Германски политолог обвини САЩ за разпада на Украйна

0

УкрайнаВъпреки подписания в Минск нов документ за мир, Европа може да забрави вече за териториалната цялост на Украйна. Това е мнението на германският публицист и политолог Якоб Аугщайн.

Дори и  това да е било предвидено от предложението на ЕС, в мирния план се намесва и САЩ, в един типично европейски проблем. Сега независимо от подписването на споразумението на Европа й предстои да си има работа с фактически  разделена Украйна. А отговорността за разпада на страната е на САЩ,  която превърна още една държава в жертва на своите геополитически интереси.

Според публициста, Обама се намесва грубо в европейското политическо пространство и се опитва да говори на езика на силата с  Путин. Този език е непонятен за Германия и за ЕС и те предпочитат другия – този на преговорите и разбирателствто. Само че Обама знае друг език, а Путен го владее не по-зле от него.

Журналистът изразява мнение, че западната част на Украйна със сигурност ще последва  съдбата на „васалните държави“ от Латинска Америка, които са зависими от САЩ и дават площадка за разполагането на американско оръжие. В същото време Аугщайн предполага, че Русия изобщо няма да се откаже от своето  влияние върху източната част на страната и също ще разположи оръжия там. Мнението на ЕС при този развой на събитията отново не се отчита.

В плановете на Вашингтон не влиза запазването на неутралния статут на Украйна, пише политологът. Целта е макар и разпокъсана, страната да влезе в НАТО. И напрежението в този район непрекъснато да ескалира.Федералния канцлер на Германия Ангела Меркел мечтае пък за съвсем друго – за една обединена Европа чак до Владивосток, но САЩ няма да позволи тога, категоричен е публицистът.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Въведете кода за проверка: *