Лавров: САЩ и НАТО участват пряко във войната в Украйна! Целта им е да унищожат Русия!

Руският външен министър Сергей Лавров заяви, че Съединените щати и НАТО играят пряка и крайно опасна роля във войната в Украйна и каза, че Вашингтон е превърнал Киев в екзистенциална заплаха за Москва, която страната му не може да пренебрегне.

На годишната си пресконференция в Москва Лавров каза, че Вашингтон и атлантическият алианс са пряко замесени във войната, защото доставят оръжия на Украйна и й осигуряват военно обучение на своя територия, съобщава „Ройтерс“.

Той защити руските удари по украинската енергийна инфраструктура, за които Киев и Западът казват, че са военно престъпление, насочено към причиняване на страдания на цивилни – чрез прекъсване на отоплението, осветлението и тока.

„В Украйна ние деактивираме енергийни съоръжения, които позволяват на вас (Запада) да доставяте смъртоносните си оръжия в Украйна, за да убивате руснаци. Така че спрете да лъжете, че САЩ и НАТО не са участници в тази война – Западът участва пряко и то не само с доставки на оръжие, разузнавателна информация и логистика, но и чрез обучението на персонал – те обучават украинската армия на тяхна територия“, каза министърът.

Сергей Лавров отправи упреци и към Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ), заявявайки, че след 91 г. Западът е отхвърлил възможността да превърне Европейската служба за сигурност в мост към Русия.

Лавров направи тези свои коментари в началото на годишната си пресконференция, по време на която пространно припомни руската позиция за действията на Запада, като каза, че „безразсъдното разширяване“ на НАТО е обезценило основните принципи на ОССЕ.

„Възползвайки се от численото си превъзходство в тази организация, Западът дълги години се опитва да я приватизира. Или може би е по-правилно да се каже, че се опитва да подчини ОССЕ, за да я използва като свое оръжие. А ОССЕ е буквално последната останала платформа за регионален диалог“, каза Лавров.

„Западът иска да унищожи Русия“: възможни ли са преговори?

Сергей Лавров заяви, че въпреки всичко Русия е отворена за преговори както с Украйна, така и със Съединените щати.

Русия е готова да изслуша всеки, който иска да води преговори, каза той. В нито един момент страната ни не е отказвала контакти между американския президент Джо Байдън и руския президент Владимир Путин и е показала готовност за диалог, като е приемала германските и френските лидери, когато са искали да обсъдим ситуацията в Украйна.

Украйна заяви, че ще бъде готова да води преговори едва след като Русия се изтегли от нейната територия, включително от Крим, който преди 2014 г. имаше автономен статут, а след това Русия присъедини исторически руския полуостров.

Киев заяви, че Русия ще използва преговорите само като шанс да спечели време, необходимо й да възстанови въоръжените си сили.

Лавров каза, че такова едно твърдение е „абсурдно“, като се има предвид огромната разлика в човешкия и оръжеен потенциал между двата армии и факта, че Русия води СВО с едва 5 % от потенциала на своите военни сили. Лавров нарече „нагло“ американско очакване, че Русия ще продължи преговорите по договора за ядрена стабилност СТАРТ в момент, когато „Западът използва Украйна, за да унищожи Русия“.

Москва се оттегли от планираните за тази седмица преговори по новия ядрен договор START между двете страни, като .

„Засега не чуваме смислени идеи. (Но) ако има предложения от президента (Байдън) и от други членове на неговата администрация, ние никога няма да откажем разговори“, заяви руският външен министър.

Лавров изброи подробно претенциите на Русия към Запада и каза, че „безогледното разширяване“ на НАТО е обезценило основните принципи на ОССЕ. „Днес ОССЕ е организация, напълно овладяна и подчинена от Запада. Правомощията и компетенциите ѝ всячески се размиват, раздробяват се на все по тесни, неприобщаващи формати“, каза той.

„Използвайки численото си превъзходство в тази организация, страните от Запада се опитват от дълги години да погълнат ОССЕ, да подчинят този последен формат за общорегионален диалог“, каза Лавров. Министърът каза, че Западът е разполагал с реална възможност да избегне конфликта в Украйна, но е избрал да отхвърли руските предложения за спиране на разширяването на НАТО и за договаряне на специален статут в сферата на сигурността за Украйна. Лавров обвини НАТО още, че се опитва да привлече Индия в, по думите му, антируски и антикитайски съюз с едничката цел да ограничи влиянието на Русия и Китай по света в своя полза.

Министърът обвини НАТО и за това, че нагнетява напрежение около Китай по начин, създаващ рискове и за Русия. „Южнокитайско море се превръща в един от тези райони, където НАТО в момента работи за това да ескалира напрежението, както вече направи в Украйна“, каза Лавров. „Знаем колко сериозно възприема Китай подобни провокации в Тайван и Тайванския проток. Тази игра на НАТО с огъня в тези райони създава заплахи и рискове и за Руската федерация. Тези райони са толкова близо до нашите брегове и морета (руският Далечен Изток), колкото са и до Китай“, каза министърът. „Фактът, че държавите членки на НАТО под ръководството на САЩ се опитват да създадат експлозивна ситуация там, е добре известен на всички“, каза дипломатът.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

8 коментара

  1. Ами действайте, свалете дроновете на САЩ, които летят непосредствено до Крим. Потопете кораб превозващ оръжие за Окрайна и обвинете САЩ, че са го направили, за да натопят Русия, прекъснете ги и тия мостове най-накрая и влаковете трябва да спрат напълно

  2. ВЕЛИК ЛАВРОВ ГОРДЕЕМ СЕ С ТЕБ БРАТ ОБИЧАМЕ ТЕ ГОСПОД ДА БДИ НАД ТЕБ И ТЕ ПАЗИ ВИНАГИ И НАВСЯКЪДЕ

  3. Убиват и украинци и руснаци и поляци, моля се за тях, Украйна трябва да се върне при майка си Русия, трябва, така е най-добре за всички и за цяла Европа, Русия няма вина, че ги мачакт и късат от държавта им парчета години наред, те просто си защитават родината и хората, всяка държава би го направила, желая успех на Русия, а на украинците и Украйна, да се върнат в родната си Русия, за да не ги тероризират, ограбват, убиват и мачкат повече разни чужденци, за да не се гаврят с тях и спре геноцида над славяните!
    Бог да ги пази!

  4. Който налива оръжия в Украйна и масло в огъня, трябва да отговаря за действията си, ако стане напечено – удряйте, не се колебайте, мека Мара сте вие руснаците! Те разбраха, че сте меки и ви разиграват, трябва да им покажете, че не се шегувате и сте готови да защитите държавата си с всякакви средства!

  5. Някой може ли да ми обясни защо Путин участва в налагането на централна цифрова валута?!
    Това е пътят за налагане на НСР.
    Защо и той е в кюпа?

  6. Новият Световен Ред- централна цифрова валута. Социален кредитен рейтинг- разбирайте, ако сте дишали в повече- нямате право да дишате и да излизате от концлагера.
    Нямате право да ядете. Ще ядете скакалци- доказано канцерогенни за вас. Децата ви ще бъдат собственост на държавата. За тяхните нужди.
    Няма да пиете вода. Няма да дишате. Няма да ядете!
    Сега някой да ми обясни Путин- и желанието му за участие в тая система. С дигитална валута.

  7. Защо Путин налага и е съгласен със централната цифрова валута?!
    Да живее България и да живее Русия!

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.




Въведете кода за проверка: *