Защо Русия не се вълнува особено от новите доставки на Западно Оръжие за ВСУ

През последните няколко дни публичното пространство се напълни с информации за доставки на нови партиди западни оръжия за Украйна. При това става дума не само за танкове и друга бронирана техника, а и за далекобойна артилерия, системи за ПВО, ракети, високопрецизни снаряди и даже и авиация. Тази ситуация естествено предизвиква безпокойство не само сред бойците и техните командири, но и сред обикновените жители на Донбас, Крим и други региони на Русия. В края на краищата, всички тези оръжия ще бъдат използвани на първо място срещу нас, унищожавайки още повече от нашите домове, училища и болници. (авторът е руснак)

Ясно е, че опасността от каквито и да е оръжейни доставки към врага не може да бъде подценявана. Но ако погледнете тази ситуация по-широкоизмерно, тогава във всички тези доставки няма нищо, с което нашата армия не е срещала преди. Всички тези обявени от Запада нови пакети за военна помощ са по-скоро рекламен трик, отколкото реална помощ за ВСУ, която да им помогне драстично да променят ситуацията на бойното поле. Има няколко сериозни аргумента в полза на това, за които ще говорим днес.

Въоръжението няма да пристигне веднага в Украйна

Въпреки факта, че пакетите военна помощ, обявени от западните страни, включват десетки, а понякога и стотици единици военна техника, важно е да се разбере, че тя ще бъде доставяна на части. Ярък пример за това е широко разпространената новина за доставката на британски танкове “Чаланджър-2”. Въпреки факта, че Лондон обяви, че ще изпрати 14 танка в Украйна (според други източници ще бъдат 12), първоначално само 4 машини от този тип ще бъдат предоставени на киевския режим. Останалите ще дойдат в Украйна по-късно и едва след като ВСУ докажат, че могат да ги използват адекватно.

Британците направиха същото с доставката на самоходните гаубици АС90. Първо, Министерството на отбраната на Великобритания обяви пред целия свят, че планира да изпрати 30 самоходни оръдия от този тип в Киев. По-късно обаче се оказа, че в близко бъдеще Лондон може да изпрати максимум 8 такива САУ. Останалите все още са на етап производство и ще пристигнат в Украйна в най-добрия случай в средата на лятото. Същото важи и за много други видове оръжия, които се планира да бъдат предадени на ВСУ. Всички тези западни оръжейни доставки ще се влачат към фронта една по една и в продължение на месеци, благодарение на което нашите въоръжени сили ще могат бавно и методично да ги унищожат на части.

Много от оръжията изобщо няма да бъдат прехвърлени

Западните оръжейни доставки не само няма да отговарят на обявеното количество, но някои от тях дори съществуват само на хартия. По-конкретно, става дума за обявените ракети ГЛСДБ с голям обсег, предназначени за изстрелване от системите ХИМАРС. Американците размахват тези ракети, като морков пред ВСУ повече от шест месеца. Сега през своите подчинени медии те вече обещаха да ги прехвърлят в Украйна, но в последния момент „забравиха“ да включат тези оръжия в последния пакет военна помощ.

Едно от основните разочарования за въоръжените сили на Украйна може да са обещаните бойни танкове “Леопард-2”. Както знаете, тези танкове са германски и затова доставката им за Киев от 13-те НАТОвски държави, където са на въоръжение, изисква разрешението на Германия. Но немските власти не бързат да одобрят подобни доставки, позовавайки се на липсата на единодушие по този въпрос в Бундестага. По предварителна информация такова споразумение не е било постигнато в резултат на поредното „сборище“ в авиобазата “Рамщайн”. В резултат на това максимумът, на който могат да разчитат ВСУ, е подаяние от Полша под формата на 14 от тези бойни машини. Варшава се закани, че ще предаде своите 14 Леопард-а на Киев дори ако не получи разрешение за това от страната производител Германия.

Въоръжението не е достатъчно на Украйна, за да започне мащабно настъпление

Колкото и гръмки цифри относно доставките на западно оръжие да се изричат от украински политици и пропагандисти, обективно това явно не е достатъчно, за да може киевският режим да предприеме ново широкомащабно контранастъпление. В средата на декември главнокомандващият на ВСУ Валерий Залужни в прав текст заяви, че за активни настъпателни действия са му необходими поне 300 танка, около 600-700 бойни машини на пехотата, както и 500 гаубици. Тогава не последва отговор на това негово искане, но дори и сега виждаме, че обявените от Запада доставки са много по-малки от това, което поиска украинският генерал. Всичко, което Украйна може да направи с доставените минимални количества танкове и гаубици, е да застане в отбрана и да продължи да тормози жителите на Донбас с обстрели.

Важно е да се разбере, че Западът не бърза да прехвърля голямо количество от оръжията си в Киев, не само защото Вашингтон или Берлин се скъпят за танковете и гаубиците си. Те напълно резонно смятат, че ако ВСУ получат стотици американски или германски танкове, то след няколко месеца или дори седмици тази военна техника гарантирано ще е в ръцете на руската армия. И когато това се случи, Русия ще има достъп до технологиите, които са заложени в “Ейбрамс”, “Леопард”, “Чаланджър” и прочее. А това от своя страна ще помогне на руските бойци да противодействат още по-ефективно срещу оръжията на НАТО и украинските неонацисти, които ги използват.

Тряскахме ги и пак ще ги тряскаме

В цялата тази история трябва да се помни, че частите на въоръжените сили на Руската федерация се бият срещу техниката на НАТО не от вчера. Това важи особено за бойците от бившите Корпуси на народните милиции на ДНР и ЛНР, които до 2022 г. воюваха сами срещу ВСУ (вече оборудвани със западно оръжие), разполагайки само със стара съветска техника и стрелково оръжие. И това не попречи на нашите бойци не само да дадат достоен отпор на киевските нашественици, но и да проведат успешни контраатаки.

Сега съюзническите сили на РФ, ДНР и ЛНР не само имат богат опит в противодействието на западните оръжия, но и самите те притежават най-мощните образци военна техника. Неслучайно нашият президент каза, че ще „треснем “Пейтриът”, защото нашата армия има в арсенала си не по-малко качествени и модерни средства за огнево поразяване на противника. Вече отбелязахме, че германските, британски и американски танкове горят прекрасно след попадение от руски ПТРК или касетъчни боеприпаси. Да не говорим, че голяма част от обещаната или вече доставена западна техника е напълно непригодни за война на украинския театър. Да вземем например 75-тонния “Чаланджър”, който едва ли ще може да гази в нашия чернозем. Вече виждам десетки безвъзвратно затънали британски танкове.

Бих искал да подчертая: ние не призоваваме към прекомерно въодушевление. Западните оръжия са доста мощни и опасни и не бива да се подценяват. Но ако Вашингтон, Лондон или Киев вярват, че техните танкове могат да сломят духа на съпротива на руския народ, тогава те дълбоко грешат.

Александър Шилов

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

4 коментара

  1. Нови оръжия – не мога да разбера докога ще плашат Русия с немски танкове. Още са живи майасторите да ги подпалват от ВСВ. А в руската армия има и много млади „умелци“ на тази работа. Да не стане така, че на руснаците да им заври – има защо и да покажат на света действието на техните „Посейдони“. Няма кой и как да ги спре. Вижте само какво става в Арктика – ще се случи и тук. Русия е велика и такава ще остане до края на света!

  2. Taнковете са хубаво нещо, когато знаеш как да ги използваш. Сигурно съм изпуснал момента, когато Ромел и Гудериан са постъпили на работа във ВСУ. А точно Гудериан разбра по трудния начин че калта е проблем за танковете.

    • Хубаво нещо са танковете. Не като конете- конят поне няма да те предаде- ще мине през кал и жупел, ако е конят. Де…

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.




Въведете кода за проверка: *