Небензя пред ООН: Пленените украински военни Признаха, че имат Заповед да Стрелят по Цивилни

Пленените украински войници от „Азовстал“ и други фронтове в Украйна признаха, че им е било наредено да стрелят по цивилни, да убиват целенасочено цивилни и да не взимат в плен руски войници. Това заяви в сряда постоянният представител на Руската федерация в ООН Василий Небензя на заседание на Съвета за сигурност на ООН по темата за защита на цивилното население в конфликтни ситуации, съобщава ТАСС.

„Отделно искам да обърна внимание на изтезанията и издевателствата от страна на украинските националисти и въоръжените сили на Украйна над руските военнопленници. Руската прокуратура разполага със стотици признания на пленени войници от въоръжените сили на Украйна, които свидетелстват, че са имали заповед да стрелят по цивилни, целенасочено да убиват цивилни и да не взимат руски военни в плен“, каза той.

Небензя посочи, че в същото време руските военнослужещи се отнасят по съвсем различен начин с пленените украински войници. „За руските въоръжени сили хуманното отношение към военнопленниците е норма“, каза той. „Потвърждение за това е отношението към наскоро предалите се войници от въоръжените сили на Украйна и украинските националисти от скандално известния полк „Азов“, които излязоха от тунелите под завода „Азовстал“. Както е известно, 2439 души от различни украински части там се предадоха. Проявено беше уважително отношение към всички предали се военнослужещи и техните командири, а на ранените бе оказана медицинска помощ. Това се потвърждава от тях самите, както и от техните близки, с които им се дава възможност да общуват. При това, забележете, за огромната част от тези пленени бойци, разполагаме с предварителни данни, че са се изцапали с кръвта на цивилни, че са извършили най-тежките военни престъпления. Но докато не се произнесат съдилищата в Русия и ДНР, те се ползват с правата на военнопленници по Женевската конвенция“.

Всички украински военни, които са извършили престъпления, ще бъдат изправени пред закона и това е само въпрос на техническо време, добави руският представител в ООН. „Специалната операция ясно показа колко цинични и престъпни могат да бъдат действията на представителите на киевските власти, техните въоръжени сили и особено националистическите им формирования“, каза той. „Руската страна, прокуратурите на ДНР и ЛНР и авторитетни международни неправителствени организации внимателно записват престъпленията на Киевския режим. Който ще си понесе отговорността съвсем скоро.“

Дипломатът отбеляза също, че в продължение на 8 години за обстрела на мирните градове и села в Донбас и за избиването на хиляди техни жители, украинската власт е използвала американски гаубици. „САЩ и техните западни съюзници не само си затварят очите за престъпленията на Киев срещу цивилни, но са и съучастници в убийството на цивилни. Обстрелът на цивилни в Донбас и към момента се извършва с гаубици, доставени от Вашингтон“, каза Небензя. Skandalno.net

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.