Елена Йончева с Три Въпроса към Бойко Борисов за договорените 29 млрд. евро!

Борисов се опита днес да ни представи договорените в Брюксел 29 млрд. евро за България като голям и дори небивал свой успех.. В тази връзка му задавам 3 въпроса, написа днес Елена Йончева в профила си в социалната мрежа. Ето ги:

1. По отношение на безвъзмездните 7.7 млрд. евро, които страната ни ще получи от Фонда за възстановяване от последиците от коронавируса (NGEU), имам следния въпрос:

През месец юни, 2020 г. Европейската комисия заяви, че на България ще се предоставят безвъзмездно 9.2 млрд. евро. Днес, месец по-късно премиерът Борисов обяви гръмко, че се е договорил за 7.7 млрд. евро.

Какво точно включват тези 7.7 млрд.евро, г-н Борисов и защо не обявявате, че сега България ще получи с 1.5 млрд. евро по-малко от обещаните.

2. По отношение на парите, отпуснати на България за новата 7-годишна финансова рамка (МFF):

Бойко Борисов се похвали, че е договорил повече пари.

„Повече пари“ в сравнение с кога, г-н Борисов. Кои стойности и цени сравнявате и за кои години и периоди?

Защото за предишния 7-годишен период (2014-2021 г.) ЕК отпусна на България 28 млрд. евро. Сега от вас научаваме, че за следващия 7-годишен период Брюксел ни е отпуснал 29 млрд. евро. Но в бюджета на ЕС действат правила за отчитане на инфлацията и всяка година се начислява процент, който е малко над 2 %. За 7 години увеличението, което ни се полага по регламент, трябва да е с 14.4 % вповече от преходния бюджет (което прави 2 млрд. евро допълнително). Означава ли това, че за новия си програмен период България е получила от ЕС с 1 млрд. евро по-малко, в сравнение с предишния?!

3. От тези 29 млрд. евро само 7.7 млрд. са безвъзмездна помощ, останалите пари са заем, който ще връщаме. За какво точно, г-н Борисов, смятате да използвате този предоставен ни от ЕС заем?

Понеже стана ясно, че нямате изработен план за българската икономика, да не се окаже, че на прощаване, преди да подадете оставка, сте изтеглили и присвоили едни многомилиардни заеми, които българските граждани ще трябва да връщат след вас. Skandalno.net

Елена Йончева, евродепутат

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

един коментар

  1. Бпаво, Елена. Благодаря ти че ни отвори очите. Че тази тиква си бие в гърдите че ни е донесъл цели 29 милиарда, от които 22 млрд са заем! Русия или Китай с готовност ще ни отпуснат по-голям заем. Проклинам този ден и час когато влязохме в този грабителски картел наричан ЕС. Кой, от къде и как ще плаща този заем? При тези обстоятелства Борисов ще трябва да си вземе цял гардероб, че в чекмеджето няма да се побере всичко награбено от него.

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.




Въведете кода за проверка: *