Widgetized Section

Go to Admin » Appearance » Widgets » and move Gabfire Widget: Social into that MastheadOverlay zone

Красимир Дачев: Очаква ни Виденова зима

Три пъти повече плащаме за газ. Ние се борихме с “Газпром” да минем на методиката, при която цената на газа се изчислява на пазарни нива и накрая те се съгласиха. Но ако бяхче останали да плащахме на Русия по старата методика, сега цената щеше да е три пъти по-ниска. Това заяви Красимир Дачев, бизнесмен и заместник-председател на Българската търговска промишлена палата.

По думите му икономиката компенсира ниската цена на тока за населението и това пази социалния мир. Населението плаща 119 лева за мегаватчас (MWh), а цялата икономика – 320 лева за MWh, посочи Дачев.

Той прогнозира, че до края на годината токът за индустрията ще стигне цена от 500 лева за мегаватчас, което неминуемо ще доведе до шоков ръст на цените за потребителите. “Нещата са по-страшни, отколкото си ги представят гражданите, защото в момента не усещат това поскъпване по джоба си осезаемо. И не го усещат благодарение на един човек. Той пази социалния мир в момента – това е Иван Иванов, председателят на КЕВР”, коментира Дачев.

Красимир Дачев предупреди, че “снежната топка на инфлацията е тръгнала и не може да бъде спряна” и смята, че ни очаква Виденова зима. “Предстои да стане много по-тежко. Много фирми ще спрат работа, това ще увеличи броя на хората, които ще разчитат на помощи от държавата. Инфлацията върши работа, тепърва ще започне да обхваща всички сектори, започна от електроенергията, общата тенденция ще бъде обезценяване”, прогнозира Дачев.

Той упрекна управляващите, че не правят дългосрочни и последователни политики, а от шест месеца се върви само с предизборен популизъм. Като критиката му беше както към настоящите управляващи от служебния кабинет, така и към управлявалите 12 години ГЕРБ. В момента държавната администрация е в пълен стрес, Борисов я свикна да работи не по разчети, а на парче – по указания, дадени в последния момент. Сега обаче сме в политическа криза, не се дават указания и това се отразява пагубно на бизнеса.

Храните нагоре с между 5 и 15 на сто, в обслужването – с над 15 на сто

Цените на стоки и услуги тръгват нагоре заради непрекъснатото поскъпване на природния газ, а от там и на електроенергията. Това заявиха представители на бизнеса в България. От 1 октомври “Булгаргаз” поиска ново увеличение на цената на синьото гориво с 16 %. Дружеството е подало заявление до Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР), в което предлага природният газ у нас да струва 80,28 лева за мегаватчас без такси и ДДС. Припомняме, че от 1 септември природният газ поскъпна с нови над 20%, след като КЕВР утвърди цена в размер на 69,40 лв./MWh.

“Трудни времена чакат малкия бизнес в България. Това каскадно увеличение на цената на газа няма как да не рефлектира върху разходите на всички предприятия и ще се отрази и на крайните цени на продуктите и услугите”, коментира днес и Елеонора Негулова, председател на Национално сдружение на малкия и среден бизнес. При хранителните стоки наблюдаваме повишение между 5 и 15 % на цените, което най-вероятно ще продължи. При услугите поскъпването ще е над 15 %, защото там роля имат и разходите за човешки ресурси, допълни Негулова. В сектора на услугите е важна ролята на квалифицирания персонал, а хората очакват ръст на заплатите. А те няма как да се повишат, защото заради общото поскъпване издръжката на живот, потреблението на услуги ще намалее, поясни тя.

Най-тежко предстоящата криза ще се отрази на предприятията, които не произвеждат стоки от първа необходимост, защото при тях ще има най-силно свиване на потреблението. Допълнително ситуацията се утежнява и от факта, че домакинствата традиционно свиват потреблението през зимата заради по-големите разходи за отопление, посочи Негулова. По думите й това ще принуди някои предприятия да преструктурират дейността си или да спрат работа. Според нея тъй като процедурата за обявяване в фалит е скъпа, фирмите просто се водят в спряна фактическа дейност, но на практика това е скрит фалит.

Поредното поскъпване на газа ще доведе до пореден ръст на цените на тока за бизнеса, защото те са свързани, коментира и Силвия Тодорова, директор на Център “Предприемачество” в Българска стопанска камара. Няма очакване тези цени да се успокоят и да се върнат надолу, допълни тя. Увеличението на газа ще оскъпи производствените разходи, а от там и цените на крайните стоки, което пък ще повиши инфлацията. В крайна сметка всички тези процеси ще окажат натиск върху потребителите и покупателната им способност, обясни Тодорова. Особено засегната е тежката индустрия и най-вече химическата, която ползва природния газ като суровина, а не като източник на енергия. Ще пострадат и предприятията, които си изградиха собствени парогазови централи. Вълна от фалити няма да има, но със сигурност доста фирми ще изпаднат от пазара, посочи експертът.

Бизнесът иска по 70 лв./MWh помощ заради скъпия ток. Средната цена на базов товар до тук за септември е 238,28 лв./MWh.

Държавата да плаща компенсации на бизнеса заради скъпия ток, предлагат от Асоциация на индустриалния капитал в България. Те настояват за потребената електроенергия за периода 01.10.2021 г. – 31.03.2022 г. всеки небитов стопански потребител (без тези за технологични разходи) да получи по 70 лв./MWh. „Убедени сме, че това е адекватна, своевременна, финансово обезпечена и национално отговорна мярка за запазване на българската икономика, с оглед преодоляване на текущата ценова криза на пазарите на електроенергия“, посочват от АИКБ.

Те напомнят, че средната цена на базов товар за юли 2021 г. е 185,59 лв./MWh, а за август 2021 г. е 218,17 лв./MWh (впрочем при максимална часова цена – абсурдните 407,05 лв./MWh, абсолютен рекорд до момента). Средната цена на базов товар до тук за септември е 238,28 лв./MWh. Съгласно Решение на КЕВР определената прогнозна годишна пазарна цена за базов товар за периода 01.07.2021 г. – 30.06.2022 г. е 119,00 лв./MWh, се посочва в писмото.

Следователно – всеки небитов потребител от българската икономика ще бъде подложен на ценови шок за цялата потребявана електроенергия средно за периода с по 140,37 лв./MWh над официалните разчети на регулатора, изчисляват от бизнеса. Според тях нужната сума е под 64% от шестмесечната свръхпечалба на “АЕЦ Козлодуй” ЕАД. Според АИКБ следващите две тримесечия ще са най-рискови пред икономиката ни. Skandalno.net

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

 

2 кометара за Красимир Дачев: Очаква ни Виденова зима

 1. Валентин Ангелов Отговор

  22.09.2021 в 20:19

  Не слушайте , това мекере от с. Козловец , красимир дачев.Тоя се е взел отдавна за Наполеон , сега както е видно и на баба Ванга.
  Чистокръвен мошеник е .

  • Веско Отговор

   22.09.2021 в 20:35

   Ангелов, пишеш пълни глупости. Красимир Дачев е голям пич. Той винаги изказва свободно и честно мнението си без значение кой е на власт. За да пишеш подобни глупости, явно не си гледал нито едно интервю на Дачев.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Въведете кода за проверка: *