Widgetized Section

Go to Admin » Appearance » Widgets » and move Gabfire Widget: Social into that MastheadOverlay zone

Хитратa Maя – с двaта крaкa?!

Независимостта й се проявява единствено като бягство от лявото.

В началото малко литература. Имало едно време една сврака, тя намира синьо стъкло от бутилка. Иска да го ползва като огледало, но по пътя към гнездото го изпуска в река. Вижда птиче, плуващо под водата, моли да й намери стъкълцето. Истинската цел на свраката обаче е да накара наивното птиче да примами на сушата риби, за да ги изяде. Рибите излизат, настава врява, идва лисица.

Лисана… изяжда свраката.

Още литература – една царица непрекъснато пита коя е най-голямата красавица на света; въпросът е към огледалото в стаята, то все не дава правилен отговор; в края царицата свършва като свраката.

Всичко това, кой знае защо, са детски приказки. Първата е на Емилиян Станев, втората – “Снежанка”. Възрастните не ги четат, а трябва.

Тези дни една отдавна пораснала жена държи синьо огледалце и постоянно го пита тя ли е най-дясната на света. Отсреща й – гротеска. 

Ако се доверяваме на литературата, краят на тази жена е ясен. 

За Мая Манолова иде реч и нейната политическа съдба. Откакто се кандидатира за кмет на София, тя направи следното:

 

 • Каза, че иска да е кмет на всички граждани и то независим; бори се срещу статуквото, не в полза на партии.

 

 • Яви се на пресконференция заедно с представители на листа. Те са партийци, листата – партийна. Тези хора от месеци работят за Манолова. Тя недвусмислено даде да се разбере, че това ще е групата й в общинския съвет.

 

 • Участва в общо предизборно мероприятие с други двама кандидати за кмет. Единият – партиен, другият – не, но прицелен в същия партиен електорат. Седяха в инвалидни колички на цената на нравствен, естетически и политически потрес.

 

 • Каза, че на втори тур би подкрепила единия от тези двама кандидати. 

 

 • Разкая се че подкрепила Пеевски за шеф на ДАНС.

 

 • Даде специална пресконференция, за да заяви по адрес на БСП, че ако партията я счита свой за кандидат срещу ГЕРБ , по-добре да си бе издигнала сама кандидат. БСП подкрепи Манолова, тя БСП– не. Припомням: омбудсманът в оставка застана зад ДБГ и други десни формации за листата, също и в аванс зад десните Борислав Игнатов и Борис Бонев.

 

Обобщено: Мая Манолова официално е непартиен независим кандидат, издигнат от инициативен комитет. Независимостта й обаче се проявява единствено като бягство от лявото.

Стане ли дума за дясното, на мига Манолова започва да приглася на десните партии. И то не кои да е десни – а „умните и красиви“ протестъри на издръжката на Сорос, които лично гонеше из улиците като бясно куче. Сега иска да е една от тях. Да, това е същата Мая, до скоро знаме и боксова ръкавица на БСП и върла боркине срещу глобализма и неолибералния модел на ГЕРБ и градската десница. Днес първата задача на тази нова Мая е да се разграничи от БСП и да спечели десните извън ГЕРБ – това е най-отличителната черта на кампанията й до момента.

Логическите измерения на този сюжет са ясни. Да се разграничи Манолова от БСП е все едно Цветан Цветанов да се разграничи от ГЕРБ. Атанас Атанасов – от Иван Костов. Десните да я заобичат, означава все едно да любят Гешев. Животът, разбира се, е предлагал къде-къде по-големи изненади, затова е напълно възможно десните избиратели да я припознаят, а един ден и прокурора Гешев. Стига американското посолство в София да нареди. А и да те припознаят за свой „умните и красиви“ грантаджии на „Америка за България“ не е особено голям комплимент.

Друго обаче е по-важно в битката сега. То касае пряк технически изборен въпрос. А именно – прави ли си добре сметката Мая Манолова.

На пръв поглед поведението й е обяснимо. София е дясна и герберо-популистка. Ляв кандидат никога не е ставал кмет на столицата. Амнезията обаче е отличителна черта на българския избирател, включително десния. След като уж десните избиратели припознаха бившия член на БКП Бойко Борисов за антикомунист, защо да не припознаят Мая? Още повече че тя дори не е разтривала ушите на Живков?

След като псевдодесните възприеха министър от кабинета на Борисов за враг на Борисов (Трайчо Трайков на президентския вот), защо Мая да не е враг на Борисов и Нинова едновременно?

Но това не е всичко. Българският избирател не само е вечно забравящ, но и перманентно обича лозунга “Няма ляво, няма дясно”. Една лява по плът и кръв Мая, отречена от лявото, напълно се вписва в този лозунг. Ще го вее и след кметските избори.

На полето на аритметиката обаче нещата не са толкова розови и закономерни, както цветовете на дъгата в “Да, България”.

Камъче се мъдри в доскоро червените токчета на Мая Манолова.

Първо, „умните и красиви“ десни грантаджии не са единственият столичен електорат. Той бе равен на около 40 000 гласа (10% от гласувалите) на предишните избори, спечелени от Вили Лилков и Виктор Лилов. 67 000 гласа отбелязаха левите избиратели (14%), в подкрепата си към Михаил Мирчев и Георги Кадиев. 103 000 – през 2011 г. зад Кадиев. На терена са и националистите. Преди четири години вечният кандидат за кмет на София Ангел Джамбазки взе към 20 000 гласа. Тоест, жълтопаветният сегмент нито е най-важен, нито най-голям. А не е сигурно дали Манолова ще спечели и малка част от него. По-същественото обаче е – не е сигурно дали няма да загуби голяма част от левия електорат на БСП след толкова антилеви пози.

Ако Манолова мисли, че каквито и магарии да твори, привържениците на БСП ще гласуват за нея, защото си е “тяхна”, бърка.

Пак да видим цифрите – над 100 000 гласа за Кадиев през 2011 г. са почти два пъти повече от актива на Мирчев след 4 години. Тоест, когато не харесват посоченият им от ръководството кандидат, червените привърженици просто не излизат да гласуват. Няма праволинейност, дисциплинираност в БСП, защото е най-демократичната партия в България.  Освен това, ако Мая продължи с магариите, лидерът на БСП Нинова съвсем може да бойкотира доскорошната си съпартийка – начини безброй на тихия фронт.

Второ, най-успешната формула на независим кандидат в ерата на ГЕРБ не е на някой, който се отказва от една партия и флиртува с други.

Най-успешната формула е на Румен Радев.

И той пазеше дистанция от БСП, но се престраши един-два пъти да иде на партийните форуми. Дори стоически понесе критиките на някои от левите делегати. Нито за миг Радев не тръгна да заема стойки срещу БСП, най-малко пък да се прави на десен.

Трето, официално кампанията едва започва. Ако Манолова поддържа същата линия, не само ще прекали, но и ще кара хора да повръщат. Ако пък “смени плочата”, ще стане за смях. Някак “тайминга” на всички тези прояви не бе улучен.

Най-интересно в цялата история е поведението на лидера на БСП.

На няколко пъти Манолова дърпа за опашката Нинова, втората мълчи.

Но Нинова не е от политиците, които дълго се спотайват като задрямала котка. Какво ли предстои? Прави впечатление, че едната от двете мълчи. Обикновено го прави по-умният.

Отделно от това Манолова се подиграва не с Нинова, а с цялата лява партия. Нима тя е фактор без хилядите софийски социалисти? Нима Мая струва и стотинка без БСП?

Без БСП зад гърба си Манолова не само балотаж, но и четвърто място няма да вземе. Ще е “гигант” от ранга на Борис Бонев. Всичко това е от ясно по-ясно, независимо от фантазиите на стратезите зад нея.

В крайна сметка с поведението си Мая Манолова пое голям риск.

Той е да си ритне столчето – загуба на подкрепата на голяма част от електората на БСП, върху който в момента реално е покатерена и затова извисява ръст. Другата причина Манолова да извисява ръст, е споразумението й с американското посолство и ангажиментите, които е поела към отвъдокеанския ни ментор.

Имайки предвид поведението й обаче, е възможно Манолова да играе и друга една игра – пак с дейното участие на US-посолството, но изцяло в полза на ГЕРБ. Ето го сценалият: Манолова печели кметският стол, само че в него сяда Фандъкова, а не тя. С подкрепата на Борисов и американския посланик едновременно. Да не забравяме, че ГЕРБ я направи омбудсман. Играл ли е Борисов досега с двама кандидати? Да, при това на няколко пъти. Skandalno.net


източник

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

 

7 кометара за Хитратa Maя – с двaта крaкa?!

 1. Мая Манолова ще бъде подкрепена от БСП;това е повече от очевадно;стига сте бръщолевили; Манолова трябва да промени МОДЕЛА на управление на София; Защото от София ще тръгне промяната и НА цялата страна………?

 2. Анонименп Отговор

  24.09.2019 в 0:34

  МАЯ ТИ ПРЕДАДЕ НАРОДА И ЩЕ СЕ САМОУБИЕШ

 3. Иванов Отговор

  24.09.2019 в 1:23

  Защо ти трябваше на баир лозе. Тя добре си гледаше работата като омбудсман за разлика от предишните днама Тази анонимна статия на „Скандално“ без да е посочен автор е наливане на вода във воденицата на ГЕРБ. Защо клеветите срещу Мая. Това може би е тактичен ход за да се привлече десния избирател. Но чак пък ангажименти към американското посолство е прекомерна клевета. Критиката ви трябва да бъде насочена срещу такива като Кадиев. Не помня коя година, но веднъж гласувах за него – той загуби, но тогава той беше кандидат от БСП. Сега се отцепи от БСП и си стъкми нова партийка с нула членове, но така или иначе ще отклони част от гласовете на избирателите.
  Ето пак „Скандално“ не иска да пусне този мой коментар! Докога с цензура?

  • Иван в нощта и мъглата Отговор

   24.09.2019 в 2:33

   Кукловодите в България са „леви“, ако някой може да се оправи в тези свински черва, от бащи, дядовци, партии, постове, всичко с една посока – ДС!!!! Никой виден политик не е случаен, честен, чист. Всички искаме промяна, въздух, България, дом, но все в този катран бъркаме. Успяха! Експериментът успя. Всеки остана единак, не вярващ на никого, обграден, излъган, управляем и сам. Има две възможности, да бяга или да умре. Това е изборът на българина. Както виждате, това е около нас. Най-страшните заболявания винаги са автоимунни. България е имала много врагове в дългата си история, но сега врагът е НАШ и КОЙ е, не можем да посочим. Айсберг на чийто връх са предателите, ГЕРБ. грантаджиите, може и Мая, все пак съпругът ѝ е виден вътрешен опозиционер и станишевист. Те обаче са видими, все пак и не са страшни. Страшни са тези, които са невидими, алчни, скрити. Те са до теб, съгласяват се с всичко, мислят като теб, ти им се доверяваш, докато разбереш истината. Това е РАК, а организмът български е слаб, разединен, повален, апатичен, безотговорен. Ние сме последните българи в тази България, убита от хора носещи същото име.

  • Справедлив Отговор

   24.09.2019 в 2:48

   Г-н Иванов, правилото е: Гледай какво говорят и правят партийките от т. нар. градска десница, за да разбереш какво е официалното становище на американското посолство в България. И това е така, защото тези партийки са заченати и се издържат от САЩ. Всичките им лидери си имат по едно НПО и цоцкат от US-фондове и фондации като замаяни. Те са американската креатура в България. И всички тия десни партийки сега застанаха категорично зад Мая Манолова. Затова е логично човек да се запита, това с одобрението на американското посолство ли е станало или не. И ако да, защо САЩ са припознали Манолова като свой кандидат за кметския пост на София. И дали не е поела някакъв ангажимент към тях? Все въпроси, въпроси… На мен специално статията ми хареса. Кара те да се замислиш.

 4. Г. Г. Отговор

  24.09.2019 в 17:45

  Първо се учудих, че статията не е подписана – посочено е Скандално.нет. Като я прочетох внимателно – разбрах защо не е подписана, а е използвано името на сайта. Ползването на колективна безотговорност е характерно за слабите и несигурните. Колкото до Мая, не се Гъбаркайте с нея и не я слагайте тук и там. Какво ще се случи с кмета на Сф, ще разберем на 28.10.19г. Не се хабете патроните, защото не знаете, каква подготовка е направена за нейната кандидатура и колко „боеприпаси“ са подготвени. На война се отива с оръжие и муниции, а не със приказки по митинги.

 5. Гошо Отговор

  24.09.2019 в 19:51

  В тая статия има само здрава логика. Какво значение има кой я е писал? Важното е, че звучи доста логично и правдоподобно. Обаче разни платине пиарчета гледам че отдолу са коментирали възмутено. Ами възмущавайте си се колкото си искате, но това няма да направи Манолова по-честна.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Въведете кода за проверка: *