Бившият агент на ЦРУ Робърт Беър: Да убиеш ген. Солеймани е все едно да Ликвидираш американския ВицеПрезидент! А Иран винаги отвръща на Удара! С ВИДЕО:

„Не се залъгвайте, случилото се в Ирак е еквивалентно на това иранците да убият американския вицепрезидент. На практика САЩ обявиха война на Иран. Аз изпитвам страх. И трябва да ни е страх! Вижте, оттеглянето на Тръмп от атомното споразумение е едно от най-ирационалните действия на американската външна политика, случвали се някога, защото нямаше план за после. Просто заяви, че иска да притисне държавата в ъгъла и ще се надява да не хапе. Е, ще хапе.“ Това казва в интервю за предаването „120 минути“ по бТВ Робърт Беър, бивш агент на ЦРУ, работил в Близкия изток.

Бившият агент на ЦРУ – специалист по Близкия Изток Робърт Беър

– Господин Беър, кой беше Касем Солеймани?

– Той беше може би вторият най-могъщ човек в Иран, фактически техен вицепрезидент. Силите на машината“Ал Кудс“, която той управляваше имаха ключово влияние в цялата икономика и армия на Иран. Той беше проконсул в Ливан, Сирия и Ирак. Имаше политически стремежи, беше герой на иранската революция. Негова е заслугата за прогонването на ИДИЛ от Ирак и Сирия. Ръцете на Солеймани бяха изцапани с много кръв, много американска кръв. Но не се залъгвайте, случилото се в Ирак е еквивалентно на това иранците да убият американския вицепрезидент. И сега дори най-яростните критици на режима на Аятоласите там, се консолидираха с тях и с пълно гърло реват: „Смърт на Америка“!

– Правеше ми впечатление, че през последните 2-3 години Солеймани беше човекът, който отговаряше на всяка заплаха на Тръмп срещу Иран. Не Хаменей, не Зариф или Рухани, а той – Касем Солеймани. Това означава ли, че той напълно беше излязъл от агентурния си камуфлаж?

– Той беше в сянка дълго време, но определено е основна фигура в Сирия и Ирак от години. Той беше мишена, която израелците наблюдават от 12 години. МОСАД искаха да го убият, бяха го взели на прицел и можеха, но решиха да не го правят, защото това би създало много деликатна политическа драма и би причинило твърде много проблеми. Така че дори израелците не се осмелиха, което е нещо необичайно.

– Иран гледа на убийството като обявяване на война. Какви последствия предвиждате и очаквате, Щатите подготвени ли са за подобен конфликт?

– Фактически това действие е точно такова – обявяване на война от страна на Щатите. Сега Иран могат да ударят която американска цел си поискат. Може да е американската военна база в Нигерия, където има широко мюсюлманско присъствие, в целия Персийски залив, в Южна Америка ако щете, в пограничните си региони, могат да свалят самолети… Ако решат, Иран могат да отпишат 25 % от световно търгувания нефт от пазара в рамките на минути. С тази ескалация сме на ръба на война. Не виждам в момента шанс някой да отстъпи. Комуникацията между САЩ и Иран е прекъсната и в момента зависи от швейцарското посолство в Техеран. Никога досега не съм виждал да сме толкова близо до падане отвъд ръба на пропастта.

ВИЖ ВИДЕОТО:

– Какво мислите за тази версия, разбира се, към момента спекулация, че има възможност американските власти да не са знаели, че самият Солеймани е в колата, мислели, че само по-низшия по ранг офицер, Ал Мухандис, е бил в колата и са атакували в конвоя?

– Малко вероятна е тази версия, но е възможна. Не се знае все още. Изглежда Солеймани е летял от Дамаск до Багдад, предполагам, че израелците са следили движенията му и са знаели, че е на самолета. Ако са го убили неволно, може да се повторят събитията в Сараево през 1914 г., довели до избухването на Втората световна война.

– Разкажете ми сценария за развитие на събитията сега, след убийството на ген. Солеймани, г-н Беър?

– Предстоят рокади във властта в Иран. Кой ще наследи Солеймани? Синът на Хаменей, също има стремеж за власт. Той е много радикализиран, а това е много радикализирана страна от Ислямската революционна гвардия, особено силите „Ал Кудс“. Не виждам как след това убийство някой там ще каже „Нека не задълбочаваме, нека водим преговори с американците, нека дадем ход на дипломацията.“ Иранците никога не са го правили. В такива случаи са действали винаги много твърдо. Не забравяйте, въпреки че САЩ никога не са го признавали, след като свалихме пътническия самолет на иранските авиолинии през 1988 г., те ни отвърнаха, като свалиха полет 103 на „Пан Ам“ над Локърби. Направи го подразделение на „Ал Кудс“. Те винаги отмъщават. Няма случай досега да не са отмъстили.  

– Звучи наистина страшно…

– Да, аз изпитвам страх. И трябва да ни е страх! Вижте, оттеглянето на Тръмп от атомното споразумение е едно от най-ирационалните действия на американската външна политика, случвали се някога, защото нямаше план за после. Тръмп просто заяви, че иска да притисне държавата Иран в ъгъла и ще се надява да не хапе. Обаче Иран ще хапе и то до кръв – това е сигурно.

–––-

Робърт Беър е роден през 1952 г. в Колорадо. През 1976-та той завършва Университета „Джорджтаун”, където следва в един курс заедно с бъдещия директор на ЦРУ Джордж Тенет.  Той е един от най-опитните агенти на ЦРУ, действали на територията на целия Близък изток в продължение на 20 години. Носител на Career Intelligence Medal на управлението. Говори свободно арабски, фарси, френски, руски, таджикски. Последната книга на Беър „Перфектното убийство – 21 правила за атентатори” се превръща в бестселър, въпреки че предизвиква и скандал, защото описва как се елиминират политици. Беър е сред най-уважаваните анализатори и човек с много контакти в Близкия изток – от Иран и Саудитска Арабия през Ливан, Сирия и Израел. Skandalno.net

ВИЖ ВИДЕОТО:

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.




Въведете кода за проверка: *