Widgetized Section

Go to Admin » Appearance » Widgets » and move Gabfire Widget: Social into that MastheadOverlay zone

Бг. тийнейджърите луднаха по нацистка дрога!

тийнейджърска дрогаНов синтетичен наркотик, известен с уличното име „кал“ и разработен въз основа на изследванията на нацистки лекари по време на Втората световна война, залива пазара за евтина дрога у нас, научи „Скандално“ от полицейски източници.
Нискокачествената смес се произвежда в Китай на основата на германския препарат с кодово название Д-9, с който е експериментирано още в края на 1943-та година.

У нас дрогата се продава на таблетки от 5 милиграма в жълта, оранжева и розова разцветка. Едно хапче върви по 7-8 лева. Наркотикът е стимулант, който масово се употребява от ученици и студенти, за да държи съзнанието им будно по време на изпити и контролни. Таблетка „кал“ е достатъчна да крепи човек буден и в състояние на максимална физическа и психическа активност в продължение на 10-12 часа.

„Дрогата бързо набира популярност, защото е много евтина и леснодостъпна. Първоначално не дава никакви странични ефекти, но продължителната употреба може да доведе до халюцинации, загуба на съзнание и трайни мозъчни увреждания“, твърдят специалисти в борбата с разпространението на наркотици.

Ефектът на новия наркотик е подобен на този от кокаина, но цената е в пъти по-ниска. Забърква се в китайски лаборатории от алкалоида оксикодон и метамфетамина первитин, които изобилстват в голямата азиатска страна. У нас влиза през Турция и Гърция и се разпределя от Кърджали и Сандански за цялата страна. Другият голям канал е през Румъния за Централна Европа и страните от бившия СССР.

„Бащата“ на дрогата, нацисткият коктейл Д-9 е съдържал доста повече съставки от простичкия си, днешен вариант. В записките на неговия откривател д-р Кемпер съюзниците откриват шокиращи свидетелства за действието на дрогата. Ученият пише, че войник приел орално 10 милиграма от веществото е в състояние да измина на бегом разстояние от 86-88 километра.

Хитлеристкият режим така и не успява да пусне наркотика в серийно производство преди края на войната през 1945 г. Но за предприемчивите китайци не съществуват прегради за бизнеса.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Въведете кода за проверка: *