Widgetized Section

Go to Admin » Appearance » Widgets » and move Gabfire Widget: Social into that MastheadOverlay zone

Юрий Борисов: Казаха ни: „Внимавайте в картинката! Не говорете срещу НАТО или ЕС! У нас са белезниците“

„Най-интересното в цялата история е, че за четири часа разпит неми зададоха нито един въпрос, който да има отношение към понятието „държавна тайна“. А държавната тайна е основно понятие, когато се говори за шпионаж – издаване и събиране на информация и предаване на информация, която представлява държавна тайна. Нямаше нито един въпрос, свързан с някаква държавна тайна! Което прави обвинението просто смешно. И тук не говоря само за обвинението срещу мен, говоря за обвинението изобщо, и за това срещу Николай Малинов. Това, което чухме от главния прокурор… Той заяви, че някой имал намерение да прави партия и от това прави някакви изводи, че лицето е шпионин, възнамерявал да работи срещу държавата…

Това е страшно, това е фашизъм, това е… Намерението да направиш нещо се квалифицира като престъпление. Друг е въпросът, че и това, което си възнамерявал да направиш, също не е никакво престъпление“. Това коментира в интервю днес Юрий Борисов, секретар на движение „Русофили, първият заподозрян, арестуван и пуснат като свидетел в „шпионската афера“ „Борисов, Решетников, Малинов – Русофили“, завихрила се кой знае защо на 9-ти септември.

Юрий Борисов

– Г-н Борисов, Вие първи се оказахте в „окото“ на нещо, което мнозина от самото начало нарекоха „шпионски скандал“. Целият Фейсбук настръхна в предчувствие за нещо много страшно – политически репресии, свързани с изконните чувства на българина към Русия. Защо и кой избра именно Вас, това случайно ли е, с какво го свързвате?

– Това е въпрос към друг, не е към мен. Но все пак аз съм журналист и вероятно Фейсбук и публичното пространство са възприели това като репресия към един журналист. Журналистът какво прави? Иска да изказва мнение, да формулира свои оценки, свои анализи. И да –  така възприето, действието е страшно. 

Така се е процедирало преди много години – и преди, и след 9 септември. А от 89-та година насам ние не сме направили и една крачка. Аз защитавам идеи, които не се харесват на някакъв кръг от хора. И какво от това? И на мен не ми харесват техните възгледи, но те държат властта вдържавата и я използват срещу мен. Това е моят отговор на въпроса защо аз. Все пак съм бил дълго в тези среди, името ми се знае. 

– „Това е сплашване! Посланието към нас – русофилите-левичари е: Няма да се занимавате с русофилска дейност, няма да пишете срещу външната политика на България“. Ваши думи в телевизионно интервю в деня, след като ви сложиха белезниците сутринта, а вечерта ви пуснаха. Кой кого сплашва? Обикновено със сплашване, както се изразихте, си служат уплашени хора. Кого пък толкова уплаши неправителствената организация „Русофили“?

– След като прокуратурата се намеси, явно се е уплашила държавата. Това не е срещу мен, това е срещу една група хора, които представляват русофилите в България. Аз съм просто един от тях.

– Любопитен е фактът, че Ви арестуваха с белезници, а Ви пуснаха като свидетел – това какво трябва да ни говори?

– Не знам. Аз също попитах. Явно първоначалното им намерение е било да бъда обвиняем. Но може би в хода на разпитите са си променили стратегията. Не знам. Най-интересното в цялата история е, че за четири часа разпит неми зададоха нито един въпрос, който да има отношение към понятието „държавна тайна“. А държавната тайна е основно понятие, когато се говори за шпионаж – издаване и събиране на информация и предаване на информация, която представлява държавна тайна. Нямаше нито един въпрос, свързан с някаква държавна тайна! Което прави обвинението просто смешно. И тук не говоря само за обвинението срещу мен, говоря за обвинението изобщо, и за това срещу Николай Малинов.

Това, което чухме от главния прокурор… Той заяви, че някой имал намерение да прави партия и от това прави някакви изводи, че лицето е шпионин, възнамерявал да работи срещу държавата… Това е страшно, това е фашизъм, това е… Намерението да направиш нещо се квалифицира като престъпление. Друг е въпросът, че и това, което си възнамерявал да направиш, също не е никакво престъпление

– Това, че след като Ви пуснаха от ареста с етикета „свидетел“, арестуваха председателя на „Русофили“ Николай Малинов със същото обвинение в шпионаж в полза на чужда държава, на принципа „проба – грешка“ ли бе направено? 

  Не, не, не. Никаква „проба-грешка“. Според мен главният обект е бил той. Всички обаче знаят, че аз съм негов много близък сътрудник. Плътно съм до него във всичко вече десет години. Същото се отнася за Милен Чакъров. Тримата винаги сме били заедно през последните години.

– Дойде ред да поговорим за ген. Леонид Решетников, на когото пък бе забранено да идва в България за срок от десет години. С каква цел се прави тази стъпка? А днес (11 септември) главният прокурор Сотир Цацаров съобщи пред парламента, че председателят на ДАНС е наложил забрана на руския гражданин Константин Малофеев да влиза в България за срок от десет години. Това как да го разбираме?

– Като претопляне на манджата. Забраняват на ген. Решетников идването в България, за да придадат на цялата работа някакъв по-мащабен характер. Ами той, човекът, през последните години идваше тук да си лекува костите на Старозагорските минерални бани. Миналата година дойде в Русе да посети няколко манастира и доведе група танцьори и певци. Представяте ли си какво всъщност забраняват. Даже е смешно.

– Аз пък се питам – а и не само аз – тези ваши „обвинители“ не работят ли срещу себе си всъщност?

  Според мен поведението им е глупаво, но всичко зависи от това дали ще убедят обществото. Какво значи да работят срещу себе си, ако има едно обществено мнение, което не ги спира. 

Но искам да кажа нещо за медийната реакция, аз просто съм горд с нея. И се гордея не защото бях в центърът на събитията. Гордея се, защото моите колеги намериха време, сили и кураж да реагират на един такъв факт. 

Пример за това е фактът, че сега давам това интервю, което уговорихме в късната вечер, след като се прибрах вкъщи. Много колеги се солидаризираха с мен, защото явно схващат, че ако днес съм аз, утре може да са те.

Но има и друго: Властта на ГЕРБ не плаши само русофилите. Тя казва на всички: „Внимавайте в картинката, момчета и момичета!“ Това ни казва. „Няма да говорите срещу НАТО, няма да говорите срещу евроатлантическите ценности, няма да говорите срещу външната политика на България! Внимавайте, у нас са белезниците!“. Това е страшното. 

– Случайно ли е, че в един ден – и то точно на 9-ти септември – се разрази скандал с привикването на социолога Живко Георгиев за направено от него социологическо изследване? Разследващите са се интересували дали върху данните от изследването не са оказали влияние Николай Малинов и ген. Леонид Решетников, бивш шеф на информационно-аналитичното управление на външното разузнаване на Русия*. Не е ли прецедент да разпитват един социолог за това защо, аджеба, е оповестил такива резултати в проучването си?

– Сигурно не е случайна датата. Но Живко Георгиев просто е правил изследване по възлагане. Малко ми се губят нещата – това беше преди шест-седем години. За неговото пък обвинение направо падам от смях. В една демократична държава винаги отвреме-навреме се правят социологически изследвания и се сондира общественото мнение. Как може въпросът да се поставя с обвинение? Аз просто не знам…

Ама Руският институт за стратегически изследвания се интересувал от нагласите в България… Защо да не се интересува? Те се интересуват от всички. Отворете им сайта и ще видите, че се интересуват от Индия, от Пакистан, от Румъния, от Гърция, от Сърбия, от България. Това им е работата. 

А по повод докладната записка на Николай Малинов: Какво престъпно намериха в това, че Малинов е водил политически и геополитически разговори с руски учени. Чест е за всеки анализатор – какъвто съм аз, да кажем – да се срещне с директора на Руския институт за стратегически изследвания. Знаете ли какво удоволствие е това. Това са знания, трупани 50 години! Това е щастие, бих казал аз. А те ти викат: „Абе, това е борба срещу демокрацията и ти си враг на народа!“. Ето това е много страшно.

– На 11 септември, в началото на правителственото заседание, премиерът Бойко Борисов каза буквално следното: „Не виждам никакво основание да се свързват отношенията ни с Русия и шпионския скандал.“ Как така не вижда? 

 

– Ами не знам как не вижда. Скандалите от типа на декларацията на Външното министерство по повод организираната от руското посолство изложба на 9 септември за 75-ата годишнина от освобождението на Източна Европа от нацизма, така нареченият „шпионски скандал“ и още един-два, със сигурност ще отвърнат Русия и тя ще спре да разговаря с нас. 

– Това означава рушене на отношенията ни с Русия. Което чисто прагматично вреди главно и изцяло на България. Но пък някой в управлението на страната печели в частен план.

– Да. Именно това е крайната цел. Крайната цел не е Юрий Борисов, 63-годишният журналист пред пенсия. И Николай (Малинов – бел. авт.) даже не е цел. 

– А работа ли е на президента да коментира шпионския скандал? Ето какво каза той: „Шпионаж в полза на чужда държава е изключително тежко обвинение. Затова очаквам от следствието да представи неоспорими факти“. По думите на държавния глава, при липса на категорични доказателства ще остане съмнението, че българските институции „са употребени в режисиране на вътрешнополитически сценарий“. Радев настоява за доказателства и е на мнение, че българската външна политика се е превърнала в заложник, обслужващ интересите на управляващите.

– Абсолютно! И аз бих се подписал под това, което каза президентът. За съжаление, според нашата Конституция той може по-скоро само да изразява мнение. Няма големи лостове. 

В момента външната политика, която води България, е вредна за България. И аз имам усещането, че тя изобщо не се ръководи от българи. В цялата си история никога България не е била по-враждебна към Русия от сега. 

– Проф. Дарина Григорова, която има достатъчно сериозни разработки, свързани с българо-руските отношения, написа във Фейсбук следното: „Ако заявлението на МВнР създаде условия за фобия към България в Русия, то с арестите на русофили на 9-и септември, със забраната на българофила Леонид Решетников, властта се провали и ще постигне обратен ефект – руското общество вече знае, че братушките в София ги арестуват за русофилия под американски диктат. Надценихме хибридните умения на атлантиците“. Съгласен ли сте с нея?

– Дарина казва, че МВнР не може да намали русофилията в България, но ще увеличи българофобията в Русия. 

Истината е, че в Русия наистина има буря от българофобия. И тук няма Външна министерство, Юрий Борисов, Дарина Григорова, Елена Дюлгерова… Тука има българи! 

Аз не се притеснявам, че някоя страна ни упреква в нещо. Но и на мен вече започва да ми действа тази българофобия. Дарина е абсолютно права.

– Мнозина обвиниха БСП в закъсняла реакция – тя дойде на 10 септември, почти ден и половина след Вашия арест. Мнението Ви по този въпрос? И Ви питам не защото сте лично засегнат, въпросът е принципен.

– Не, не смятам, че БСП закъсня с подкрепата към нас. Те си имат Изпълнително бюро във вторник, тогава и излязоха с декларацията. Аз даже бях приятно изненадан от тази адекватна реакция. Ние с Николай Малинов все пак не сме в БСП, има някакво охладняване във взаимоотношенията. Но реакцията беше много принципна и ни най-малко не беше закъсняла. Партиите не са пожарни команди. Трябва да се обмислят нещата добре. Това са структури, които силно влияят на доверието. На Корнелия й прави чест.

– Не Ви ли се струва, че шпионските скандали по някакъв начин сплотиха не просто русофилите, но и хората, които мислят градивно за България и нейното бъдеще? 

– Ооо, не знам. Ще видим. Не можем да съдим по реакции в рамките на три-четири дни. Има една журналистическа реакция, която говори, че публичното пространство не е загубило своята единна система – включително с това интервю, което давам на Вас. Защото е имало моменти, когато аз лично съм си мислил, че имунната система е унищожена. А сега има нещо, което е живо – като реакции, като имунна система. И слава Богу! А занапред – да се надяваме. Че взехме да ставаме нещо като сварена жаба… (Смее се.)

– За финал. Очаквате ли подобни политически репресии занапред? Каква е прогнозата ви за това управление след случилото се, което мнозина определят не само като „шпионски скандал“, но и като „знаков шпионски скандал“?

– Русофилите в България са около 80 % от населението. За мое голямо съжаление обаче тази русофилия не е стъпила на политическа основа. Тя е с цивилизационни, духовни и исторически корени, но не и с политически такива. Тоест русофилството на българите, положителното им отношение към Русия няма връзка с политическото им поведение. То не ги пави по консевативно настроени като контрапункт на шестващата и всепомитаща неолиберална догма. Но това не може да се разбере в Русия. Трудно се разбира и в България. Хората си гласуват – едни за леви, други за десни партии… 

Така че аз не смятам, че този псевдошпионски скандал, ще окаже съществено влияние върху управлението на ГЕРБ. За съжаление. Но аз мога да давам прогнози, когато разполагам с факти, по пътя на логиката. А тук имаме бухалка. Бухалка и умишлено замахване. Ако решат да ни оставят да почиваме, ще ни оставят. 

– Сиреч непредсказуемо е положението.

– Да. На тоя етап е непредсказуемо. Skandalno.net

източник

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

 

8 кометара за Юрий Борисов: Казаха ни: „Внимавайте в картинката! Не говорете срещу НАТО или ЕС! У нас са белезниците“

 1. Мара Отговор

  13.09.2019 в 6:14

  ЕЛЕГИЯ

  Кажи ми, кажи, бедний народе,

  кой те в таз рабска люлка люлее?

  Тоз ли, що спасителят прободе

  на кръстът нявга зверски в ребрата,

  или тоз, що толкоз годин ти пее:

  „Търпи, и ще си спасиш душата?!“

  Той ли, ил някой негов наместник,

  син на Лойола и брат на Юда,

  предател верен и жив предвестник

  на нови тегла за сиромаси,

  нов кърджалия в нова полуда,

  кой продал брата, убил баща си?!

  Той ли? – кажи ми. Мълчи народа!

  Глухо и страшно гърмят окови,

  не чуй се от тях глас за свобода:

  намръщен само с глава той сочи

  на сган избрана – рояк скотове,

  в сюртуци, в реси и слепци с очи.

  Сочи народът, и пот от чело

  кървав се лее над камък гробен;

  кръстът е забит във живо тело,

  ръжда разяда глозгани кости,

  смок е засмукал живот народен,

  смучат го наши и чужди гости!

  А бедният роб търпи и ние

  без срам, без укор, броиме време,

  откак е в хомот нашата шия,

  откак окови влачи народа,

  броим и с вяра в туй скотско племе

  чакаме и ний ред за свобода!

 2. Георги Енев Отговор

  13.09.2019 в 10:14

  В България е страшно! Става все по-трудно да се живее! За никого не е тайна, че болшинството от българския народ сме русофили и ненавиждаме САЩ. Има защо! Не е престъпление да мислиш с главата си, но за съжаление, при управляващите тя е само допълнение към тялото. Независимо коя световна сила харесваме и коя осъждаме, в името на нашата родина България, трябва да се обединим, признавайки, че загиваме и да се борим, за да ни има!

  • Иван Отговор

   13.09.2019 в 21:40

   Управляващият! Един гражданин на тази страна предава, продава и убива нацията, останалите са мухи кацащи на лайната му от интерес.

 3. Георги Енев Отговор

  13.09.2019 в 10:20

  Отдавна в миналото, млад и зелен и нищо не разбиращ от провежданата тогава политика, попитах един мъдър Човек /умишлено с главна буква/ – как да разбера кой управляващ е добър и кой лош, за да се ориентирам при гласуването? Отговорът беше простичък: Ами гледай, ако животът на хората се подобрява, значи управлението е добро. Ако се влошава, значи е некадърно.
  Затова, хора, мислете и променете живота си! Отделен е въпросът, че кучето не пуска кокала с добро… За съжаление…16

 4. Анонименп Отговор

  13.09.2019 в 10:29

  БОРИСОВ БЪЛГАРОУБИЕЦА И ФАШИСТКАТА МУ МАФИОТСКА ХУНТА ВЪН ОТ ЖИВОТА НА НАРОДА СЛАВА Б С П ТЕРОРИСТИЧНИ СЪЮЗИ НАТО И ЕС ВЪН ОТ БЪЛГАРИЯ ДА ЖИВЕЕ ВЕЛИКА БРАТСКА РУСИЯ

 5. Анонименп Отговор

  13.09.2019 в 10:44

  БЪДЕЩЕТО НА БЪЛГАРИЯ Е ЕДИНСТВЕНО ВЪЗМОЖНО САМО СЪС БРАТСКА СВЯТА РУСИЯ

 6. Анонименп Отговор

  13.09.2019 в 11:51

  БЪЛГАРИЯ Е ЕДИНСТВЕНАТА СТРАНА ОТ ИЗТОЧНА ЕВРОПА СЪС НАЙ ГОЛЕМИ ШАНСОВЕ ДА СЕ СПАСИМ ОТ ФАШИЗМА НА НАТО ЕС САЩ И ГЕРБ ВСИЧКИ ЦЕЛИЯ БЪЛГАРСКИ НАРОД СМЕ РУСОФИЛИ / РУСКИ ШПИОНИ / ДА ИЗЛЕЗЕМ ВСИЧКИ МАСОВО И ДА ОБЯВИМ РЕФЕРЕНДУМ ЗА ИЗЛИЗАНЕ ОТ ТЕРОРИСТИЧНИТЕ СЪЮЗИ НАТО И ЕС В ГОИТО СМЕ НАБУТАНИ НЕЗАКОННО БРАТУШКИТЕ ЩЕ НИ СПАСЯТ

 7. Тодоров Отговор

  14.09.2019 в 9:37

  Отново ще напомня, че не съм пророк, но отдавна коментирам открито и без да се страхувам от посещение на полицейските хайки – Борисов налага и укрепва фашизиран стил на управление. Който не вярва да препрочете „Фашизма“ на Желю Желев и сравни описаното със случващото се днес в страната!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Въведете кода за проверка: *