Widgetized Section

Go to Admin » Appearance » Widgets » and move Gabfire Widget: Social into that MastheadOverlay zone

„Кръг Квадрат“: Koвид, какво се случи? (С ВИДЕО)

Какво се случи и можеше ли да е иначе? На празно място ли дойде глобалната Koвид-измaмa? Какво беше новото в поведението на властта, медиите и хората? Превърна ли се общественото мнение в самостоятелен фактор? Как хората загубиха свободата си? Имаше ли тази глобална истерия контролен център? Целият свят ли стана жертва на паниката? Какво се случи с лидерите, които отказаха да се съобразят с ковид? Как изглеждаше властта в ръцете на експертите? Наблюдавахме ли първи сблъсък между човек и ИИ? Тези и други важни въпроси си задават Андрей Райчев, Първан Симеонов, Радослав Илиев и Тончо Краевски в студиото на „Кръг Квадрат“.

ВИЖ ВИДЕОТО:

Акценти:

Радослав Илиев: Как бихте разказали пандемията, не само с оглед на случилото се, но и с оглед на бъдещето?

Първан Симонов: С оглед на бъдещето това може да се окаже битка на човекът с машината. Защото от едната страна остана човешкия избор а срещу него застана човешкото добруване, като въпросното добруване започнахме да го мислим чрез научни алгоритми. Бяха противопоставени ценността да имаш избор на ценността да бъдеш добре. Това също беше и сблъсък между косервативно и прогресивно. От едната страна застанаха хора, които настояват на своята свобода, а от другата страна бяха хора, които настояват, че по-добре знаят и разполагат с научно знание, което най-добре може да каже как да се случват нещата в името на нашето добро.

Затова казвам, че може да е битка между човекът и машината, защото имам чувството, че утре може би така ще бъде. Ще има някакъв роботизиран изкуствен интелект, който по-добре от нас ще знае, какво е добре за нас. Може би видяхме първото проявление в такъв мащабен вариант на една нова реалност или просто много се притеснявам, че е така.

Андрей Райчев: Ковид не дойде изневиделица. Помислте, от 2000та година, когато след края на Студената война светът се стабилизира, почти всяка година по планетата пълзи нещо опасно, лошо, застрашаващо ни и властта настръхва. 2000та чакахме катастрофата от срива на компютрите, нищо не се случи. Последва птичи грип, луда крава, свински грип пак много шум. Когато нямаше грипове и неработещи компютри катастрофата дойде по линия на Маите. Обявиха ни, че понеже календара на Маите изтича 2012 година идва край на света. При всяко от тези неща света настръхваше, тоест Ковид не дойде на празно място.
Това бяха вълни, които почти всяка година тръгваха, но не се получаваше синхронизация между медии, власт и хора. Новото е, че при ковид това се случи. Медии, власт и хора се синхронизираха в паниката си и стана наистина страшно.

Забележете как постъпиха двамата големи лидери на англосаксонският свят?

Тръмп хвърляше маската и отказваше да се съобразява с някакъв си грип. Борис Джонсън просто обяви, че Англия няма да изпада в паника, че те са си англичани и не ги е страх от нищо. Но и двамата бяха наведени от общественото мнение. Тръмп дълго се съпротивляваше и накрая сложи маската, но вече беше късно и загуби изборите именно заради Ковид. Не заради Байдън и демократите, а заради вирусът ги загуби, година преди това той водеше убедително.

А Джонсън дълго се бори срещу мерките, бори се за своя съветник нарушител, но накрая направо се скри в храстите и обяви, че вече ще управлява в качеството на страхливец. Но Англия го наказа и изхвърли, защото тайно се държеше свободно и не спазваше никакви мерки.

Двамата лидери на най-агресивният играч в света безспорно това е англосаксонският свят – загинаха… абсолютно съм сигурен, че т.нар, „лидери“ не вярваха в това, но играеха. Под чия свирка? Под свирката на телевизорът. От там местният лекар по цял ден ги плаши, хората се страхуват и политикът играе.

Така всички загубиха свобода едновременно. Медиите не могат да пускат друго, защото ще загубят аудитория, политиците принудени да играят и хората – влезли в собствения си капан. И този ужасен капан щракна, но не само в една страна или на един континент, а в световен мащаб. Наблюдавахме световна синхронизация и тя наистина изглеждаше много страшно.

Първан Симеонов: Можеше ли да е иначе? Много пъти съм си мислил за това откак първо започна да излиза информация за смъртността от ковид. За съжаление ми се струва, че нямаше как да се случи иначе в днешния свят. Май нямаше как да не стане това, което стана. Синхронизацията на уплахата през медиите нямаше как да не накара елитите да заиграят. Уплашените елити, изнежените елити, трябваше нещо да правят под влияние на обществената уплаха.

Но поуката от това е струва ми се, че общественото мнение вече е самостоятелен фактор. Ковид показа, че общественото мнение не само е отделен фактор, а и има трайни табута. Възможно беше да говориш с лозунги и забранено да анализираш. Дълго време не само другата гледна точка беше забранена, но беше забранен и самият анализ. Това за мен беше най-големия проблем.

Тончо Краевски: Аз смятам, че страхът успя да подмени общественото мнение до степен, че да започне да ни се струва, че елитът прави това, което хората искат. Всъщност преди това хората бяха подчинени със страх до степен да поискат да бъдат затворени и управлявани, да приемат безропотно мерки, който в един по-широк ценностен хоризонт никога не биха приели.

Синхронизацията, за която стана въпрос е всъщност синхронизация на власт във всичките и разновидности медицинска, медийна, национална и интернационална власт.

Всички тези мрежи и институции се синхронизираха и това трябваше да бъде атестат за постижението на този нов свят на глобалната мрежа. Този нов свят, който трябваше да гаратира, устойчивост, свобода прогрес, но всъщност тази мрежова свързаност се оказа изключителна крехкост и лабилност.

Дни и седмици паниката се разпространяваше между всички мрежи и институции и никъде нямаше база за сравнение. Дори в третият свят където почти липсват работещи институции паниката се разпространи и се спазваха мерки. Така ние абсолютно загубихме адекватна база за сравнение за да видим какво щеше да стане ако не бяхме реагирали така както реагирахме.

Можеше ли да бъде иначе? Ние нямаме никаква идея какво можеше или не можеше да стане, защото този свят стана толкова интегриран и вдигнахме вавилонската си кула, толкова високо, че когато пуснем едно камъче отгоре тупването от него резонира във всичките краища на света.

И никъде няма център на контрол. Това е само мрежа и тази мрежа се държи спонтанно и всички се намират в капан, в търбуха на една машина, която може би кърви до смърт, но не могат да излязат оттам.

Това именно доведе до падането и на Тръмп и Джонсън. И двамата избраха да се облегнат на националните, а не на глобалните мрежи и бяха наказани за това. Бяха наказани от глобалните мрежи за това, че се показаха нелоялни към тях. През 2016-17г., когато бяха избрани и двамата се облегнаха на националните си мрежи и в някаква степен на националният суверенитет. Тяхното падане беше всъщност реванш на глобалната мрежа.

Радослав Илиев: Но струва ми се тук допускаме някаква грешка. Ние казваме, че либерална Европа, свръхпазарна, напредничева Америка и комунистически, тоталитарен Китай реагираха еднакво тоест нещо ги свързва, свързва ги някаква мрежа.

Да те са в мрежа, защото са световни елити, но това е само привидна връзка. Защо? В Китай нямаше генерал или лекар, който да им говори по телевизора, там самата партия говореше и забраняваше. Тоест китайската аргументация и инструментализация на пандемията медицински, политически и социален бяха много прости и ясно могат да се нарекат с една дума – контрол.

Ние също така казваме, че целият свят реагира. Напротив реагира само една част от света, Африка и Югоизточна Азия например не реагираха… в Туркменистан дори се лежеше ако се споменеше ковид. Властта отчетливо плашеше, но кога не е плашела. Новото тук беше, че в голяма част от света властта беше дадена на лекарите. Така властта от политическа стана научна и по естество недемократична. Тя стана нечовешка и това и на мен ми се струва е пътят към трансхуманизма. Можеш да се изказваш научно, не ако зад теб стоят групи хора и социални интереси, а ако имаш ценз. Ако нямаш ценз не можеш да говориш. Беше легитимирано това.

Защо обаче това се случи? И то не е Китай, там просто увеличиха контролът, при тях това е стройна система и се нарича социален рейтинг в ход е от 2017-18 г. При нас обаче се случи по друга причина и струва ми се, че това е защото сме цивилизация, която живее без Бог. Ние сме мрежово общество, което няма авторитети. Това ни кара да търсим и привидно намираме липсващите ни авторитети в такива медицински и недемократични експерти. За разлика от политическите авторитети, които ни водят към бъдеще, медицинските ни обещават удължено настояще. Днес това са хора с медицински ценз, а утре ще е просто ИИ. Това е явление на нашата цивилизация. В Китай остана властта на контролът, а тук властта се промени и наистина стана друга.

И за финал малко автореклама, но такива са фактите: Skandalno.net е първата българска медия, която обяви, че Ковид-19 е грандиозна глобалистка измама. Обявихме го с пространна авторска статия още на 16 март, 2020 г., три дни след обявения от властите у нас първи локдаун. Тезата в статията ни беше, че това е тест за властите по света доколко обществата им са готови да се подчинят на по-авторитарни форми на управление с оглед на предстоящата глобална война. В друга статия няколко дни по-късно написахме, че всички велики сили в света с готовност подеха ковид-истерията заради недоверието си една към друга. Веднага щом Китай обяви Ковид-пандемия, Западът и Русия го последваха за да тестват населението и системите си за защита при евентуална вражеска биологична атака.

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

 

2 кометара за „Кръг Квадрат“: Koвид, какво се случи? (С ВИДЕО)

  1. Хм Отговор

    14.03.2023 в 8:47

    Пандемията не беше болест. Болестите тепърва предстоят включително и тези, вследствие на ваксините срещу ковид.

  2. Опса Отговор

    14.03.2023 в 12:43

    Ваксинацията и войната са част на един и същи план…НАМАЛЯВАНЕ НА БРОЙКАТА НА ХОРАТА НА ЗЕМЯТА и прикриване на задаващата се финансова буря.Глупости за Ковид и опасностите от пандемията не ми се слушат.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Въведете кода за проверка: *