Widgetized Section

Go to Admin » Appearance » Widgets » and move Gabfire Widget: Social into that MastheadOverlay zone

Българско оръжие стига до Украйна и “Ислямска държава” по една и съща бизнес схема – ТОП РАЗСЛЕДВАНЕ:

Повечето оръжейни сделки на правителството на Кирил Петков са с краен получател Полша и държавата ни не е поставяла ограничение да няма реекспорт към трети страни

През Румъния България е пратила и хеликоптер, официално купен от САЩ и ремонтиран в наши военни заводи

Схеми, по които български оръжия стигаха до сирийската опозиция и терористите от “Ислямска държава” в периода 2015-2018 г., са били възродени, за да може правителството на Кирил Петков хем да изпълни обещанието на лидерката на БСП Корнелия Нинова да не изпраща оръжие на Украйна , хем да изпраща нужното на Киев за войната с Русия. Това показва разследване на колегите от “24 часа” за начините, по които българско оръжие е изнасяно за Украйна от началото на войната преди година.

В повечето случаи това е ставало или с леко заобикаляне на закона, или с директното му нарушаване

България е продавала оръжие на САЩ и Великобритания, а те след това са го доставяли на Украйна, описа схемите лично бившият премиер Кирил Петков пред немското издание “Ди Велт”. Като той открито признава, че е правил тези заобиколни сделки заради заплахите на Нинова БСП да излезе от правителството, ако дори един български куршум замине за Украйна.

Всъщност правителството на Петков не е направило реално нищо извънредно. По-скоро българският оръжеен бизнес (държавен и частен) е активирал свои канали и стари схеми, по които само допреди 3-4 години български оръжия стигаха до войната в Сирия.

Към края на 2021 г. складовете на българските оръжейни фирми бяха претъпкани с боеприпаси и всякаква друга военна продукция, тъй като реално след победата над Ислямска държава търсенето на оръжие в световен мащаб спадна, категоричен е източник от оръжейната индустрия. Заради това още с началото на войната схемите са се задвижили. Като най-често купувачът е бил американска фирма. Като компанията Ultra Defense Corp. например, която още през лятото обяви, че купува оръжия и боеприпаси от България и ги доставя на Украйна като част от помощта на САЩ към Киев.

Точно по такива схеми българско оръжие стигаше в Сирия до терористите от “Ислямска държава”. Тогава основните купувачи бяха САЩ и Саудитска Арабия. Официално оръжието не бе предназначено за реекспорт, но реално достигаше до ръцете на джихадистите, подпомагани от САЩ и Саудитска Арабия. Разследване на организацията Conflict Armament Research (CAR) от 2018 г. установи големи количества българско оръжие и при терористите от “Ислямска държава”. Като при единия от описаните от организацията случаи българското оръжие е стигнало до терористите само два месеца, след като е изнесено от България. Става въпрос за противотанкови снаряди, които са били продадени от България на американската компания Kiesler Policy Supply през декември 2015 г. и са открити в иракския град Рамада два месеца по-късно, след като ислямистите бяха прогонени от града. Трябва да се има предвид, че тази конкретна сделка е била с ограничение за реекспрот от българска страна, тоест американската фирма е нарушила условията по сделката и е препродала българското оръжие на трета страна – което е незаконно.

В руските канали в социалните мрежи се появиха снимки на пленени украински муниции. На тази ясно личи маркировката на български военен завод

CAR е установила общо 12 случая, в които джихадистите са ползвали българско оръжие. Не е ясно дали то е било пленено, или нарочно доставено на “Ислямска държава”, но бързината на достигане на някои пратки от САЩ до ръцете на терористите от ИДИЛ говори по-скоро за умишлено направени сделки.

Реално именно ограничението за реекспорт, което България може да постави при оръжейна сделка, би могло да е някакъв начин на контрол.

При искането на всяко разрешение за износ търговецът посочва крайният клиент

И обикновено се вписва ограничение, че това оръжие не може да бъде препродавано нататък без изричното съгласие на България.

“Точно както Германия има такива ограничения и заради това всички натискаха канцлера Олаф Шолц да разреши на европейските страни, които са закупили от Германия танкове “Леопард”, да ги предоставят на Украйна, коментира за разследването бившият зам.-министър на икономиката Никола Янков. Той бе с ресор именно търговията с оръжие в периода 2001-2003 г. в правителството на Симеон Сакскобургготски.

“Ако е имало такива съгласия за реекспорт, то те са разписвани от Корнелия Нинова. Но след като тя твърди, че не е имало, то тогава с думите си за оръжейните сделки бившият премиер Кирил Петков си признава, че е участвал в престъпление и то доста сериозно”, твърди още Янков.

“Допускам и трети вариант, при който правителството просто си е затваряло очите и е казало на съюзниците в НАТО: ето ви оръжието, правете с него каквото искате. Това сериозно подкопава международния авторитет на България. Така просто не се прави”, добави Янков.

Всъщност правителството на България, в което премиер е Кирил Петков, а контролът върху износа на оръжие се държи от Корнелия Нинова, съдейства активно на износа на оръжие към Украйна. Като всъщност не забранява реекспорта (предоставянето му на трети страни), показват документи от междуведомствената комисия по контрола на търговията с оръжие.

“Никой не поставя такова изискване при сделки със съюзници, защото и те след това ще поставят изисквания към нас”, обясни експерт от комисията, пожелал анонимност.

Допълнително това дава възможност на политиците и главно на министъра на икономиката да твърди, че не знае, че българско оръжие стига до Украйна.

Реално тези сделки са започнали веднага след 2014 г., когато Русия завладя Крим и отцепи сепаратистките области в Донецк. Украйна започва спешно да се въоръжава. А всяка година българско оръжие и боеприпаси поне за 60-70 млн. евро се насочват към Полша. “Полската армия отдавна не ползва въоръжение от съветско време, на всички ни беше ясно защо се купува това оръжие от България”, коментира пред “24 часа” министър в последното правителство на Бойко Борисов. Думите му се потвърждават и от официалните статистики. За 2019 г. например България е продала на Полша оръжие на стойност 60 млн. евро при общ обем на изнесеното от България оръжие от 615 млн. евро. Тоест 10% от изнесените оръжия са насочени към Полша

Като те са главно автоматично оръжие и боеприпаси както за леко, така и за тежко въоръжение.

Полското летище Жешов, където са пристигали доставките от България е на 70 километра от границата с Украйна

Истинският бизнес с оръжие за Украйна през Полша и Румъния, в които посредници са американски фирми, започва след началото на войната на 24 февруари 2022 г. Според данни на министерството на икономиката само за периода от 1 януари до 2 август за Полша е изнесено оръжие на стойност 1,041 млрд. евро, а сделките с Румъния са за още 245 млн. евро. След 2 август до 24 октомври има износ за Полша за още 245 млн. евро и за Румъния на стойност 128 млн. евро.

Разделението умишлено се прави от служебното правителство, за да се подчертае колко много оръжие е излизало към Украйна при управлението на Кирил Петков. Прави впечатление, че реално до Полша и Румъния би трябвало да е стигнало почти цялото българско оръжие, което е изнесено в периода от началото на годината до 2 август. Пак тогава е издадено и прословутото разрешително за една нощ за износ на оръжие за Румъния, което бе обявено от служебния кабинет. То е издадено, докато премиерът Петков е в Украйна за среща с президента Володимир Зеленски.

Огромна част от сделките всъщност облагодетелства държавните заводи ВМЗ-Сопот,

които са на подчинение на министъра на икономиката. 217 млн. лв. приходи от продажбата на оръжие по схемите към Украйна е отчел за първото полугодие само един от държавните производители на оръжие “ВМЗ-Сопот”. Това става ясно от отчета на фирмата пред агенцията за контрол на публичните предприятия.

Най-търсени на пазара в първите 6 месеца на годината са били изстрелите за системите за залпов огън “Град”, с каквито е въоръжена Украйна. Само от тях ВМЗ-Сопот, са реализирали сделки за над 71 млн. лева. Още над 31 млн. са продажбите на 122-милиметови снаряди, а за 13 млн. лв. са тези от 152-милиметровия калибър.

ВМЗ-Сопот са продали и своя модификация на РПГ, наречена “Булспайк” на стойност над 8 млн. лв. Българските противотанкови гранатомети са модернизирана версия на оригиналното РПГ и според публикации на украински войници в социалните мрежи дават добри резултати срещу руската техника.

Гранатомети „Булспайк“ в Украйна

В последните дни на 48-ия парламент служебният министър на икономиката Никола Стоянов обяви и конкретни сделки в отговор на парламентарни въпроси. От март до юни има три сделки директно с департамента по отбрана на САЩ за противотанкови ракети. Последното разрешително за такава сделка е реализирано през ноември миналата година. Като има поне още 9 сделки с различни правителствени агенции на САЩ или директно с американската армия. А на 27 юни, когато е било последното заседание на междуведомствената комисия под ръководството на Корнелия Нинова, е дадено разрешение в Румъния да бъде изнесено летателно средство, но не става ясно дали става въпрос за хеликоптер, самолет или дрон. Проверка на “24 часа” установи, че става въпрос за хеликоптер Ми-17, който е собственост на САЩ и е бил ремонтиран у нас преди да бъде предаден на Украйна. Това вече е станало при управлението на служебното правителство. Общата стойност на оръжието, купено директно от СА,Щ е над 13 млн. евро. Само при две от разрешителните е посочено, че боеприпасите ще отидат в Ирак, докато за останалото оръжие, включително и за самолета, няма посочено пренасочване.

Реално обаче товарите с оръжие са били пренасочвани, като често те са превозвани и с украински самолети от български летища

Само за първите 4 месеца на войната, тоест през март, април, май и юни миналата година, има изпълнени 60 полета от България до летището в полския град Жешов, става ясно от официална справка на Министерството на външните работи.

А според бившия шеф на “Кинтекс” Александър Михайлов, който бе уволнен от Корнелия Нинова, с тези полети са пренесени над 4200 тона оръжие и боеприпаси. Жешов се намира само на 70 километра от границата на Полша с Украйна и от началото на войната се превърна в логистична база за натовските оръжейни доставки в помощ на Киев. Според информация на “24 часа” нито един от тези полети не е бил с подписан реекспорт за Украйна, а всички доставки са с краен получател на оръжието Полша.

Интересна подробност от схемите за продажба на българско оръжие към Украйна е прекъсването на заседанията на междуведомствената комисия на 27 юни 2022 г. Тогава е последното за правителството на Кирил Петков, пет дни след като кабинетът е свален с първия в историята на България успешен вот на недоверие. В следващите два месеца до 2 август Нинова не свиква заседание на комисията, въпреки че по закон е задължена такова да има всеки месец. Заседанията се подновяват, когато на власт вече е служебното правителство, назначено от президента Румен Радев. Като тълкуването на тази двумесечна пауза в износа на оръжие е именно заради това, че няма смисъл вече от крепене на коалицията. И съответно тогавашната вицепремиерка е спряла сделките напълно, за да не бъде атакувана. Забавените сделки са били за около 1 млрд. евро.

“Всички – дори лидерът на БСП, казваха: “Да, може би, ние ще намерим начин как да решим проблема за износа на оръжията, но е важно в каква маркетингова опаковка ще го опаковаме за хората”, обобщава схемата икономистът от ИТН Любомир Каримански на 3 юли, след като кабинетът е паднал.

Хеликоптер на ремонт в завода ТЕРЕМ-Летец. Той и “Авионамс” имат възможности да ремонтират съветски вертолети

В сделка за 1 нощ опитваме да пратим негодни снаряди, връщат ги

Междуведомствената комисия е издала разрешително за оръжейна сделка за една нощ, докато премиерът Кирил Петков е в Украйна. Това разказа служебният министър на икономиката Никола Стоянов в телевизионно интервю.

Сделката наистина е пусната светкавично, а разрешението за износа е получено след обаждане от Киев, показа проверка на “24 часа”.

Гарантираната вероятно от премиера Кирил Петков докато е в Киев, сделка обаче пропада. Защото пращаме на Украйна стари и негодни муниции, произведени през 80-те години на миналия век.

Разрешението за една нощ е било за „изстрели за системите за залпов огън “Град”, 122-милиметрови снаряди за самоходни гаубици “Гвоздика”, и 152-милиметрови снаряди за гаубиците “Акация”. Като общата ѝ стойност е надхвърляла 200 млн. лв., твърдят източниците на “24 часа”.

Износът е трябвало да стане през Румъния, а износител е частната българска фирма “Алгънс”.

Всички муниции обаче са били закупени преди това от Беларус, въпреки че страната е под санкции като единствения верен съюзник на Русия и Владимир Путин във войната им в Украйна. Снарядите обаче са стари, произведени през 80-те години на миналия век, и частната фирма е опитала да уреди ремонта им в държавния ВМЗ-Сопот. Като до фирмата дори е имало обаждания от икономическото министерство да даде приоритет на тази поръчка. ВМЗ обаче отказват да изпълнят нареждането.

Така за Румъния тръгват реално негодни за употреба муниции. Румънците установяват лошото им качество веднага след като получават пратката. И ги връщат на българския търговец.

Малко по-късно бордът на ВМЗ-Сопот е сменен с официален мотив, че държавният завод е на загуба за първите три месеца на годината.

40 производителя и над 400 търговци на оръжие има у нас

40 производителя и над 400 лицензирани търговеца на оръжие има в България, показват държавните регистри. За сравнение държава като Франция има лицензирани само 15 компании, които могат да търгуват с оръжие и боеприпаси.

Основната част от компаниите са частни. Държавата е собственик на ВМЗ-Сопот, “Авионамс”, търговеца “Кинтекс” и подчинените на министерството на отбраната ремонтни заводи от холдинга ТЕРЕМ.

Почти всеки завод за специална продукция обаче произвежда търсените заради войната в Украйна боеприпаси от “нестандартни” за НАТО калибри. Като най-големият производител остават държавните ВМЗ-Сопот. Общо производителите на муниции обаче са 11, става ясно от представяне на сдружението Българска оръжейна индустрия.

Българските производители предлагат и свои версии на добре познати от времето на СССР продукти като автоматите “Калашников”, РПГ (тук почти всеки производител има своя версия), минохвъргачки и дори артилерийски системи. “Арсенал” например включва в представянето си 152-милиметрови гаубици и противовъздушни оръдия.

Голяма част от новите производители пък са се насочили към високотехнологични компоненти, електроника и оптика.

Автор: Виктор Иванов

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

 

5 кометара за Българско оръжие стига до Украйна и “Ислямска държава” по една и съща бизнес схема – ТОП РАЗСЛЕДВАНЕ:

 1. IYI Отговор

  08.02.2023 в 17:50

  Аз ли нещо не съм наред- износът на оръжие трябва да има сертификат за “краен потребител”.
  Какви полши, к,ви прекупвачи, к,ви пет лева?!
  Бг оръжието къде е стигнало и кой е крайния потребител- това е отговорността на КУРнела и кокорчестите:
  Т.е: Тяхна е отговорността кой е крайния потребител. Също- че е престъпник, терорист, съучастник в световен геноцид.
  Т.е:
  Тези са съучастници в съответното престъпление.
  Съответно ще бъдат съдени като след ВСВ.
  От международни военни трибунали.
  Някой неразбрал?
  Въпрос на една- макс. две години.

  • FuckEU Отговор

   08.02.2023 в 22:00

   Победителите не ги съдят, а българският ибрик и национален предател си мисли, че ще е победител!

 2. IYI Отговор

  08.02.2023 в 18:13

  През ноември 1945 г. оцелелите високопоставени длъжностни лица от Третия райх са изправени на съд пред Нюрнбергския трибунал, в Германия.
  На 13 декември 1945 г. комендантът Йозеф Крамер и десет други обвиняеми са екзекутирани. Други обвиняеми са осъдени на доживотен затвор или са оправдани.
  Подобни процеси срещу длъжности лица от други нацистки концентрационни лагери се водят от американски военни трибунали в Дахау между 1945 г. и 1947 г. Офицери от айнзацгрупите – Einsatzgruppen на СС или с други думи мобилните отряди за убиване, отговорни за избиването на евреи, комунисти и други в окупираната от нацистите Източна Европа, са съдени в Нюрнберг преди Американския трибунал през 1947–48 г. Други процеси се водят срещу представители на немската индустрия, които печелят от нацистките престъпления.
  Безброй дела за извършване на престъпления се водят навсякъде из бившите окупирани територии, където са извършвани престъпления. През 1947 г. Рудолф Хьос, комендантът на Аушвиц, е обесен на мястото на лагера след процес в Краков.
  Процесите срещу извършителите на престъпления в Холокоста продължават с години след края на войната. В тях се включват Процесът „Айхман“ (Йерусалим, 1961 г.), Процесът „Аушвиц“ (Франкфурт, Германия 1953–65 г.) и процесите срещу Клаус Барби (Лион, Франция, 1987 г.), Пол Тувие (Версай, Франция, 1994 г.) и Морис Папон (Бордо, Франция, 1998 г.).

 3. Анонимен Отговор

  08.02.2023 в 23:45

  Простото Киро- този канадски циганин се оказа най-долният продажен първи министър от всички до сега. Надявам се да си понесе заслуженото- най-малкото. Иска ми се народа ни да се събуди и да потърси сметка на тази ибрикчийска западна подлога

 4. българка Отговор

  09.02.2023 в 11:32

  Простият киро, за пари прави всичко това – мисли, че децата му ще са щастливи! Но той наистина е много прост, едно изречение не може да върже! Дали е учил изобщо този човек, сигурно някакви курсове е карал само!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Въведете кода за проверка: *