Widgetized Section

Go to Admin » Appearance » Widgets » and move Gabfire Widget: Social into that MastheadOverlay zone

Гърция каза OXI на референдума – ЕС и кредиторите в шок!

Гърция избирателна активност60 процента от избирателите в  Гърция казаха НЕ на референдума и така изразиха волята си да излязат от пипалата на кредиторите и да не им робуват повече.

Резултатът беше смазващ за ЕС и още снощи лидерите проведоха бързи телефонни разговори. Гърция заяви ясно, че няма да бъде роб на МВФ и други финансови институции, че избира собствен път на развитие и няма да плаща непосилни суми. Нито пък ще намали заплатите и пенсиите на хората.

Появиха се стотици коментари и прогнози. Една от тях е на бившия ни финансов министър Симеон Дянков. Той заяви, че страната  няма да напусне ЕС и Еврозоната. Референдумът каза „не”, обаче  хората не знаят на какво казват „не”, каза той. Въпросът е какво става после. Според него са сигурни  няколко неща. Ципрас обеща да  отвори банките, а това няма как да стане. Обеща да има подпише договор с Еврозоната до 48 часа, обаче  и това няма да стане. 

Гърците отстояват позиция, която донякъде е правилна, призна Дянков. Ципрас спечели време и  може да каже, че народът е зад него, обаче дългът на станата е толкова голям, че няма как да се покрие, смята бившият ни министър.

Дянков призна, че Варуфакис му е показал договорите с Международния валутен фонд за последните пет години.  Те обаче са наистина заробващи.

За последните 5 години, когато страната изпълнява стриктно споразумението с МВФ и ЕЦБ няма никакъв икономически ръст.  Просто Гърция няма възможност да се изпълнява задълженията си,  дългът е прекалено голям и навлиза в спиралата на още по-големи заеми.

Няма реформи, което е  в е основата на дълга, а вече е късно е за споразумение. Според Дянков ще се постигне някакво временно споразумение за намаляване на вноските до пет пъти, иначе страната ще излезе от ЕС.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Въведете кода за проверка: *