Кремъл: За Украйна ще е рисковано ако продължи да изнася зърно през Черно море! Русия поема доставките със свое зърно!

За Украйна ще е твърде рисковано да продължи да изнася зърно през Черно море, след като Москва преустанови участието си в постигнатото с посредничеството на ООН споразумение за морския зърнен коридор, заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков. Той обвини украинската страна, че с терористичните си действия срещу руските кораби в Севастопол е нарушила условията на сделката.

„В условията, когато Русия говори за невъзможност да се гарантира безопасността на корабоплаването в този черноморски район, подобна сделка едва ли е осъществима и тя придобива различен характер – много по-рискован, опасен, без гаранции от наша страна“, заяви Песков.

В събота Русия заяви, че преустановява участието си в сделката след нападението срещу черноморския ѝ флот, припомня Ройтерс. Министерство на отбраната заяви, че заради нападението от 29 октомври, извършено от „киевския режим с участието на британски специалисти“ срещу кораби на Черноморския флот и граждански плавателни съдове, участващи в осигуряването на сигурността на зърнения коридор, „руската страна преустановява участието си в изпълнението на споразуменията за износ на селскостопански продукти от украинските пристанища“.

В отговор на това руско решение Киев обвини Москва, че „изнудва света с глад“.

Песков обаче побърза да успокои украинската страна и западните й спонсори, че контактите на Русия с Турция и ООН, които посредничиха за сделката за износ на зърно през юли, продължават и Русия възнамерява да замести целия украински износ на зърно със свое такова в същите количества, като даже част от зърното възнамерява да дари безвъзмездно на нуждаещите се страни. Песков не отговори на въпроса какво е необходимо да се случи от гледна точка на Русия, за да бъде възобновена сделката.

Днес дванадесет кораба, превозващи зърно, напуснаха украинските пристанища въпреки оттеглянето на Русия от сделката. Решението на Москва предизвика възмущение от страна на Украйна, НАТО и Европейския съюз и САЩ, посочва Ройтерс. Американският президент Джо Байдън в събота нарече действията на Русия „възмутителни“ и заяви, че те ще увеличат глада.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.




Въведете кода за проверка: *