Италия на БУНТ срещу Брюксел: Не ви искаме еврозоната, искаме да търгуваме с Русия!

След политическа криза месеци наред, Италия най- после има ново правителство. Но още първите му решения, всяха смут сред брюкселските бюрократи.

Партиите „5 звезди“ и „Лига“ съставиха коалиционно правителство, след като месеци наред продължиха преговорите между различни формации на Апенините.

След като беше обявен новия кабинет на Италия преди дни, първото нещо, което поиска е – незабавна отмяна на санкциите срещу Русия. Ето и как правителството защити решението си: „Русия не е заплаха, а икономически и търговски партньор на Италия“.

Тази стъпка на италианското правителство не е кой знае каква изненада, тъй като от около година, страната настоява за отмяна на санкциите срещу Русия, заедно с Австрия, Унгария, Чехия и Словакия.
Второто решение на новото правителство на Апенините, обаче буквално шокира ЕС. Италианските управляващи са против оставането на страната в … еврозоната. Затова се подготвя референдум, на който да се реши въпроса.

Тъкмо когато ЕС обсъжда как да запълни огромната дупка в бюджета си, която се отвори след Брекзит, се задава нов удар – излизане на една от най- големите икономики на континента от еврозоната.
Не е тайна, че държавите в Южна Европа винаги са имали проблем с общата валута. Причината е, че традиционно техните икономики са в пъти по- слаби от тези на Франция и Германия, и затова винаги им е било трудно да поддържат еврото.

Лидерите на „5 звезди“ и „Лига“ съставиха новото правителство на Италия

Първите, които паднаха в жертва на общата европейска валута, бяха гърците. Южната ни съседка фактически е фалирала и единствената й надежда да се справи с външните кредитори, е като разпродава най- ценното си – пристанищата. Но дори това, може би, няма да е достатъчно, за да се справи с финансовия крах.

Италия също пострада доста от световната финансова криза преди няколко години и икономиката й едва се задържа на повърхността. За да не им се случи същото като на Гърция, италианците взимат спешни мерки, като най- важната от тях е излизане от еврозоната. Новото правителство на Апенините ще поиска също преразглеждане на важни за страната спогодби с ЕС, както и анулиране на дълг в размер на 250 млрд. евро съм ЕЦБ.

След като Гърция фалира заради еврото, а Италия иска да се откаже от единната валута – защо България се бута между шамарите и се натиска неистово да влиза в еврозоната? Въпреки предупрежденията на финансови експерти, сред които и немецът Стив Ханке, който е разработил валутния борд у нас, че ще ни сполети финансова катастрофа, ако приемем еврото, родните политици сякаш са слепи и глухи.

Явно ГЕРБ виждат влизането в еврозоната като единствен изход да се отърват от валутния борд, който ги ограничава да изпапкат резерва на БНБ и да теглят външни заеми на поразия. Защото влезем ли в еврозоната, валутният борд пада. И изглежда, ГЕРБ се канят да опоскат страната както гръцките олигарси и политици, а после да оставят народа да плаща масрафа и да разпродава националните си богатства, за да се разплаща с кредиторите.

Очевидна е тенденцията в Европа да се върви към засилване на националните политики за сметка на общоевропейските. Само родните управляващи продължават със захаросаната европейска риторика, която тотално девалвира през последните години – ето колко са адекватни на реалността! skandalno.net

Надя Колева, skandalno.net

 

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.




Въведете кода за проверка: *