БСП: ПРОКУРАТУРАТА НА ГЕШЕВ Е ЗА СЪД! Чакаме Арести за Кражбите от Магистралите!

1

„През последните 4 години министрите Нанков и Аврамова са лъгали българските народни представители, че строенето на магистрали в България се е извършвало по законния ред и по установените процедури, че държавното предприятие „Автомагистрали“ е имало капацитет за тази дейност и че средствата са се разпределяли без да се ощетява бюджетът. Всичко това може да се види в доклада от одита на Сметната палата на „Автомагистрали“ като констатирани нарушения.“ Това заяви членът на Националния съвет на БСП Георги Свиленски, който е и водач в 24-МИР на предстоящите избори, в нарочна пресконференция.

Свиленски припомни, че БСП последователно е поставяла този въпрос през последните четири години в парламента, задала е над 36 въпроса по темата и именно левицата е поискала в края на миналата година Съдебната палата да направи този одит.

„Сметната палата категорично доказва, че е нарушен Законът за обществените поръчки. Възложителите от АПИ, както и ние многократно обяснявахме, са се опитали да финтират закона като сключват договори с „Автомагистрали“, която е държавна фирма. В доклада категорично се доказва, че „Автомагистрали“ няма необходимия капацитет, за да изпълни тези договори, т.е. е нямало основание да се елиминират конкурсите и търговете“, обясни проф. Румен Гечев, водач на листата на БСП в Плевен.

Той посочи, че ръководството на АПИ е разполагало още през лятото на миналата година с информация, че „Автомагистрали“ няма капацитет да изпълнява мащабните поръчки за близо 4,5 млрд. лв.

 „Тук е имало някаква организирана група между АПИ и „Автомагистрали“, за да преразпределят средствата в друго направление“, заподозря проф. Гечев.

„Прокуратурата е длъжна да се самосезира по този казус. Сега няма извинение – има одитен доклад на Сметната палата, в която заключенията са красноречиви“, категоричен бе той.

Румен Гечев подчерта, че правителството на ГЕРБ се е опитало да покрие част от договорите за над 3 млрд. лв. като възлагало на Агенцията за държавна и финансова инспекция да им направи анализ, за да не се допусне детайлен анализ на Съдебната палата, тъй като не се допускат две държавни институции едновременно да одитират един и същи обект. „Това е очевиден стремеж на ГЕРБ да заличат следите, тъй като този доклад не е установил абсолютно никакви нарушения“, посочи още Гечев.

На въпрос за акцията на прокуратурата в МВР, проф. Гечев отговори: „Акцията е меко казано странна по мащабите си – и то в Министерството на вътрешните работи. Не е нужно да си специалист, за да се стигне до заключението, че ако има подозрение за конкретен виновен, разговорите и проверките могат да станат и по не толкова показен начин. Така че тези действия на прокуратурата на Гешев изглеждат като посегателство върху българската държавност и институции.”

Гечев изрази мнение, че прокуратурата не работи толкова бързо по всички казуси, а напротив: „Няма такава страна, в която премиерът ще го хванат с милиони евро и със злато в чекмеджето си, и прокуратурата ще мълчи. Защо прокуратурата не изпрати веднага обиск и баретите в домовете на г-н Борисов? Защо нямаше претърсване? Защо прокуратурата мълчи вече година?

„Г-н Гешев, Вие ще действате ли така по всички случаи, когато става дума за драстични, за огромни подозрения и кражби на висши държавни лица?”, попита още Гечев.

Социалистът подчерта, че е нужно прокуратурата  да си върши работата винаги, когато са застрашени обществените интереси – винаги, когато става дума за корупция, независимо кой е – дали министър-председател, министър, кмет или гражданин. „Всички сме еднакво отговорни пред закона”, заключи той. Skandalno.net

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

1 коментар

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Въведете кода за проверка: *