Георги Първанов: Да не си помислят да пращат жива сила в Украйна! Ще съм от първите, които ще излязат на площада

„Ако се стигне до изпращане на жива сила в Украйна, аз ще съм един от първите, които ще излязат, както през 1999-а година, на площада. Това е война между съседи, близки нам по кръв. Ние нямаме място там!“ Това заяви в интервю за БНР Георги Първанов, президент на Република България (2002-2012 г.)

Припомняйки траурното си слово при посрещането на ковчезите на нашите военни от Кербала в Ирак, Първанов посочи:

„Не бих искал това да се случва. Не пожелавам на никой български държавник да посреща загинали български войници.“

„Ще си позволя да припомня, макар и без ентусиазъм, че съм един от онези, които подписаха договорите за членството на България в ЕС и указа за членството ни в НАТО. Не знам дали като Стамболийски няма да се наложи да счупя писалката, макар и с по-късна дата. Винаги съм бил против това да се опитваме да връщаме лентата на историята назад. Но тези не са по-големи европейци от нас. Ние просто разбираме нашето партньорство, съюзническите отношения по различен начин – не на всяка цена“, каза Първанов.

Не можем да бъдем непрекъснато във всеки строй, категоричен е той.

„Ние не можем да бъдем членове на всяка коалиция на желаещите. В момента, в който се тропне, в който се свири сбор някъде далеч откъм запад, ние да се нареждаме в строя. Не, благодаря! Има случаи, в които България трябва да запази своята дистанция. Има случаи, в които сме били ангажирани, хвърляли сме даже и жива сила. Да не си помислят да го правят обаче сега! Присъствието на тази личност като министър на войната (Тодор Тагарев – бел. ред.) ме изпълва с подозрения. Чух изявления на ястреби отдясно, които вече открито призовават за включване на страната ни във войната. И като казвам, че Тагарев ще е министър на ВОЙНАТА, това не е грешка на езика“

Запитан какво свързва бъдещите управляващи от ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ и колко принципна е тяхната коалиция, Георги Първанов изтъкна:

„Без съмнение, това е нещо, което се случва заради общия интерес, който не е политически, не е национален. Той е тесен, личностен и може би тяснопартиен, на двете формации. Вероятно има, както те самите признават, и осезателен външен натиск. Този натиск направи възможно събирането на две непримирими до скоро формации. Ние дори не можем да си представим колко е силен този външен натиск. Това, че си го признават мимоходом пред такъв широк форум като този на ПП, е достатъчно показателно.

„Когато се формираше коалицията (тройната коалиция между НДСВ, БСП и ДПС – бел. ред.), пак имаше барикади пред трибуната на парламента, пак имаше сблъсъци, даже и физически. Но лидерите – и царят, и Доган бяха хора, с които можеш да се разбереш. Твърдя, че това беше най-добрата коалиция във времената на прехода“, подчерта Георги Първанов и декларира, че по негово време не е имало никакъв опит за натиск върху управлението „нито от президент, нито от министър-председател, а още по-малко от посолство“.

„Това просто беше недопустимо. Не само за службите. Дори когато грешахме, ние си носехме отговорност.“

Президентът е в правото си да изразява своята политическа позиция, смята Първанов. Той припомни, че има и решение на Конституционния съд по тази тема.

„Президентът Радев даде мандата, не наруши Конституцията. На тази коалиция на войната й трябва враг, който да спои рехавите й редици. Който да мотивира и обедини избирателите на ПП-ДБ и ГЕРБ, които иначе се мразят. Враг външен и този враг трябва да е достатъчно силен. Не може да е БСП. Затова най-добре е да посочат Радев като такъв“, коментира още Георги Първанов в предаването „Политически НЕкоректно“ по БНР.

Той изрази своето мнение и за исканата от ГЕРБ и ПП процедура за импийчмънт на настоящия президент:

„С подобно искане те наистина ще героизират президента Радев. Излизайки от институцията, той може да им стане много сериозен бъдещ опонент.“

Георги Първанов открива сред приоритетите на новата коалиция и други крайно смущаващи, по думите му, неща, като например заявките за отстраняване на ръководители на служби.

„Нещо повече – те казаха, че имат внесени проектозакони, с които да отнемат от президента службите, правото президентът да е съпричастен към назначението на ръководителите на службите. Категорично възразявам срещу такава идея. Не бива цялата власт да се концентрира в Министерския съвет, защото тогава вече ще се пристъпи към нещо повече от лов на вещици. Те имат някакви странни, да не кажа чудовищни идеи, за реализацията на които им трябва дълбока промяна в Конституцията. Но ако искат да бръкнат толкова надълбоко в държавното устройство, ще трябва да свикат Велико народно събрание. Това би било фатално за съвременната българска политика“, предупреди държавният глава от 2002-ра до 2012 г.

Първанов прогнозира, че първият рубеж на новата коалиция ще бъде „на местните избори, където битката между двете управляващи сили ще бъде много свирепа“.

„ДПС извървя своя път, мина през чистилището, както всяка партия. Но обръщането им на 180 градуса по отношение на подкрепата за „правителството на войната“ – така изведнъж, както го направиха вчера, за мен това е изненада. Не вярвам да са ги мотивирали само с идеята за конституционни промени. ДПС ще бъде нещо като подкрепа в тила. Не казвам „златния пръст“. Допускам, че някой може да ги търси и заради гласуването на имунитетите и негласуването, респективно“, отчита Георги Първанов.

Цялото интервю на Петър Волгин с президента Първанов може да чуете ТУК.

Източник: БНР

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

9 коментара

  1. Тези, които доведоха терористите-българоубийци от нато и антицивилизацията на джендърхалифата първи скачат да не спасяват.

    • За пари и за щастливи старини го правят,а сега си правят РR!Ние сме обречени,ако не застанем всички заедно зад партия ВЪЗРАЖДАНЕ.Член съм на тази партия и сме дали клетва че,нямаме нищо по-свидно от РОДИНАТА ни.И да припомня думите на Ботев до жена си в едно писмо:,,Мила ми Венето,после ОТЕЧЕСТВОТО най-много обичам тебе“.Това е нашата клетва и ние ще я изпълним докрай!

      • Ай стига глупости. Дал клетва…… дал си гъзо под наем. Знаеш ли колко дебили познавам лично от възраждане. Това е и главната причина да не им стана член, макар и да не съм гласувал за друга партия откакто се пръкнаха. Заради такива като теб дето лъжат най-много да спра и да гласувам за тях. Не те познавам лично, ама посмали манго. Давай го по-спокойно, не всички са дебили давали клетва за вярност в харвърД и оксфорД.

  2. Ей,нещастник fuckEU ли си макю ли си,не ми се прави на всичко разбиращ и вещ по всички въпроси, и нито съм те обидил с нещо,нито те принуждавам да вършиш нещо против волята си и не ме наричай манго щото нито ме познаваш,нито знаеш кой съм и къде съм,и че в най-ненадейният момент може да се окажа зад гърбът ти!Вече разбрах че,нито си родолюбец,нито си може би българин,а някакъв си трол който да ни заблуждава колко милееш за България!Ти си един цървул и може би мястото ти не е тука,макар че,съм те срещал и в някои други форуми.За мен си платен Соросоид и само привидно се представяш като някакъв родолюбец.А относно клетвата която сме положили,нито си бил там,нито знаеш какво сме си казали!Разбра ли бе,бастун!И не ми пиши че,не си ми вече интересен,макар да имах други впечатления,но явно е било фасада!

    • Въх как се изплаших, отивам да си слагам памперс преди да легна.
      Много ми е важно да знам всяка едноклетъчна амеба кво е разбрала, започва да ми дава наклон на шпека и да ми определя мястото къде да бъда, какво да правя и какво да пиша.
      Просто си поредното доказателство на тезата ми, че възраждане прелива от неграмотни плашипутарници с гладки мозъци, които по-скоро пречат на възрожденската идея, отколкото да са способни да помогнат по какъвто и да е начин.
      Рипай още по-смело и все така, за да отвратиш хората от партийката. Верно нормалните хора в България са кът, но да се приемат тотални парапитеци в която и да е партия, не води до добър край.

  3. Отговарям ти само накратко,понеже явно дебнеше кога ще се засегна!Ти си тук в тоя форум само за да блеснеш?Е,с какво блесна?Нито си някой,нито си известен за да се прекланям пред теб?!Нито има с какво да ме убедиш в твоите тези,нито пък съм ги чел някъде?!Към какво ти,ме убеждаваш да те следвам?Даже незнам дали си по-голям от мене за да ми даваш съвети.Аз се представям с името си,а твойто име е един вид псувня на друверен език,който на мен не ми е понятен!Можеш ли да ми дадеш едно доказателство че,си българин?Напиши си истинското име!И още нещо,в по-предният си пост ме нарече ,,манго“,аз нито съм те обиждал,нито съм ти дал повод за това!Но,ти обещавам че,мога да отвратя хората в този форум от теб,повярвай ми!

    • Къде чете, че съм се родил да бъда харесван от всички?
      Че съм искал да бъда известен?
      Че ми е минало през ума, че някой трябва да се прекланя пред мен? Аз да не съм Господ, какви са тези глупости? Научи се да мислиш.
      Че искам някой да ме следва? Аз да не съм партия, секта, религия….?
      Не всеки е мисловен пигмей и се чувства велик и значим с членството си в дадена партия и да си въобразява, че някой го дебне. Пък като те чета на всичко отгоре, с мерака ти да заставаш зад хората, би трябвало да си член на ДПС.
      Очевидно деградацията вече е пълна. След като ми затваряха устата „комунистите“, същото последва и при „демократите“, евроджендърите, идва ред на тиранията на разни невестулки, които се мислят са за възрожденци. Доста се съмнявам да си българин, дори да си се родил такъв. Забелязал съм, че колкото по-ниско стои някой в обществото даден фашизуид, толкова на по-велик се прави и заплашва. Точно такива душици ги назначават на държавни постове в България, за да спират развитието на родината ми.

    • Извинявайте, че се намесвам в дебата ви с Фъкчо, но той не те е нарекъл „манго“. Явно си достатъчно млад, за да не знаеш лафа „Посмали, Манго“ и да го приемаш като лична обида. Това си е стар лаф,ама вие, дето ходите с нос постоянно забит в телефона, няма от къде да го знаете. В интернет не го пише.
      Запомни поне, че запетая се пише ПРЕД „че“ и никога след. Знам, че сте жертва на Болонската система на образование, ама наистина сте жертва, за голямо съжаление.

      • Интересното е, че ти може и да се окажеш по-права от мен с негласуването си.
        Като се сетя само, в последните 5-6 г. лично съм надъхал стотици да гласуват за възраждане, нещо недостижимо за парапитеци като този.
        Аз не станах член, тъй като видях какви дебилни патагонци на стада прииждат, а не исках да ме свързват с подобни. Дори някой от тях вкараха и в парламента.
        Очевидно е време за обратния процес, защото повечето от тези са по-прости от редиците на гпоБ и ппдблгбти+ взети заедно. Има и свестни хора там, но за съжаление преобладаващото мнозинство винаги взема връх.

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.




Въведете кода за проверка: *