Австрия се опълчи на САЩ и защити съюза между ЕС и Русия! Ето какво предприема Виена:

„Докато американските политици обвиняват Европа, че се е поставила в зависимост от руския газ, те забравят, че американският втечнен газ е два- три пъти по- скъп от руския. В чисто икономическо отношение, няма смисъл руският газ да се заменя с американски втечнен“. Това заяви президентът на Австрия Ван Дер Белен по време на срещата си с Владимир Путин във Виена.

От 1-и юли Австрия поема председателството на ЕС. И декларира, че сред основните й приоритети ще е отмяната на икономическите санкции срещу Русия. Според канцлера Себастиан Курц, в най- скоро време санкциите срещу руския бизнес ще отслабнат и максимум до година ще бъдат окончателно свалени.

Виена подкрепя с две ръце проекта „Северен поток- 2“ и яростно лобира за увеличаване на руските доставки от газ за Европа.

С тази си позиция Австрия застава фронтално срещу САЩ, които се опитват всячески да саботират двата газопровода между Германия и Русия с цел да принудят европейските държави да купуват американски втечнен газ. Цените на американското шистово „синьо гориво“ обаче са два- три пъти по- високи от руските. А причината е, че докато достигне до Европа, горивото се оскъпява неимоверно. Затова, от икономическа гледна точка, US-шистите няма как да се конкурират с руския газ. Но рекетьорските опити на САЩ да принудят Европа да купува втечнения им газ продължават.

Австрия е първата държава, която президентът Владимир Путин посещава след преизбирането му начело на РФ за четвърти път. И тази визита никак не е случайна, а е символична, отбелязват руските медии.

Президентът на Австрия Ван Дер Белен в компанията на Владимир Путин и канцлера Себастиан Курц

Австрия бе сред малкото страни в света, които преди месец отказаха да експулсират дипломати на РФ под натиска на САЩ и Великобритания заради скалъпената от Запада афера „Скрипал“.

Освен това, тази година двете държави отбелязват важен юбилей в отношенията си – 50 години от началото на руските газови доставки за Австрия. Тогава Австрия, първа от Западния блок, започва да купува „синьо гориво“ от СССР.

По време на посещението на Путин във Виена, „Газпром“ и ОМВ подписаха нов договор за доставки на газ за периода до 2040 г.

А австрийският канцлер Себастиан Курц обеща на Владимир Путин, че Австрия ще помага с всички сили на Русия за разрешаване на ситуацията в Източна Украйна. Skandalno.net

Автор: Надя Колева, Skandalno.net

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.




Въведете кода за проверка: *