ВСУ с нагъл втори опит да превземе АЕЦ-Запорожие докато инспекторите на МААЕ работят вътре! Ето каква е била целта на Киев и Запада:

Късно снощи Киев направи втори опит да превземе АЕЦ-Запорожие, въпреки присъствието на пристигналите междувременно там инспектори на МААЕ, съобщи руското министерство на отбраната.

„На 2 септември около 23 часа московско време две групи катери и моторници – обща 42 плавателни съда с натоварени на тях над 250 десантчици от Силите за специални операции и чуждестранни наемници се опитаха да слязат на брега на Каховското водохранилище в района на Енергодар и Днепрорудни в непосредствена близост до АЕЦ“, се казва в доклада на ведомството.

Група от четири Су-30 и два хеликоптера Ка-52 на ВКС на Русия са унищожили 20 катера и моторници, а останалите са обърнали курса си и са се оттеглили в посока украинския бряг.

Впоследствие руската артилерия е нанесла удар по участък от брега в района на селищата Вишетарасовка и Червоноднепровка. Съобщава се, че са убити 47 вражески бойци, включително десет чуждестранни наемници, а други 23 души са ранени.

ВИДЕО: 

https://youtu.be/gqnCG-jA14c

Запорожката АЕЦ се намира на левия бряг на Днепър близо до гр. Енергодар. Това е най-голямата АЕЦ в Европа по брой реактори и инсталирана мощност. От март тя е под контрола на руските военни. И днес ВСУ продължиха да обстрелват Енергодар, околните села и територията на прилежащата към града гара, като някои от снарядите са падали в непосредствена близост до електроцентралата.

Преди ден в АЕЦ пристигна мисия на МААЕ. Ръководителят на делегацията на „Росатом“ и служителите на централата разведоха членовете на организацията из територията на централата и показаха местата и мощностите в обекта, които са пострадали от обстрелите на ВСУ. Генералният директор на агенцията Рафаел Гроси отбеляза нарушението на физическата цялост на съоръжението. И към настоящия момент двама експерти на организацията продължават да работят в АЕЦ-а.

Припомняма, че отново на 2 септември, но сутринта, час преди посещението на мисията МААЕ в централата ВСУ направиха първия си опит за превземане на АЕЦ-а, като стовариха щурмова група от около 60 души на три километра североизточно от централата, но руските сили за сигурност осуетиха провокацията и унищожиха десантчиците. Оцеляха само 3-ма, които са се предали в плен.

ЗАПАДНИЯТ ПЛАН ЗА ПРЕВЗЕМАНЕТО НА АЕЦ ЗАПОРОЖИЕ И ПРОВАЛЪТ НА ВСУ:

Десантът, който Киев се опита да извърши сутринта на 1 септември в Запорожката атомна електроцентрала, беше самоубийствен. Вместо да превземат важния обект по време на посещението на мисията на МААЕ, диверсантите бяха блокирани във вилната зона на Енергодар, на километри от целта. Вторият десант късно през нощта, състоящ се от 43 баржи с над 250 украински бойци, беше потопен от руската артилерия и самолети, преди да успее да акостира на брега. Има доказателства, че операцията на ВСУ е била подготвена от британските разузнавателни служби. На какво са разчитали стратезите в Киев и техните западни покровители и защо плановете им се провалиха?

„Радваме се, че Руската федерация направи всичко необходимо, за да гарантира безопасността на нашите инспектори“, каза официалният представител на генералния секретар на ООН Стефан Дюжарик, запитан от журналисти относно предотвратения от Русия опит на украинското ВСУ да стовари десант близо до Запорожката атомна електроцентрала в деня на посещението на мисията на МААЕ в обекта.

„Ако операцията по превземането на централата, организирана от киевските власти, беше успяла, тогава делегацията на МААЕ, водена от генералния директор на агенцията Рафаел Гроси, щеше да се окаже в ролята на жив щит за украинските диверсанти“, коментира военният кореспондент Александър Коц.

Според военния кореспондент идеята на Запада е била ако операцията на Киев успее, световния ефир да бъде залят от изявления на високопоставени политици от Вашингтон и европейските столици с призиви към Русия да осигури „демилитаризирана зона“ около АЕЦ, където трябва да останат наблюдателите на МААЕ – но вече под контрола и защитата на въоръжените сили на Украйна.

„При такава една ситуация с барикадирали се вътре украински терористи, ние не бихме могли да направим нищо, тъй като една антитерористична операция от наша страна би застрашила сериозно сигурността на обекта. Освен това, ако се бяхме опитали след това да го върнем под наш контрол, западните страни щяха да ни залеят с лавина от обвинения”, коментира ветеранът от ГРУ, пенсиониран майор Сергей Козлов.

Служителите на международната агенция останаха да наблюдават работата на станцията под наблюдението на руските военни. А преди това Гроси и колегите му се запознаха с последиците от обстрела на най-голямата атомна електроцентрала в Европа от украинската армия и приеха обръщение, подписано от 20 хиляди жители на съседния град Енергодар, към световната общност, призоваващо за край на терора от страна на киевската армия. Трябва да се отбележи, че опитът за превземане на Запорожката АЕЦ от украинските войски беше предшестван от интензивен обстрел на съседния на централата град Енергодар, който започна в сряда и още не е приключил. В града нямаше мобилна комуникация.

В четвъртък, в 6 часа сутринта, украински диверсанти кацнаха със седем лодки на брега на язовир „Каховка“, на около три километра североизточно от централата. Според руското министерство на отбраната на южния бряг на езерото са регистрирани две военно групи с обща численост до 60 души. Атаката на диверсионните групи е била отбита от военнослужещи от руската гвардия, охраняващи станцията, с подкрепата на руските въоръжени сили, включително хеликоптери на армейската авиация. Украинските военни са били блокирани в района на вилното селище, съобщи ръководителят на администрацията на Енергодар Александър Волга. Малко по-късно Владимир Рогов, служител на областната администрация на Запорожие, съобщи, че 42 от 60-те диверсанти са ликвидирани, а петима са пленени, двама от които в много тежко състояние.

Около седем часа сутринта ВСУ направиха опит да изпратят друга диверсионна група в помощ на първата – този път край село Водяне. За целта две самоходни баржи напуснаха контролирания от Киев гр. Никопол, разположен на северния бряг. И двете бяха потопени. Още след като стана ясно, че операцията се е провалила, около 8:00 часа артилерията на ВСУ обстреля района на селището Василевка, където мисията на МААЕ, ръководена от Гроси, трябваше да се срещне с представители на Русия. В същото време четири снаряда избухнаха на 400 метра от първи реактор на Запорожката АЕЦ. В 13:00 часа, малко преди пристигането на международните експерти в АЕЦ, украинската артилерия преустанови обстрела на атомната електроцентрала.

Украинските диверсанти са преминали специално обучение във Великобритания под ръководството на служители на MИ6, каза Рогов. По думите му диверсантите са влезли в Украйна през Варшава, откъдето са стигнали до Одеса, а след това, в края на август са изпратени в Днепропетровска област.

„Има информация, че в украинския десант срещу централата са взели участие и няколко британски офицери“, каза още Козлов. „Вече дори не се крие, че западните разузнавателни служби помагат на украинското командване на терен“, каза ветеранът от ГРУ. „Англичаните имат служба САС – Специална въздушна служба“. Смята се за елитна структура, тя е популярна марка, нейните бойци се отличават с високо ниво на обучение. Въпреки че по думите на хора, минали тяхното обучение, през последните години нивото на военното обучение във Великобритания като цяло сериозно се е понижило, добави Козлов.

„Относно десантчиците на ВСУ, допускам, че те са обучавани от британските специални сили и американски инструктори“, каза на свой ред Алексей Филатов, президент на Синдиката на офицерите от група „Алфа“, ветеран от ФСБ. „Но, говорейки за този конкретен десант, искам да отбележа: няма единен десантен стил на британските или американските специални сили – всички операции във всички страни се извършват като се вземат предвид конкретната задача, оръжията, възможностите, целесъобразността, минималните загуби, вероятността за успех на бойната мисия, географията на района и други фактори. В същото време украинските сили за специални операции не са зелени момчета, те са добре обучени, на прилично ниво. Те са обучени по съветската методика, разбират спецификата на работата“, отбеляза Козлов.

Но от гледна точка на логиката действията на украинските военни изглеждат като лудост и самоубийство, особено като се има предвид присъствието на внушителни руски сили за бързо реагиране в АЕЦ-а и в съседния град Енергодар, твърди Филатов. Каналът в „Телеграм“ „Рибар“ сочи същото обстоятелство. Около АЕЦ-а има няколко обръча на отбрана. Самата станция се охранява от войници от „Росгвардия“, оборудвани с тежка техника, а десантните групи разполагаха само със стрелково оръжие. Освен това от местата на десантите до атомната електроцентрала са няколко километра през открито поле.

Очевидно командването на ВСУ е решило, жертвайки животите на рота войници, да забави или да провали мисията на МААЕ, смята източникът. „Изглежда, че в Киев са решили да погребат своите войници и да вдигнат много шум в навечерието на посещението на мисията на Гроси“, посочва Филатов. „В информационна война създаването на такъв шум понякога е по-ефективно от артилерийски залп или точен изстрел на снайперист, тъй като разпространението на данни – дори и да са лъжа – позволява да се създаде фон, да се контролират настроенията и нагласите на милиони хора“, допълва той.

Според Рогов разработеният в Киев план може да е включвал и някакъв вид взаимодействие между диверсантите и членове на делегацията на Гроси. „Някои от членовете на делегацията на мисията на МААЕ може и да не са толкова хрисими, колкото изглеждат. Може би са били посветени в плана на ВСУ и имали за задача да станат заложници по собствена воля, легализирайки завзетия от ВСУ контрол над атомната електроцентрала “, каза служител на администрацията на Запорожие. „Делегацията на МААЕ включва специалисти от Полша, Литва, Китай, Сърбия, Албания, Франция, Италия, Йордания, Мексико и Северна Македония. Някои от тях, разбира се, работят за специалните служби на своите страни, тоест те също са офицери от разузнаването “, отбеляза политическият анализатор Марат Баширов.

Британците не са единствените замесени в последните събития в района на Запорожие. По-рано американският телевизионен канал Си-Ен-Ен съобщи за участието на САЩ в подготовката на контранастъплението на Украйна към Херсон, позовавайки се на американски, западноевропейски и украински източници. Говорителят на Пентагона, бригаден генерал от военновъздушните сили на САЩ Патрик Райдър не разкри подробности от сътрудничеството, като посочи само, че Вашингтон води редовен военен диалог с Киев на различни нива. „Ние предоставяме на украинската страна сателитна информация, за да елиминират навреме заплахите, пред които са изправени“, каза той.

„Започна да се създава впечатлението, че ръководството на мисията на МААЕ действа по някакъв координиран план с украинските власти. И създателят на плана не е Киев, а някаква чужда държава. В същото време не всички членове на мисията знаят за това“, предположи Баширов. „Не трябва да изключваме версията за западна помощ при организирането на тази операция“, отбелязва от своя страна Козлов. „Смятам, че операцията по превземането на АЕЦ-Запорожие е била планирана и подготвена от украинските спец. служби на нужното високо ниво. Като цяло идеята за тази операция е интересна, не мисля, че десантчиците им са допуснали каквито и да е грешки. По-скоро си мисля, че руските войници са ги очаквали на брега заради изтекла информация. Имайте предвид, че нашето руско разузнаване е може би най-доброто в света или поне сред най-добрите. То работи изключително професионално, а сега в Украйна му сътрудничи повечето от половината население на страната“, допълва специалистът.

Добавяме, че след като диверсионната операция се провали, ВСУ се върнаха към рутинните си действия, признак за безсилие. В четвъртък вечерта украинските войски продължиха да обстрелват Енергодар и удариха ТЕЦ, разположен в близост до Запорожката атомна електроцентрала, каза Александър Волга, ръководител на администрацията на град Енергодар.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

2 коментара

  1. Зеленият обяви че ще изнася ток от ЗАЦ.
    Сега зеленият изнадя труповете на наемниците.
    Да продължава.

  2. СЛАВА ВЕЛИКА ГОРДА СВЯТА НЕПОБЕДИМА ПРАВОСЛАВНА БРАТСКА ВОВЕКИ РУСИЯ ИМАШ ОБИЧТА ДОВЕРИЕТО И НАДЕЖДАТА НА ЦЕЛИЯ СВЯТ БРАТСКАТА ОБИЧ НА НАРОДИТЕ ОТ ПОДСЪВЕТСКИТЕ РЕПУБЛИКИ МЕЧТАЕМ СКОРО ДА ВИ ПРЕГЪРНЕМ ВЕЛИКИ РУСКИ БРАТЯ И ДА ЗАЖИВЕЕМ В МНОГОПОЛЮСЕН СВЯТ БИЙТЕ ПО ЦЕНТРОВЕТЕ ДАВАЩИ КОМАНДА ЗА ВОЙНАТА СРЕЩУ ВАС ПОДКРЕПЯМЕ ВИ С ОБИЧ СПАСЕТЕ НИ ОТ ФАШИСТКИТЕ ПРОДАЖНИ ПРЕДАТЕЛСКИ ЕЛИТИ КОИТО НИ УПРАВЛЯВАТ ПОРОБВАТ И УНИЩОЖАВАТ В БЪЛГАРИЯ ОТКОГАТО ВЛЯЗОХА НАТО ЕС И САЩ СОРОС Е ГЕНОЦИД БЕДНОСТ РАЗРУХА УБИХА 3 МИЛИОНА БЕЗ ВОЙНА ИДВАЙТЕ СВЯТИ РУСКИ БРАТЯ СПАСЕТЕ НИ БЪЛГАРИЯ ЗАГИВА

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.




Въведете кода за проверка: *