Widgetized Section

Go to Admin » Appearance » Widgets » and move Gabfire Widget: Social into that MastheadOverlay zone

Доц. Мангъров: Когато свалим карантината след 13 май, Епидемията ще ни връхлети още по-ожесточено! (С ВИДЕО)

Коронавирусът не е по-опасен от който и да е сезонен грип. Свинският грип, който връхлетя България през 2009 г. зарази 177 хил. души и само за месец взе живота на 4 хил. млади българи… този грипен вирус беше много по-смъртоносен и заразен от днешния Ковид-19. С колеги от Франция и Чехия – корифеи в областта на епидемиологията, направихме сравнителен анализ на епидемиологичните данни от няколко европейски държави. Засякохме ги за отделните години. Изпратил съм този анализ на Медицинския съвет, на Щаба за борба с коронавируса и на Министерство на здравеопазването. Той показва, че днешната коронавирусна епидемия в България и по света не е някакъв прецедент и в нея няма нищо необичайно. Това заяви днес в предаването „Тази сутрин“ по бТВ доц. д-р Атанас Мангъров, началник на детското отделение в Инфекциозна болница – София.

Подобни на днешната епидемии сме имали през 2007, 2008, 2009, а също и през 2015 г. Тоест- епидемията от Ковид-19 не е по-опасна от предишните и няма да доведе до повече смъртни случаи. Да, някои хора ще се разболеят, някои ще загинат. Но броят и на едните, и на другите няма да е по-голям, сравнено с предишни години. Затова аз съм много учуден, че една сравнително безобидна епидемия като днешната, успя да блокира световната икономика, накара я буквално да спре… и е на път да я унищожи. Това е нещото, което въобще не разбирам. Гледам и не вярвам на очите си, заяви д-р Мангъров.

„Премиерът Борисов онзи ден ме попита задочно кой ще поеме отговорност за смъртните случаи от коронавируса. (С тези думи Борисов скочи срещу предложението на доц. Атанас Мангъров да се свали карантината с цел обществото да си изгради колективен имунитет) Ще му отговоря така: А кой ще поеме отговорност за тази група от хора, които всяка година през януари, февруари и март умират от подобни сезонни вируси? Вижте, всяка година имаме епидемия и умират хора. Въпросът е, че и тази година броят им няма да е по-голям в сравнение с предишни години. Ние хората не сме безсмъртни. Няма и да станем.

Аз твърдя, че заради наложената от правителството карантина, ще умрат много повече хора. Защото когато след 13 май извънредните мерки паднат и страната ни се отвори, епидемията ще пламне пакq но със страшна сила, много по-ожесточена“, категоричен бе доц. Мангъров.

„При всяко инфекциозно заболяване, което е с размерите на епидемия, трябва да се изолират само болните и застрашените (възрастните хора с тежки хронични заболявания). Останалите просто трябва да преболедуват този вирус. Когато 70 % от населението го изкара, цялото общество ще придобие имунитет. Което ще отслаби поразяващата мощ на вируса и за тези, които още не са го преболедували няма да е така опасен. С мерките, които в момента се взимат обаче, ще ни връхлети втора вълна на епидемията, която наистина може вече да е страшна. И това не го казвам аз, пише го в дебелите медицински учебници. Тези крути мерки, на които днес сме свидетели- да се затваря цялото общество по домовете си… това е новост, световен прецедент, който е напълно лъишки, и неиздържан от научна и конкретно епидемиологична гледна точка“, заяви Мангъров.

Щом обясних пред обществото как стоят нещата с мерките срещу епидемия от научна гледна точка, бях безпринципно атакуван от представители на властта. Обявиха ме едва ли не за убиец!?!
„Явно трябва да обясня, че последното ми желание е да умират хора. Просто казах как трябва да се действа в случай на епидемия, за да умрат по-малко хора. Това го твърди моята наука и всеки епидемиолог ще повтори думите и съветите ми.“, допълни доц. Мангъров.

Според епидемиологът Мангъров е по-важно изследванията да се насочат към антителата, за да се види колко души са изкарали или не заболяването и въз основа на това да се направят изводи какво ни очаква.

„Вместо това кризисния Щаб продължава да изследва хората, които отделят вируса. Това обаче не ни носи никаква полезна информация за справяне с епидемията, освен статистическа“, на мнение е Атанас Мангъров.

„Анализите показват, че коронавирусът Ковид-19 няма характеристиките на някаква по-различна или страшна епидемия от тези, с които сме се сблъсквали до момента. Нищо особено няма да се случи, не ни чака Армагедон“, завърши той. Skandalno.net

Пею Благов, Skandalno.net

ВИЖ ВИДЕОТО:

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

 

5 кометара за Доц. Мангъров: Когато свалим карантината след 13 май, Епидемията ще ни връхлети още по-ожесточено! (С ВИДЕО)

 1. Анонимен Отговор

  07.04.2020 в 23:38

  А. МЕФИСТОФЕЛ. С. ЛАМПАЗИТЕ. КАК. ЩЕ. СЕ. РАЗДЕЛИ. С. МЕЧТАТА. ДА. Е. НАЙ. ВЕЛИК. МЕДИК

 2. Иван Отговор

  08.04.2020 в 17:13

  Когато човек е подготвен и обясненията му са логични, няма как да не приемеш тезата му, за разлика от тази на друг, заложил на страховити сценарии и сълзливо театро.

 3. Д-р Йосифов Отговор

  09.04.2020 в 19:09

  Здравият разум, който носи този човек вероятно пречи на политическото лоби. Борисов си каза при срещата с Мангъров, че ние не сме могли да вземем сами решение и ще чакаш реакцията на партньорите. Интересно те(партньорите) кой ще чакат или просто някой от силните и големите ще казва какво ще се прави, а ние няма да мислим, а ще изпълняваме директивите. Иначе как да стане всичко да е в страх и ужас, ако някой важен не даде тон, а другите не слушат?!

 4. Ти да видиш Отговор

  10.04.2020 в 19:04

  Добре, съгласен съм. Ти какво предлагаш.Махаме карантината, опитваме се добием стаден имунитет, и които оцелее, оцелее..Гледах, руската централна телевизия и там се прилагат такива мерки..И там глобяват за нарушения на карантината и там блокират селища заради заразени..И там минават полицейски коли с мегафони…

 5. Неди Отговор

  29.04.2020 в 19:46

  Теорията на доцента не струва пет пари.
  Значи ,младите като се приберат от фитнеса,заразяват възрастните ,които умират.
  Чудесна теория.
  Живот без възрастни.
  Така ще намалее населението на Земята.
  Прилича ми на Малтусовата теория.
  Доцентът се е взел много на сериозно.Жалко!!!!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Въведете кода за проверка: *