Канада: Русия и Китай сложиха край на американския еднополюсен модел!

„САЩ се провали тотално в опита си да бъде единствен хегемон в света и да спусне еднополярен неолиберален режим върху цялата планета. Именно тази американска самозабрава доведе до сближаването на Русия и Китай. Сега американците осъзнават, че няма как да победят обединението на останалите две суперсили на планетата. Историята е показала, че когато две от страните на триъгълника Вашингтон-Пекин-Москва се обединят срещу третата – третата фалира. Нека не забравяме, че именно стратегическият съюз между САЩ и Китай доведе до разпадането на СССР през Студената война. Вашингтон вижда краха на еднополюсния си модел и нищо не може да направи. Страната е пред фалит и на ръба на разпада… и то само 30 години, след като последният й конкурент –  СССР,  рухна. Светът вече се готви за новия триполюсен свят“, пише в свой анализ авторитетното канадско издание „Le Devoir“.

Най- големият парадокс е, че някогашните съветски лидери, които доброволно демонтираха режима в СССР, мечтаеха за обединение със Запада, мечтаеха за включването на Русия в европейското семейство. Бяха готови дори да станат член на НАТО… колкото и абсурдно да звучи това, защото НАТО бе създаден с едничката цел да противостои на СССР. Мечтата на съветските лидери обаче бързо угасна, след като Западът наказа доброволно предалата се Русия брутално – с варварски грабеж, с икономически погром, със социален упадък, с крайно мракобесен колониален капитализъм, със създаване на условия за цъфтеж на олигархията и престъпността.

Но дори това сякаш не събуди руснаците за истинските намерения на американците. Оказа се, че единственият начин да бъдат приети в НАТО и ЕС, е като бъдат разпарчатосани и асимилирани териториално. Русия осъзна това едва когато НАТО опря до самите й граници, уж за да пазел Украйна и Източна Европа – в тотален разрез с всички договорки с Москва. При тази агресивна и извънредно голяма заплаха от Запад, Русия нямаше друг избор, освен да потърси съюзници на Изток.

Междувременно с азиатска хитрост Китай успя да се отърси от американската политическа опека и взимайки най-доброто от технологичните достижения на янките, адаптирайки ги към своя комунизъм, се превърна в най- голямата световна икономика. Въпреки опитите на САЩ да предотвратят еманципацията на Пекин. В момента Китай е много по- желан съюзник по света, отколкото Америка. И има защо.

Американците знаят, че не могат да се противопоставят и на двете държави едновременно. При Тръмп станахме свидетели на единия подход – набелязване на Китай като враг номер едно. Бившият американски президент натисна Пекин с поредица от търговски санкции в тотално нарушение на международното право, но какво от това. В същото време, Русия сякаш си пое въздух, тъй като при Тръмп антируската риторика на Америка драстично намаля.

С встъпването в длъжност на новия президент Джо Байдън обаче, картината се промени коренно. Антируската политика на Вашингтон се изостри, а за сметка на това тонът към Китай бе смекчен. А  Европа отново се оказа заложник на тази политика на САЩ, поради което трябва да търпи сериозни икономически загуби от американската забрана да търгува с естествения си партньор – Русия.

Но на всички е пределно ясно – САЩ не може да победи и двете държави. А това означава, че еднополюсният й модел вече е в историята, без каквато и да е възможност някога да се завърне. Неолиберален глобалистки модел, който умря преди да се роди. Skandalno.net

Надя Колева, Skandalno.net

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

2 коментара

  1. Констатацията е прибързана. Никой не знае какви ще са последствията от такова преминаване. По време на Римската империя не е имало такива мощни оръжия, а разпадането е било дълго. Красимир Иванджийски предрича, че световната война е неизбежна, засега започва на малки участъци в Израел, но има всички условие да пламне в Украина и другаде. Ние демонстрираме рядко тъпоумие, с оправданието, че сме винаги с по силния. Само,че и този път изтеглихме „късата клечка“ а заплащането нито ще се забави, нито ще бъде опростено, но се вписахме в дългия списък на идиотите.

  2. Винаги сме на страната на губещите. Само по нреме на рускотурската война от 1876 г. застанахме от правилната страна и си спечелихме свободата. Изводи?

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.




Въведете кода за проверка: *