Нагло! ЕК иска пари от България да спасява Гърция!

Гърция 1Eвропейската комисия потвърди слуховете, че ще иска от България и другите осем държави, които в момента са извън извън еврозоната да вземат участие  в спасяването на Гърция.

Това ще стане чрез гаранция, която страните трябва да дадат за заем от около  13 милиарда евро. Този заем ще бъде даден за  преходно финансиране на южната ни съседка за следващите 3 месеца, след което ще влезе в ход  новата й спасителна програма.

Европейският фонд за финансова стабилност ще осигури средствата, но в него няма достатъчно пари, както и гаранции към банки, че Гърция ще върне поредната финансова инжекция. А тя пък трябва да плати
7 милиарда евро през юли и още 5 милиарда през август към кредиторите си. Това било условието да започне спасителната програма на стойност  86 милиарда евро за три години.

За да се използва този фонд, е необходимо положително гласуване от 28 страни в ЕС.  Но  повечето от членките извън еврозоната, начело с  Великобритания, твърдо  заявиха, че не искат да поемат финансови задължения заради гърците.  Опънаха се и други държави, но България не.

Бойко Борисов каза, че  по-бедните да дадат на по-богатите, не му се  вижда логично, но след изискването на ЕК да гарантираме заема, едва ли ще се противопостави.

Така че сега, когато се мъчим да сме най-дисциплинираният член на ЕС и се натискаме да влезем в Еврозоната, едва ли ще откажем да гарантираме заема.

В социалните мрежи избухна силно недоволство след решението на ЕК, но едва ли българите ще излязат на протест. Те са смели само като критикуват анонимно. Затова със сигурност ще станем гарант на този заем, а дали Гърците ще го върнат, рискът остава само за нас, коментираха икономисти.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.




Въведете кода за проверка: *