НАТО няма да воюва с Русия заради Украйна

НАТО няма да защити Украйна военно, ако бъде нападната от Русия, но отправи строго предупреждение към Кремъл, че ако предприеме подобно действие, ще плати висока икономическа цена, предадоха световните агенции.

ЙЕНС СТОЛТЕНБЕРГ

„Важно е да се прави разлика между съюзниците на НАТО и партньора Украйна. Натовските съюзници имат гаранции съгласно чл. 5. от Вашингтонския договор за колективна сигурност и ние ще ги защитаваме и закриляме. Украйна обаче е само наш партньор, високоценен партньор“, каза генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг на двудневната среща на външните министрите от алианса в Рига, Латвия. В нея участва и българският служебен министър на външните рабооти Светлан Стоев.

Украинският външен министър Дмитро Кулеба призова НАТО да подготви пакет от икономически санкции срещу Русия и да засили военното си сътрудничество с Киев, за да охлади агресивните намерения на Русия. „Убедени сме, че ако обединим нашите усилия, ако действаме по един координиран начин, ние ще можем да разубедим президента Путин и да го подтикнем да не избира най-лошия сценарий, който би представлявала една военна операция“, каза Кулеба.

За да не храни напразни очаквания украинският външен министър, обаче Генералният секретар на НАТО Столтенберг му повтори: „Трябва да разбираме разликата между страните – членки на НАТО, каквито са Латвия и другите балтийски републики, а също Полша и Румъния, и високоценения наш партньор Украйна. На Украйна можем да окажем всякаква подкрепа, но не и военна…, за страните – членки на НАТО имаме гаранциите за сигурност от чл. 5“.

Столтенберг даде да се разбере, че спрямо Русия могат да бъдат приложени допълнителни икономически санкции и да бъде засилено военното присъствие на НАТО по неговите източни граници. „Ние показахме нашата способност да налагаме санкции, икономически и политически действия. Също така през годините засилихме военното си присъствие в този район“, каза Столтенберг. „Обещаваме ви, че ако Русия продължи с агресивното си поведение, ние ще въведем срещу нея тежки икономически, финансови и политически санкции.“

В латвийската столица Рига държавният секретар на САЩ Антони Блинкен каза, че Западът е нащрек за “все по-войнствената реторика“ и “необичайни“ действия на Русия.

Русия обяви днес, че е започнала редовни зимни военни учения в своя Южен военен окръг, който отчасти граничи с Украйна. Според съобщението на руското Министерство на отбраната около 10 хиляди войници са предислоцирани в района на маневрите, които ще обхванат също анексирания Крим и територии край отцепилите се народни републики в Източна Украйна – ДНР и ЛНР. Зимните учения с участието на моторизирани пехотни части ще се състоят на над 30 полигона , казаха още от министерството.
Представители на САЩ, НАТО и Украйна от седмици бият тревога за евентуална масирана атака на Русия срещу Украйна, като се позовават на засилената активност на руски войски край украинската граница. Москва отхвърли тези твърдения и заяви, че има правото да мести войските си на своя територия. И в отговор попита: „Какво прави половината украинска армия – 125 хил. войници, на границата с Русия?“

„Неотдавна Владимир Путин предупреди страните от НАТО, че разполагането на оръжия или войници в Украйна ще пресече “червената линия“ на Русия и ще предизвика отговор, включително потенциално разполагане на руски ракети, насочени към Европа“, пише британският в. “Гардиън“.

“Попитахте къде са червените линии на Украйна? Те са преди всичко в създаването на заплахи за нас, които идват именно от тяхна територия“, каза Путин по време на инвестиционен форум в Москва. Той предупреди срещу разполагането в Украйна на системи за противоракетна отбрана, подобни на тези в Румъния и Полша. Путин заяви, че те биха могли да послужат като прикритие за разполагането на офанзивни оръжия като ракети “Томахоук“, способни да достигнат Москва за минути.
“Ще се наложи да отвърнем с подобна заплаха към тези, които ни заплашват“, каза Путин, предупреждавайки, че Русия може да разположи хиперзвукови ракети.

Беларус заяви, че ще се присъедини към Русия, ако избухне война с Украйна. Минск обяви в понеделник, че ще проведе съвместни военни учения с Русия по южните граници на Беларус. Президентът на страната Александър Лукашенко каза, че Беларус ще разположи на своя територия руски ядрени ракети, ако западните страни предприемат подобно действие. Skandalno.net

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

9 коментара

  1. НЕ ИМ ВЯРВАЙТЕ БРАТУШКИ НАТО ЕС И САЩ СА СВЕТОВНИ ТЕРОРИСТИ ПРОКЛЕТ ДА Е ВСЕКИ ЗАЕДНО С ПОТОМСТВОТО СИ КОЙТО ДРЪЗНЕ ДА ИЗЛЕЗЕ СРЕЩУ БРАТСКА СВЯТА РУСИЯ

  2. на украсите треба да и е ясноясно! Колкото и да си събуват гащите на украинките пред нато, трудно ще ги съблазни!
    Анализите са безпощадни!

  3. на украсите треба да и е ясноясно! Колкото и да си събуват гащите на украинките пред нато, трудно ще ги съблазни!
    Анализите са безпощадни!

  4. 1. Вашата икономика е 100% зависима от Русия.
    2. Военната мощ на Русия е десетки пъти по-мощна от НАТО. При намеса от страна на алчните и неразумни
    евроджендъри ще бъдите УНИЩОЖЕНИ.
    Най накрая признахте едното идва време да приззнаете и второто.

  5. Докато си чепкаме вълната и се занимаваме с глупости „НАТО намери начин да заобиколи конвенцията от Монтрьо за „окупиране“ на Черно море“ България желае да разположи на своя територия регионален компонент на Морското командване на НАТО в Черно море (MARCOM). Това съобщи министърът на отбраната на страната Георги Панайотов. Радвай се народе, във Варна вече ще акостират самолетоносачи на Щатите. “ L’Otan a trouvé un moyen de contourner la convention de Montreux pour „occuper“ la mer Noire“ Тази новина от ДНЕС 2.12.2021г

  6. С повторния избор на Радев за президент, синегрията с дневния ред на Щатите тръгна със страшна скорост. Никъде братята американци не можаха да намерят по-подло и по- сервилно племе от нас. Ха да ни е честит Радев и мисията, която поехме.

    • Повторният избор на Радев беше всенароден отпор на опитите на Тиквата да запази сила и влияние за да си осигури физическото оцеляване. Мащабната мобилизация на герберските орди съчетани с раздухваните от прогерберските медии негативи на Радев не помогнаха особено на посредствения избранник на Тиквата за водач в защитата му. Въпреки неодобрението на някои от ориентациите на Радев, населението педпочете категорично Радев (дори с неговите кусури) пред опротивялия разбойник.

  7. Какво безпределно лицемерие! НАТО били загражени че Русия провежда учения в близост до Украйнска граница, уж били заплаха за мир в Европа. НО НА СВОЯ ТЕРИТОРИЯ! А какво правят американски кораби в Черно, Балтийско, Баренцево, Южно-Китайско ИТН морета?

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.




Въведете кода за проверка: *