Как ще приключи атаката на ВСУ в Харковска област (С ВИДЕО)

След като загазиха с „контранастъплението“ в Херсонското направление, въоръжените сили на Украйна атакуваха друг важен участък от фронта – районите на Балаклея и Изюм в Харковска област. Защо украинското командване предприе тази стъпка и каква угроза създава тя за съюзническите армии на Русия, ДНР и ЛНР в Донбас и Южна Украйна?

Във вторник и сряда в интернет се появи информация за настъпление на въоръжените сили на Украйна в Харковско направление. По-конкретно, става дума за боеве в района на селата Балаклея и Шевченково. По предварителни данни планът на противника (авторът е руснак) е да овладее магистралата, свързваща Балаклея и Изюм с Купянск.

По тази причина, според нашите източници, ВСУ са се опитали да превземат селищата Волков Яр и Семьоновка северно от Балаклея, но не са успели там и са заобиколили тези села в посока Шевченково. В същото време областната администрация заяви, че съобщенията за мащабно настъпление на въоръжените сили на Украйна в района на Харков не отговарят на истината. Въоръжените сили на украйна са превзели 15 села, от които руската армия предварително се е била оттеглила на по-добри за отбрана позиции.

Руското министерство на отбраната съобщава, че през изминалото денонощие щабът на националистическия полк „Кракен“ в Харковска област е бил разбит. Ликвидирани са около 30 бойци и 10 единици техника. Освен това в района на селата Пришиб, Яворское и Андреевка в Харковска област са убити до 40 националисти от 113-а бригада. Освен това през деня са ударени шест командни пункта на ВСУ в районите на населените места Чугуев, Дергачи и Пришиб.

Също така трябва да се отбележи, че през изминалото денонощие по цялата полоса от Николаев до Кривой Рог ВСУ не са предприели никакви настъпателни действия към Херсон. Още един факт, който потвърждава мнението на експертите, че осемдневното „контранастъпление“ на ВСУ се изчерпа. Сега украинският щаб възнамерява да опита късмета си в района на Балаклея и Изюм и за това свидетелства голямото количество прехвърлени резерви от херсонския към харковския фронт.

„Украинските войски наистина направиха опит за настъпление при Харков, по-точно в Балаклейското направление. Но офанзивата им към Балаклея може да се счита за акт на отчаяние, защото въоръжените сили на Украйна дадоха голямо количество жертви само да се доберат до подстъпите на селото “, казва военният експерт Михаил Онуфриенко.

Според експерта вражеските войски, настъпващи от северозапад, са окупирали част от едно от селата близо до Балаклея. „Сега там активно работят артилерия и авиация и от двете страни. Известно е, че съюзническите сили са свалили хеликоптер на ВСУ. Като цяло ВСУ нямат шансове в тази посока – в най-добрия за тях случай те ще се окопаят срещу руските позиции в района на голямото водохранилище и там позициите им ще замръзнат в очакване на руска контраатака“, отбеляза събеседникът.

Онуфриенко не е съгласен с изводите на някои блогъри, които са решили, че атаките на ВСУ край Херсон от миналата седмица са имали за цел само да отклонят вниманието на руското командване от истинската посока на украинския удар – в Балаклейското направление. „Такава една теза се защитава само от хора, които нямат таланта да се ориентират добре по картите. Боевете край Херсон няма да принудят съюзническите сили да прехвърлят резерви от района на Харков, тъй като линията за доставка е твърде дълга”, обясни Онуфриенко.

Според него е безсмислено да се превозва въоръжение и личен състав от Харковска в Херсонска област през целия Донбас и Запорожка област, тъй като за Херсонското и Запорожко военните ешелони се формират от силите на Южния военен окръг на РФ и отиват в Херсон, минавайки през кримския мост.

В същото време докторът на военните науки Константин Сивков отбеляза, че „в момента ВСУ се опитват да обкръжат руската групировка в района на град Изюм“. „Чрез масирана атака те се опитват да пробият нашата защита с помощта на танкове и моторизирана пехота. В отговор нашите войски им нанасят удари от авиация и артилерия, така че врагът понася големи загуби“, каза той.

„На този фон нашите войски избраха стратегията да изтощават противника в защита, така че той да понесе големи загуби на техника и личен състав. И тогава ще можем да проведем успешна контраофанзива“, добави експертът.

„Освен това, когато въоръжените сили на Руската федерация имат господство във въздуха, няма как противника да реализира сериозни пробиви в руската отбрана. Дори да имат огромно превъзходство в пехота и да се опитват да пробият нашата отбрана с тази сила, това означава само едно – гигантски загуби на личен състав, техника и прочее за тях. Разбира се, тези загуби в бъдеще ще окажат сериозно влияние върху боеспособността на въоръжените сили на Украйна“, убеден е експертът.

На свой ред военният експерт Алексей Леонков отбеляза, че „настъплението в Изюмско направление, както и в Херсонско, е насочено към превземане на областни центрове и изравняване на линията на съприкосновение, а в случая с Изюм това трябва да облекчи натиска, на който е подложена украинската групировка, която в момента защитава Славянск и Краматорск в Донецка област.

„По линията на съприкосновение противникът изпитва така наречения глад за снаряди. Има недостиг на артилерийски снаряди калибър 122 и 152, както и снаряди за РСЗО „Град“ и „Ураган“. Заради безумно търсеното от ВСУ на пряко съприкосновение в близък бой с нашата армия обаче, командването реши да изтегли съюзническите армии на РФ, ДНР и ЛНР зад реките Оски и Северски Донец, коментира нашият източник.

Леонков смята, че „целите на ВСУ в Изюмско направление няма да бъдат постигнати“. „Разбира се, техният разчет е правилен, тактиката им е обмислена, но не отчита факта, че сега нашата армия е достигнала висока степен на боеспособност. Както в Херсонско направление издържа ударите и обезкърви силите на противника, така ще се случи и в това направление“, увери той.

„Освен това фронтовете около Херсон и Изюм не са свързани помежду си по никакъв начин, с изключение на общият им център за планиране. За Зеленски беше важно да покаже тактически успех в тези области, тъй като от това зависят по-нататъшните доставки на оръжие за въоръжените сили на Украйна и финансовата помощ за Киев. Това се реши на срещата на лидерите на НАТО в американската база „Рамщайн“ в Германия“, отбеляза експертът. „Освен украинската хунта, тези, истерично заинтересовани от успеха на Въоръжените сили на Украйна в настъпление са и техните спонсори. По замисъл украинското настъпление с хиляди жертви трябваше да играе в полза на Демократическата партия на САЩ, на която през ноември й предстоят избори за Конгрес. Сега уредниците, меко казано, ще се разстроят“, допълва Леонков.

В същото време командирът на бригада „Восток“ Александър Ходаковски разкри, че „Харковската активизация на ВСУ е също толкова самоубийствена, като Херсонската и има всички шансове съвсем скоро да бъде изпепелена“. „Уморих се да повтарям, че това е дългосрочна военна операция и в определени участъци от фронта ще наблюдаваме най-различно развитие, но в генерален план ситуацията за украинската армия няма да се промени. Тя е обречена“, добавя военният командир.

„Вчера американския военен анализатор Скот Ритър ме попита: сега печелите ли или губите? Трябваше да му напомня, понеже той е много опитен военен, че във войната няма такова нещо като „сега“, по отношение на крайния резултат: можете да спечелите битката, но да загубите войната – и обратното ”, продължи той.

„Войната не е само „физика“, но и „математика“: можете да изчислите например с голяма точност кога на атакуващата страна ще й се наложи да спре, за да натрупа ресурс за следващата си атака, за да може в този момент вие да започнете контраатака. Но това важи и за двете страни в битката. Очаквайте съвсем скоро изненади“, прогнозира военния командир Ходаковски.

Дария Волкова

ВИЖ ВИДЕОТО:

https://youtu.be/i2EoKq1vGnk

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.




Въведете кода за проверка: *