Ето каква е истината за Бобоков, либийския танкер „Бадр“ и назначените посланици:

Защо бизнесменът Пламен Бобоков се е намесил в решаването на проблема с либийския танкер „Бадр“ и е комуникирал активно по въпроса с Външно министерство, Президентството и с премиера Бойко Борисов. И защо е лобирал за избирането на конкретни хора за посланици в две африкански държави. Отговорът е повече от нелицеприятен, но не за бизнесмена Бобоков, а за властта. Ето го:

Борисов и подопечното му Външно министерство отказват да си сътрудничат с президента по въпросите, касаещи външната политика на България. Те не просто не си сътрудничат с институцията на Румен Радев, а са във война с нея. И в най-добрия случай взаимно си създават главоболия. Това всъщност е най-големият проблем за държавата ни. По същата причина десетки български посланици са блокирани. На едни са им изтекли отдавна мандатите, а други не могат да заминат и да поемат мисиите, за които са определени. А не могат, защото президентът и правителството са в открита вражда. Затова различни хора с контакти и в двете ведомства се опитват да посредничат, за да решат на парче някой казус. И по тази причина Бобоков може би е улеснил президентството в заминаването на Румен Петров за посланик в Алжир. Но не го е назначил.

Петров е опитен дипломат от кариерата, бил е вече посланик в Кайро, има сериозна експертиза, спасявал е хора в Либия, оправял се е с доста сериозни предизвикателства. Парадоксалното в този казус е, че за разлика от други сериозни бизнесмени в страната, самият Бобоков от икономическа гледна точка няма абсолютно никакво отношение към конкретния либийски кораб. Неговите интереси са съвсем други. Той следи внимателно всички детайли по случая с танкера „Бадр“, защото му е важен развоят на сагата, а не самото плавателно корито. Важно му е по една-единствена много проста причина. Защото договорът му с либийското правителство за над 100 милиона долара може да пострада сериозно, ако Либия и България обтегнат отношенията си заради кораба. И точно заради тези 100 милиона долара на него не му е безразлично дали случаят “Бадр” ще се разреши успешно, или Либия ще атакува всички български интереси заради откраднатия си кораб. Това е цялата драма на Бобоков по случая. Затова той чете материали и външнополитически оценки от съветника на министър Захариева или пък записките на външнополитическия секретар на президента Радев от срещата му с либийския шарже д’афер.

Защо парадоксите около либийския кораб “Бадр” карат бизнесмена да препраща ноти между институциите

В пуснатите от прокуратурата чатове между бизнесмена Пламен Бобоков и двама души – единия от Министерството на външните работи, а другия от президентството, наистина се крие огромен проблем. И този проблем е най-вече за българската държава и нейните институции. Това разбираме от изнесените данни.

На 29 септември 2018 г. Румен Петров – съветник по арабските въпроси на външния министър Екатерина Захариева, праща на бизнесмена Пламен Бобоков излязлото още през януари определение на Върховния касационен съд по казуса с либийския танкер “Бадр”. Бобоков веднага го препраща на секретаря на президента по правните въпроси Пламен Узунов. Всичко става за броени минути, както е посочил наблюдаващият прокурор.

По този начин правителството демонстрира, че държи инициативата в българо-либийските отношения и няма намерение да я остави в ръцете на президента Радев.

Междувременно либийският премиер се съгласява да даде интервю за “24 часа”, за да каже, че Борисов лично е поел ангажимент да разреши случая. Когато това стане, Сарадж ще дойде в България, за да му благодари.

Какво се случва днес с фамозния “Бадр”?

След като прави опит за бягство извън териториалните води на България, корабът е върнат при среднощна акция на 14 януари миналата година в пристанището на Бургас. И продължава да бъде блокиран там, защото фирмата, която претендира за него, прави непрекъснати опити за смяна на собствеността и флага.

След като либийският флаг е свален, корабът е за кратко с панамски (до известието от Панама, че документите за това са изфабрикувани), след това опитите продължават с либерийски и камерунски флаг, докато накрая не се намира израелски контрагент.

Последният ход с Израел вбесява страшно либийците

и те заплашват, че ако корабът отплава от Бургас под израелско знаме, това ще е акт на враждебност от страна на България, съизмерим единствено с открито обявяване на война.

Случаят “Бадр” е колкото неприятен за държавата, толкова и парадоксален. По много причини, но най-вече с това, че всичко започва с един доказано фалшив документ – морска ипотека, изфабрикувана в Гърция. Това е установено от съдебните власти в южната ни съседка и дори фалшификаторът на документа е арестуван по поръчка на българската прокуратура.

На базата именно на тази изцяло фалшива ипотека частният съдебен изпълнител Тотко Колев (също разследван и наказан у нас) задейства процедурата с арестуването на кораба, слагайки началото на един казус, който ще донесе само главоболия на всички възможни страни. И който все така очаква да бъде цялостно разнищен от прокуратурата и разследващите органи в България. Skandalno.net

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

2 коментара

  1. ПРЕСТЪПЛЕНИЯТА НА МИНИСТЪР ПРЕДСЕДАТЕЛЯ БОЙКО БОРИСОВ И ПРАВИТЕЛСТВО ВОДЯТ ДА ИКОНОМИЧЕСКИ НЕРАЗБОРИИ ! ТРЯБВА ПРИВИТЕЛСТВОТО ДА ПОДАДЕ ОСТАВКА, АКО НЕ ПРЕЗИДЕНТА ДА ПОИСКА ТАЗИ ОСТАВКА И ДА СЪЗДАДЕ НОВО ВРЕМЕНО ПРАВИТЕЛСТВО, КОЕТО ДА ПОТЪРСИ ОТГОВОРИ ПРЕД БЪЛГАРСКИЯ СЪД. ТРЯБВА ДА СЕ ТЪРСИ БЪРЗ ОТГОВОР! ИНТЕРЕСИТЕ СА НА ВСИЧКИ ГОЛЯМИ, НО ИНТЕРЕСИТЕ НА БЪЛГАРСКИЯ НАРОД СА НАД ВСИЧКО ! –––––– СТЕФАН Д-Р Д ЧОЛАКОВ

  2. Защо Радев не поиска оставката на Борисов докога ще чакаме тази гавра с България ето и коварните гърци и евреи усетиха парите които могат да оскубят от България използвайки слабостта й като чакали на болно и слабо животно са показали острите си зъби и това не е за първи път това е заради добрината на българите където ги спасиха

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.




Въведете кода за проверка: *