Падането на Соледар води до Рухването на цялата Защитна Мрежа на ВСУ в Донбас! Блестяща Маневра на ген. Суровикин е ускорила Освобождаването на града!

Русия овладя Соледар. Разбиването на отбраната на ВСУ в Соледар всъщност разби ключалката на украинската отбрана и отваря пътя на руската групировка войски за настъпление и скорошно освобождаване на цялата територия на ДНР. Какви трябва да бъдат по-нататъшните действия на руските военни, за да освободят възможно най-бързо останалата все още под украински контрол част от Донбас?

ВСУ загубиха около 25 хиляди души в боевете за град Соледар в североизточната част на ДНР, тези загуби са незаменими, коментира Родион Мирошник, бивш посланик на ЛНР в Москва. По думите му „Украйна е платила невероятна цена, несъизмерима с реалността, за политическата целесъобразност да твърдят колкото се може по-дълго пред западните си ментори, че Соледар не се е предал“.

Моралният дух на подразделенията на ВСУ на фронта в Запорожка област пада на фона на новините от Соледар и по-специално за огромния брой убити и пленени украински войници, каза Владимир Рогов, лидер на запорожкото движение “ Ние сме с Русия“. Политикът отбеляза, че след загубата на Соледар от украинските войски, тонът в публичните изявления на Владимир Зеленски и ръководителя на канцеларията на президента на Украйна Андрей Ермак отявлено се променя. На войниците от ВСУ ще бъде обяснено, че изоставянето на Соледар и вероятната скорошна загуба на съседен Артьомовск (който украинската страна нарича Бахмут) не са стратегически важни, отбеляза Рогов.

В същото време Алексей Арестович, съветник на ръководителя на кабинета на Зеленски, призна, че в последните дни на сраженията част от подразделенията на ВСУ са избягали от позициите си в Соледар и околностите. Според него бягството на отделни роти от фронта е дало възможност на противникът лесно и безпрепятствено да заеме овакантените позиции.

Основателят на ЧВК „Вагнер“ – бизнесменът Евгений Пригожин, съобщи, че в сряда вечерта части на групата са установили контрол над територията на град Соледар. Според него в щурма пряко са участвали само вагнеровци.

Голяма заслуга за превземането в кратки срокове на превърнатият в крепост на ВСУ град имат обаче и Въздушно-десантните войски на Руската федерация.

На брифинг в сряда прессекретарят на Министерството на отбраната генерал-лейтенант Игор Конашенков отбеляза успешното настъпление на руските войски в донецкото направление. Според него в сюблимния момент от сраженията за Соледар в понеделник части на ВДВ – парашутисти са извършили нощен десант зад украинските позиции, блокирайки Соледар от север и юг. Ключов успех по време на операцията е бил превземането на високия горист хълм на север над града, от който десантчиците са получили пълен огневи контрол над цялата територия на града. Това значително е улеснило напредването на бойците на „Вагнер“ с улични сражения „къща за къща“ през града и е затворило пътят за бягство от града на някои от частите на ВСУ.

Блестящата идея за нощния въздушен десант на парашутистите на 5 км. зад гърба на войските на ВСУ и всички минирани полета пред тях, както и за последвалото светкавично овладяването на хълма северно от града, е на ген. Суровикин.

С тази операция генерал „Армагедон“ написа история, която ще се изучава в учебниците по военно дело, категорични са военни анализатори. Късно през нощта хеликоптери с руските ВДВ излетяха от село Яковлевка, преминаха над всички украински минни полета, окопи, укрепени райони, огневи позиции… и кацнаха на 5.5 км. зад линиите на сгъстената украинска отбрана.

Без тази тази операция войските на „Вагнер“ нямаше да пробият украинската отбрана. Тази зашеметяваща руска операция буквално е шокирала многобройните украински сили. Причината е, че радарите ва ВСУ, които са НАТОвски, не са регистрирали никакво прелитане на хеликоптери, самолети и пр. Други източници съобщават, че руснаците са заглушили украинските радари с иновативни мощни системи за електронна борба, които в комбинация с напълно безшумния полет на хеликоптерите, са довели до успешното развитие на операцията.

След критики срещу Министерство на отбраната в Русия, че е премълчало ролята на ЧВК „Вагнер“ за превземането на Соледар, преди минути последва ново коригирано изявление:

„Соледар бе освободен след успешни действия на различните родове войски. Що се отнася до превземането на градските квартали, тази задача бе успешно изпълнена от доброволците от щурмовите отряди на ЧВК „Вагнер“. Бойците от „Вагнер“ проявиха безпрецедентна смелост в боевете в градски условия“, пише във второто изявление на МО на Русия.

И още: „Настъплението по това направление бе извършено от разнородна групировка руски войски по единен замисъл и план. Бойните задачи включваха блокиране на града, изолация на района на бойните действия, възпрепятстване на противника да прехвърли резерви от съседните райони и предотвратяване на изтеглянето на подразделенията на Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) от Соледар, както и огнева поддръжка на настъплението от страна на щурмовата авиация и артилерията“, се казва в съобщение на руското МО.

Изпълняващият длъжността ръководител на ДНР Денис Пушилин заяви, че пълното освобождаване на Соледар отваря възможностите за по-нататъшно освобождаване на Артьомовск и Северск. Според него превземането на града сега отваря пътя на руските войски към добре укрепената от ВСУ градска агломерация Славянск – Краматорск, където е съсредоточена основната групировка на противника в Донбас. А с превземането от руските въоръжени сили на Краматорск и Славянск цялата територия на Донецката народна република ще бъде освободена, разяснява Пушилин.

Член-кореспондентът на Академията на военните науки Александър Бартош отбелязва, че след превземането на Соледар през следващите дни можем да очакваме по-нататъшно настъпление на руските войски в няколко посоки. „Обещаващи направления са Артьомовск (Бахмут) и Краматорск. И след освобождаването им ще можем да говорим за стратегически постижения“, каза Бартош, като добави, че предстоят „много тежки и кръвопролитни битки“.

Според военният анализатор Михаил Онуфриенко Соледар може да не е напълно разчистен. „В солните мини на Соледар, чиито галерии са на дълбочина няколкостотин метра, а коридорите им са с обща дължина 200 километра, може да се крият украински военни, които най-вероятно ще продължат да оказват съпротива. Въпреки обявеното от МО пълно превземане на Соледар, анализаторът предлага да се изчакат съобщенията и за почистването на всички подземни съоръжения. „Поемането на контрол върху цялата територия на Соледар означава, че добре укрепената и дълбоко ешелонирана отбранителна верига на ВСУ в Донбас е прекъсната. Това е много тежък удар за украинската групировка там. Падането на Соледар ще доведе до ефектът на доминото и всички крепости на ВСУ в Донбас ще започнат да падат една по една. Да се говори, че градът нямал стратегическо значение за украинската армия е просто смешно. Ако е така, защо дадоха толкова много жертви за отбраната му и все още не могат да се примирят със загубата му“, каза Онуфриенко.

Ако говорим за тактическите възможности, които се откриват след овладяването на Соледар, тогава, както отбелязва Бартош, на първо място следва обкръжаването на Артьомовск (Бахмут). Градът трябва да бъде опасан с два пръстена – вътрешен и външен. Външният е за да отбива предполагаеми удари отвън, с които ВСУ „ще се опитат да разбият обкръжението около обградените в града сили на ВСУ“.

Но за да реализира такова мащабно обкръжение, Русия ще трябва да докара още техника и сили от други направления, както и да увеличи работата на авиацията и артилерията си. „Обкръжението ще прекъсне и последната останала на града пъпна връв с ВСУ – пътят между Бахмут и Часов яр. Градът ще остане без доставки на допълнителен личен състав, оръжия и провизии“, обясни военният експерт.

Бердичевски прогнозира, че украинските военни няма да напуснат Артьомовск и ще го държат, докато градът не бъде обкръжен. Тази седмица Зеленски съобщи за организираното прехвърляне на допълнителни части на ВСУ в Артьомовск и към Соледар. „Превземем ли Артьомовск (Бахмут) очаквам ВСУ да се изтеглят от останалите си укрепени селища в Донбас и да се приберат в Славянск и Краматорск за един последен бой. Защото знаят, че бъдат ли изтласкани от Донбас, нататък до Днепър е поле, което те няма как да защитават. Не изключвам напускайки позициите си в Донбас в посока Славянск, да унищожат всички градове по пътя си. И това да не ви изненедва – Донбас и хората, които живеят там, са им чужди. Киев е доказал многократно, че не се интересува от тяхната съдба“, смята Бердичевски.

От своя страна Онуфриенко припомня, че има предпоставки за изолиране на силите на ВСУ в Артьомовск. Пътищата към него вече са прекъснати – бойните действия за града вече се водят в северната и южната част на града, а всички предградия в околностите са превзети. Това „ще позволи да се овладее пътя, който води към Часов Яр- единственият, по който Бахмут все още получава доставки“. „Дори и в момента този път е под огневия контрол на руските сили и снабдяването на групировката на ВСУ от там е много проблематично. Смятам, че това съвсем скоро ще доведе до безнадеждно положение за гарнизона в Артьомовск (Бахмут)“, очаква Онуфриенко.

Според военния анализатор сега е логично руските войски да атакуват в посока Красни Лиман, за да си възстановят загубените през есента позиции там и „да принудят противника да разпредели остатъците от резервите си на по-широк участък от фронта“.

Онуфриенко обясни, че Соледар, Северск, Артьомовск, Константиновка, Дружковка, Краматорск и Славянск представляват единна и непрекъсната верига от дълбоко ешелонирани укрепления във формата на подкова – започваща от завоя на река Северски Донец и свършваща на юг до гр. Дзержинск (Торецк) – предградие на гр. Горловка. Според неговата прогноза превземането на Соледар сега ще предизвика ефект на доминото в цял Донбас, като на първо време ще паднат и ще бъдат освободени Артьомовск и Северск с „постепенно излизане към Краматорск и Славянск“.

Добавяме, че боеве за Соледар се водят с различна интензивност от август миналата година. През ноември украинската армия претърпя тежки загуби и трайно изостави настъпателните си операции по всички линии на фронта, преминавайки в отбрана. А всички свои изтеглените войски хвърли за защитата на Бахмут и Соледар. Дълги и кръвопролитни битки се водеха буквално за всяка къща. През декември Киев изпрати огромни многочислени подкрепления в града, включително 2 хил. чуждестранни наемници и прокси войници на НАТО „в пенсия“. На критичния Бахмутски фронт бе налято и рекордно количество НАТОвско оръжие. Но в началото на годината започна масово отстъпление на украинските сили от градските райони. Помощникът на началника на регионалното МВР Виталий Кисельов каза в края на миналата седмица, че ВСУ са получили заповед да се оттеглят от Соледар.

Альона Задорожная

Виж интервю по темата с анализатора Михаил Онуфриенко

ВИЖ ВИДЕОТО:

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

5 коментара

  1. СЛАВА ВЕЛИКА ГОРДА СВЯТА ПРАВОСЛАВНА НЕПОБЕДИМА БРАТСКА ВОВЕКИ РУСИЯ ГОРДЕЕМ СЕ С ВАС СВЯТИ РУСКИ БРАТЯ ОБИЧАМЕ ВИ МЕЧТАЕМ СКОРО ДА ВИ ПОСРЕЩНЕМ В БЪЛГАРИЯ ГОСПОД БДИ НАД ВАС !

  2. Какъв нов СССР,бе!Това беше и си остава най-зловредния проект на иудеите срещу Русия и славянството!
    Само победа на Русия и обединение на славянството начело с Русия може да спре тъмните сатанински сили начело със САЩ и Великобритания!

  3. Уважаеми Господин Путин.
    Искам да ви уведомя, че не съм съгласен с политиката водена от Вас.
    Вече година един еврейски клоун – наркоман обикаля света и проси инструменти за убиване на славяните. Вие имате всички възможности да му уредите среща с неговите идоли – бандера и шухевич (в ада). За съжаление Вие не направихте това. Моля Ви, не мъчете идиотчето. То не е виновно. Малкото мозък, който му е останал се е изпарил от кокаина.Не го мъчете. Изпълнете желанието му и го срещнете с бандера.
    Моля Ви !!!!

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.