политически системи, по които се управляват държавите.

Самата енциклика е озаглавена с цитат от Св. Франциск – „Fratelli Tutti“ (Всички сме братя) и бе оповестена в Деня на светеца, след като ден по-рано папата посети гробницата му в Асизи при първото си пътуване извън Рим от началото на пандемията. В нея папа Франциск отхвърля дори една от доктрините на самата католическа църква, оправдаваща войната, ако тя е средство за легитимна отбрана, като посочва, че тази концепция е била прилагана твърде разширително през вековете и вече не е валидна – най-спорният елемент в енцикликата според АП.

„Днес е много трудно да се позоваваме на рационални критерии, установени в предишни векове, за да говорим за „справедливи войни“, гласи текстът, цитиран от АП.

„Сегашните неолиберални и глобални политически и икономически институции трябва да бъдат реформирани или разпуснати. А на тяхно място да се създадат нови, които да отговарят на легитимните нужди на хората през 21-ви век, който ще е на националните държави. Оставяйки настрана различните начини, по които различните страни отговориха на икономическата и здравна криза, породена от коронавируса,, тяхната неспособност да работят заедно стана съвсем очевидна. И причината за това са глобализацията и неолибералния модел на световната икономика“, смята папа Франциск.

Според него загубата на милиони работни места в резултат на пандемията е свидетелство за нуждата политиците да се вслушат в исканията на масовите народни движения, на синдикатите и на маргинализираните политически групи и да разработят по-справедливи социални и икономически политики.

„Уязвимостта на световните системи пред лицето на пандемията показва, че не всичко може да бъде решено чрез пазарни реформи. Наложително е да се установи проактивна икономическа политика, която да поощрява продуктивно разнообразие и креативност на бизнеса и да прави възможно създаване на работни места, а не тяхното съкращаване“, подчертава папата.

Той отново отправи остри критики срещу „перверзната“ според него глобална икономическа система, която систематично маргинализира бедните и обогатява малцина.

Папа Франциск дори отхвърля концепцията за абсолютното право на собственост на отделната личност, като вместо това изтъква „социалната цел“ и общото благо, които да бъдат резултат от споделянето на световните ресурси.

Той се обявяви срещу модерните икономически неолиберални теории, които според него само задълбочават неравенството и пораждат нови форми на насилие, заплашващи самата тъкан на обществото. Skandalno.net

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Въведете кода за проверка: *