Орязването на нефта от страна на ОПЕК+ е сигнал за идването на Нов световен ред, в който Западът ще е парий

Автор: Филип Пилкингтън, unherd.com

Отчаяната нужда на Запада от евтин нефт вече е по-малката му грижа

ОПЕК+ съобщи в сряда, че ще намали производството на нефт с 2 милиона барела на ден. Решението е фундаментално. То показва, че в резултат на войната в Украйна се ражда нов свят, който не се върти около Запада. Както каза говорителката на Белия дом Карин Жан-Пиер тази седмица: „Ясно е, че ОПЕК+ действа координирано с Русия и изцяло в нейна полза.“

И това безспорно е така. Но има и още една причина ОПЕК+ да намали драстично производството на нефт и тя е строго рационална. В условията на бързо покачване на лихвените проценти и минимален растеж, Европа, която потребява 19% от световния нефт, се е запътила към тежка рецесия, която ще се развихри в пълния си мащаб през следващата година. Очаква се по същото време в рецесия да изпаднат и Съединените щати и Канада – тези две страни съставляват още едни 27% от общото световно потребление на нефт.

А ОПЕК+ не иска да види как историята се повтаря. По време на финансовата криза и рецесията от 2008 г. европейските цени на нефта паднаха от над 140$ за барел до под 40$ долара за барел – огромен спад от 71 %. Така че, причина днес ОПЕК+ да съкращава производството на нефт е, че се опитва да заздрави пазара, за да не бъде ударен от задаващата се западна икономическа турбуленция.

Следователно странно е не решението на ОПЕК+, а американският отговор. Изявлението на Жан-Пиер е разбираемо, предвид агресивното лобиране на президента Байдън пред Саудитска Арабия и воденият от нея картел ОПЕК да намали цените на нефта, за да може евентуално той да си припише намаляването на цените на горивото в САЩ предвид идващите предварителни избори през ноември. И все пак това изглежда импотентно, дори жалко.

През годините американските президенти са били в състояние да нареждат на саудитците да намалят цените на нефта, когато им е било необходимо. Дори през 2014 г., когато саудитците заляха пазара с нефт и цените паднаха, анализаторите единодушно посочиха като причина задкулисния принос на Белия дом. Моментът, в който се случи, го подсказваше – по  времето на предварителните избори в САЩ на 4 ноември, 2014 г. Към онзи момент цената на нефта беше паднала с около 28% от пика си през юни.

Това, което виждаме да се оформя след последната среща на ОПЕК+ миналата седмица, е че саудитците не желаят повече да си подават топката с американците. Не желаят партньорство с тях. И това не е никак изненадващо, предвид информацията, че Саудитска Арабия е подала документи за присъединяване към икономическия съюз БРИКС. Очаква се да стане пълноправен член през следващата година. Саудитците се отдалечават бързо от западната сфера на влияние, като вместо това вече се съобразяват с новите развиващи се икономики, водени от Русия и Китай.

Срещата на ОПЕК+ от тази седмица сигнализира, че за в бъдещите цени на нефта ще бъдат определяни според нуждите на страните от БРИКС+, а не на страните от Запада, освен ако Западът не преосмисли дипломатическия си подход и поведението си спрямо тези нови и набиращи все по-голяма скорост икономики. Но тропането с крак от страна на Белия дом дава знак, че те дори не са започнали да мислят по тези въпроси. С приближаването на зимата това може да се окаже фатално.

Авторът: Филип Пилкингтън е макроикономист и специалист в областта на инвестициите, както и автор на Reformation in Economics.

Източник: unherd.com

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

2 коментара

  1. Всеки приятел на Братска Русия е и наш приятел! Да живее Владимир Владимирович Путин!!!!

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.




Въведете кода за проверка: *