ГЕРБ в Паника! Бившият шеф на НЕК Проговори: Евтиният Ток се Изнася в Чужбина, а Скъпият остава за родния пазар!

Уволненият изпълнителен директор на НЕК Петър Илиев днес предупреди, че цената на тока на свободната борса застрашава националната сигурност. Фактът, че ме освободиха е достатъчно показателен. Очевидно е, че съм неудобен на управляващите. Другата причина да ме махнат е, че са недоволни от работата ми. Но ако е това, защо никой никога не ми каза в какво точно съм сбъркал, заяви Илиев.

На свикана от него пресконференция Петър Илиев обяви, че правилата за определяне на цената, на която се търгува ел. енергията, се изкривяват от пазарни играчи, близки до властта на ГЕРБ. Илиев разкри, че евтиният ток от АЕЦ Козлодуй се изнася от България, а скъпия се пласира на родния пазар. 

„Дори тази сутрин щом се събудих, погледнах енергийното производство и пазара. И видях, че и днес 2 млн. български лева излизат от България. От началото на 2018 г. България е продала навън 13 млн. мегават часа електроенергия. Ток, който е продаден на чужденци на пет пъти по-ниска цена от тази за българските потребители. Тази енергия все пак е от АЕЦ и е нормално да е много по-евтина. Но тя е и субсидирана от нашия джоб. В това че е продадена навън нямаше да има нищо лошо, ако тази енергия не беше субсидирана с над 1 млрд. лева от самите български данъкоплатци. И ако тези пари с печалбата бяха влезли в българската енергетика. Такова нещо обаче не се случи.

Вместо да се върнат на държавата, тези 1 млрд. лв. са потънали в частните джобове на бизнесмени, близки до властта. А този ток е субсидиран от нашите данъци и сметки за ток. За да се произведе, са взети пари от мен, от вас, от бизнеса, от всички ни – за да може да се получат тези ниски цени. На практика се получава, че ние си изнасяме българските пари извън България и после се вайкаме, че няма пари в енергетиката“, заяви Петър Илиев.

Оставена сама на себе си НЕК би работила много добре. Въпреки, че е жестоко източвана, печалбата на компанията от началото на годината вече мина 30 млн. лв., заяви още отстраненият изпълнителен директор. И добави че НЕК спокойно би могла да плаща част от пенсиите на пенсионерите, защото оставена сама на себе си, би могла да стигне и до печалба от 500-600 млн. лв. на година.

Илиев добави, че се е постарал да гарантира снабдяването на населението с електрическа енергия и посочи, че за момента страната не е застрашена по никакъв начин от липса на ток. Той заяви, че за освобождаването си е научил от медиите по време на годишния си отпуск. Бившият вече директор отбеляза, че винаги е считал, че е временно на този пост.

Фактът, че ме заменят с друг значи, че съм им неудобен или пък че са недоволни от работата ми. Но ако е второто, защо никой така и не ми каза в какво съм сбъркал, коментира Илиев. На въпрос дали правителственото решение за освобождаването му не е взето под натиска на работодателските организации, той каза, че най-вероятно е станало точно така. Което е жалко, защото в такъв случай не било съвсем ясно кой управлява държавната енергетика- правителството или група олигарси. Skandalno.net

Пею Благов, Skandalno.net

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

4 коментара

  1. България води най-тежката си война, война в която загубите са несъизмерими с никоя друга в която е участвала, катастрофата е на път да стане унищожение. С кого мислите е тази толкова ужасна война? Със себе си! Никой от никъде не ни е нападнал. Българите помляха собствената си държава като чужд поробител. Плячкосаха цялото ѝ богатство, продадоха децата ѝ на чужди държави, унищожиха армията ѝ, изсякоха горите, като преди това ги запалиха, избиха и избиват домашните животни, поголовно. Кой наш враг, някога се е държал така варварски? Чума в България има, нарича се алчност и с нищо не може да се помогне на страната. Можем да ореваваме всеки проблем, всяка загуба, но това червейче вътре е най-добре гледаната гад и за това … (тлъста, мазна, перверзна псувня с къдрички на стар козар в горещ ден).

  2. Най после се сбъдна мечтата на Алековия герой „Бай Ганьо“.Но за разлика от литературния герой днешния успя да докопа не само солунската митница, той си присвои цялата държава.Гочоолу,Дочоолу, Бочоолу, Данчо хаирсъзина Гуньо адвокатина и вся асталная сволач вече коват законите. На входа на Ада според Данте Алигиери пише “ Надежда тука всяка оставете“. „Кажи ми, кажи бедни народе. Кой те в таз робска люлка люлее“ Хр. Ботев.

  3. АКО НА НАРОДА МУ СЕ ЖИВЕЕ ЧОВЕШКИ ЩЕ ИЗЛЕЗЕ ПО ПЛОЩАДИТЕ И НЯМА ДА СЕ ПРИБЕРЕ ДО ПОБЕДА НАД БЪЛГАРОУБИЙЦИТЕ ГЕРБ

  4. факта че изнасяме евтения ток, а за нас остава скъпия е напрово ГЕНОЦИД спрямо българския народ, дължещ се некомпетентното управление на нашите политици, като се започне от некомпетентната Теменужка- Петкова и олигофрена от Банкя – Борисов.Уволнението на Патър Илиев се дължи, че той се е противопоставил на тази порочна практика. По два милиона лава на ден ние губим от това коието пран почти мириард на година. И нсичко за сметка на тебе, на мене, на целокупнея български народ.

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.




Въведете кода за проверка: *