За властта, която не знае кой е освободил България от турско робство

На 4 януари в българската столица бе тържествено отбелязана 145-та годишнина от освобождението на София, което целият български народ знае, че е освобождение от турско робство по време на Руско-Турската война от 1877-1878 г. Като организатори на честването бяха обявени сдружение ,,Приятелите на Русия“ – Александър Невски, фондация ,,Героите на България” и Столична община. Активно участие взеха членове на Националното движение ,,Русофили” и представители на политическата партия ,,Русофили за Възраждане на Отечеството“, както и на техни структури от страната. Присъстваха вицепрезидентът Илияна Йотова, депутати от Българската социалистическа партия и Иван Таков, ръководител на нейната Столична организация, представители на граждански организации, български интелектуалци и приятели на Русия.

Програмата бе доста наситена с паметни събития: благодарствен молебен в храм ,,Света Неделя“, отслужен по поръка на патриарх Неофит от епископ Поликарп, литийно шествие и поднасяне на венци и цветя пред паметниците на генерал Гурко и на Цар Освободител, както и пред паметника на Българските опълченци.

Искрената благодарност на столичната общественост към сестринска Русия за освобождението на София от османско иго намери достойно отражение в словата на епископ Поликарп, на председателя на Столичната организация на БСП Иван Таков и на председателя на Съюза на българските журналисти Снежана Тодорова.

За истинските приятели на Русия в България тържествата бяха помрачени от някои набиващи се на очи опити за манипулативно представяне на историческото освобождаване на София преди 145 години. От един от обявените организатори – Столична община, чийто кмет е от евроатлантическата партия ГЕРБ, така и не се появи нито един представител. Официалната церемония бе проведена не пред паметника на Цар Освободител или пред паметника на генерал Гурко, а пред паметника на Българските опълченци. Гнетящото мълчаливо послание, че София е освободена не от руските войски, а от българските опълченци, намери потвърждение в някои от произнесените речи. Дори вицепрезидентката Йотова отдаде почит само пред българските опълченци, което кореспондира с внушението, че едва ли не българите сами са освободили София.

Съпричастието на българската власт към подмяната на нашата история заслужава презрение. Слугинската амнезия на българската власт заслужава присмех. Опитът да бъде заличена благодарността на българския народ към нейния освободител Русия е жалък. Това са изводите за българската власт, които може да направи всеки българин, уважаващ и българската история и себе си.

Горчивината от начина на провеждане на тържествата за Освобождението на България бе допълнително подсилена от представянето на честването в електронните медии на страната. В тях бе съобщено, че в столицата е отбелязана 145-годишнината от Освобождението на София, но така и не споменаха от кого е освободена, нито пък кой е я освободил. Допълнено бе и това, че във всички столични храмове е отслужена благодарствена литургия, но без да се казва на кого е посветена тази благодарствена литургия.

Този маниер на отразяване на Освобождението на София от османското иго от руските войски за пореден път показа, че контролираните от т.нар. ,,колективен Запад” български медии са превърнати в рупор за промиване на мозъците на българите, за изличаване на тяхната историческа памет, за размиване на собствената им славянска и християнска идентичност, за насаждане на омраза към държавата-ядро на Православната цивилизация – Русия.

За пореден път сме свидетели на все по-разрастващата се пропаст между власт, в случая Столична община и вицепрезидент и медии от една страна и Българската Православна Църква , гражданско общество и народ от друга. За съжаление тези диспропорции продължават да се виждат и в думите и делата както на Министерски Съвет така и на Парламент и Президентство.

Николай Малинов – 05 януари 2023 г.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

10 коментара

  1. Г-Н МАЛИНОВ,ВЛАСТТА СА ИДИОТИ! ИМА САМО ЕДИН НАРОД,И ТО РУСКИЯТ,КОЙТО НИ Е ОСВОБОДИЛ! ТОВА Е ИСТИНАТА! И ВЛАСТТА ТРЯБВА ДА Е ДОВОЛНА ОТ ОСВОБОЖДЕНИЕТО,ЧЕ СЕГА ХОДЯТ С КОСТЮМИ,А ПРЕДИ ОСВОБОЖДЕНИЕТО С ШАЛВАРИ!МРЪСНИ ПРЕДАТЕЛИ И РОДООТСТЪПНИЦИ!ТОВА СА ВЛАСТТА!!!

  2. Не мога да коментирам с нито една дума, защото всички мои мисли са с крайно нецензурен характер. Нека да се правят на каквито искат, нека да си харчат парите за промивки – промиват си само седалищните части.Никой не е в състояние да промени мисленето на българския народ за братска Русия. Ще има калтаци, вероятно не малко, но какво от това – народът все повече и повече ще се противопоставя на всеки опит за опошляване на нашата история. Иска ми се да им кажа “ Абе тъпаци, преди век един бележит българин е написал – НЕ СЕ ГАСИ ТОВА ЩО НЕ ГАСНЕ“.Четете бе тъпанари преди да се излагате.

  3. Коалицията на войната са мръсни твари, хора не гласувайте за тях. Нас Русия ни е освободила от турско робство, точка! Как мислите, че щяхме да се освободим ако не беше Русия. Храбрите българи са били малцина, шепа хора, дори и тях оплюха днешните келемета, окипазиха ги с новите филми на платените, продажни измекяри. Да живее Русия, да живее руският братски народ!

  4. ВЕЧНА СЛАВА ВЕЛИКИ И СВЯТИ РУСКИ БРАТЯ ОСВОБОДИТЕЛИ ЩЕ ВИ НОСИМ В СЪРЦАТА НИ ДОКАТО НИ ИМА СВЕТЛА ПАМЕТ НИСЪК ПОКЛОН !

  5. Подобно падение на едни безродници може да се отъждестви ЕДИНСТВЕНО с ибрикчийство и нищо друго!

  6. Да видим ще имали политик от овластените на връх Шипка на 3ти Март.

  7. За огромно съжаление БЕЗРОДНИЦИТЕ,ПРОДАЖНИЦИТЕ, БЪЛГАРОФОБИТЕ са окупирали лакейските места на КОЛОНИАЛНАТА ВЛАСТ.Вижте само какви типове се подвизават в родните медии,повдига ми се. Само в Lupa.bg: Кой раздава рублите на 4-хилядниците у нас? Тези са неконтролирано подлудели, щото десетки источници ги опровергават, но кой ти гледа.

  8. Вестник СЕГА, който някога беше прогресивен се превърна в гнусен парцал.“Хр. Грозев пред НС: В България са внедрени стотици руски агенти“ Да в една американска колония било недопустимо да има руски агенти.Че коя държава няма агенти бе копиле.И тоя тиквеник го развяват и в парламента-отврат.

  9. Никой ли в нашите „демократични“ медии не си задава въпроса какво правят американските войски по целата планета със повече от 800 военни бази, с повече от 200 биолаборатории, какво правят в Ирак и защо им крадат петрола, какво правят у нас, в Косово, в Германия, в Япония, в Южна Корея. Егати и отбраната и интересите, цъфнали по целия свят, а ние в синергия с този световен колос.

  10. Иванов, спри да гледаш и четеш робската преса. Аз направих това през 2005 г. и като по чудо се чувствам доста по-добре.
    Тия от средствата за пропаганда ги оправят само брадатите майки, дето викат алах-акбар.

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.




Въведете кода за проверка: *