Финландски блогър Шокира социалните мрежи със статия за Русия:

15

Понеже напоследък много се говори за „агресията“ на Русия, която се държала така от векове… Замисляли ли сте се какви са резултатите от тази вековна руска „агресия“ срещу света? Ето ги: половин Европа и огромни части от Азия получиха своята държавност именно благодарение на и от тази държава.

Да си припомним кои са тези държави:

– Финландия през 1802 и 1918 г. (до 1802 г. никога не е имала собствена държава, а е била шведска колония).
– Латвия през 1918 г. (до 1918 г. никога не е имала собствена държава).
– Естония през 1918 г. (до 1918 г. никога не е имала собствена държава).
– През 1918 г. Литва възстановява държавността си благодарение на Русия.
– Полша възстановява държавата си на два пъти, през 1918 и 1944 г. с помощта на Русия. Разделянето на Полша между Съветския съюз и Германия е било само за кратък период от време и то в условията на назряващ сблъсък между руснаци и немци!
– Румъния е родена в резултат на Руско-турските войни и става суверенна по волята на Русия през 1877-1878 г.
– Молдова се е родила като държава в Съветския Съюз.
– България е освободена от потисничеството на Османската империя в резултат на победата на руското оръжие в Руско-турската война 1877-1878, когато придобива независимостта си след 5 века под турска власт. За всеобщо учудване после държавата България участва в две световни войни като част от анти-руските коалиции. България в момента е член на НАТО и на територията й има американски бази. След 1945 година става съветски сателит, но на нейна територия няма нито един руски войник…
– Сърбия като суверенна държава също се роди в резултат на Руско-Турските войни.
– Азербайджан се формира като държава в рамките на Съветския съюз.
– Армения физически оцеля само в онази й част, която беше в Съветския съюз, който всъщност я възроди като държава.
– Грузия физически остана и се възроди като държава благодарение на Руската империя, в която влезе по собствена молба и с договор, за да се спаси от властта на турския султан. Същото важи и за Армения- влиза в руската империя по собствено желание и с договор.

– Узбекистан никога не е имал държавност и я получава в рамките на СССР
– Туркменистан никога не е имал държавност и я получава в рамките на СССР.
– Киргизстан никога не е имал държавност и се е формирал като държава в рамките на СССР. Узбеки, таджики и киргизи съставляват 50 % от населението на съседен Афганистан, но там никой от тези народи не е получил дори автономия.
– Казахстан никога не е имал държавност и я получава като част от Съветския съюз.
– Монголия никога не е имала държавност и я формира само и единствено с помощта на Съветския съюз.
Беларус и Украйна за първи път получиха държавност в рамките на Съветския съюз в резултат на Великата октомврийска революция. А през 1991 година (също от Русия) придобиват пълна независимост.

Трябва да отбележим и ролята на Русия-Съветския съюз за развитието на държави като Китай, Виетнам, Северна Корея, Индия, Гърция, Алжир, Куба, Израел, Ангола, Мозамбик.
Ето до такива резултати е довела в исторически план „агресията“ на руснаците!
Със значителния принос на тази страна дори Швейцария доби независимост от Франция. Заслугата е на Суворов (преди 217 години), и от тогава Швейцария никога не е воювала.

Още заслуги на Русия:

– Освобождаването на Австрия от Третия райх през 1945 г.;
– Освобождението на Чехословакия от Третия райх през 1945 г.;
– II. Позицията на Екатерина Велика през 1780 г. със създаването на Лигата за въоръжен неутралитет и безусловната й и решаваща подкрепа на Русия за САЩ в борбата им за независимост от Обединеното кралство.
– на два пъти през последните 2 века Русия даде независимост на повечето европейски държави като унищожи последователно империите на Наполеон и Хитлер;
– Само благодарение на твърдата позиция на Сталин на преговорите със съюзниците САЩ и Англия, Германия след поражението й през 1945 г. запази своята държавност (макар и в две държави- ГДР и ФРГ);
-Позицията на Горбачов пък позволи обединението на двете Германии през 1990 г. За предаването на Източна Германия в западната зона на влияние тогава Горбачов не поиска никакви компенсации от Запада;

-Подкрепата на Египет от Съветския съюз, последвана от 1956-1957 и 1967-74 г. – Ключовата роля на Съюза за независимостта на Ангола през 1975 г.

И накрая най-важната заслуга: Съветският съюз изигра ключова роля в деколонизацията на повечето западни колонии. Става дума за Деколонизацията след 45 г., инициирана от СССР след победата му във Втората световна война.

В цялата си история Русия, независимо от това какво правителство и режим я управляват, последователно се е придържала към принципите на независимост и самоопределение на нациите и народите както на нейна, така и на чужда територия. Във всяка епоха и време тя винаги се е стремила и е градила многополюсен свят.

За съжаление тази нейна борба често е била за сметка на собствените й интереси. Ако в исторически план политиката на тази велика страна беше поне малко подобна на тази на Велика Британия, днес половината свят щеше да е част от руския свят във формат – Руско имперско общество. А руският народ, подобно на шейховете от Саудитска Арабия, щеше да се къпе в лукс, за сметка на колонизираните по британски маниер държави. Това щеше да се случи ако Русия ги колонизираше, а не ги освобождаваше типично по руски.

Ето защо половината днешен свят дължи живота си на Русия. И затова сте толкова виновни пред тази велика държава! Написах тази статия в памет на 20-те милиона съветски граждани, които бяха убити – унищожени от нацистите. Сега повече от всякога е важно да направим всичко, така че светът никога да не забрави приноса на съветския народ за освобождението на Европа от фашизма.
Учете история, господа, няма аргументи срещу нея.

Вилле Линдхолм

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

15 КОМЕНТАРИ

 1. Невероятен анализ. Историческа култура,каквато крещящо нямат нашите политически ДЕБИЛИ.На първо място Бойчето, но след него всички „лидери“ на проамериканските партии като генерал Атанас Атанасов, Ристето Иванов и Славчо.Ами щом с показно кръстене Бойчето успя да заблуди половината народ, за какво да говорим. Материалната мизерия от нашето упорито невежество обаче е на път да се докаже в близките месеци, когато нямаме никакви шансове за оцеляване. Така че една опразнена територия може да бъде поднесена на Ердо без проблеми.

 2. Голяма част от българите не сме забравили нищо.Обичаме Русия и така ще бъде.Никой и нищо не е в състояние да ни попречи.И децата ни знаят и четат историята.

 3. Горната статия отговаря напълно на историческата справка. Никой обаче досега не е събрал горната информация за да я противопостави на колониалната история на Европа и най-вече на Британия. И когато поредния малоумник пита,ами защо никой не иска да ходи и да живее в Русия, а избират Англия, Европа и Щатите, трябва да му се забива в муцуната горната стряскаща истина. Малка Португалия с 10 милионно население и тя е била колониална сила векове наред, пък пиратска Британия и сега се разпростира по цялата планета. Е знае ли ги нашия шибаняк Борисов тия неща???Абсолютно прав е проф. христов, дебили сме, само процентът може и да е по- голям от 80%.

  • Въпросът „амам защо не живееш в Русия а в Америка“ всъщност е изключително тъп и говори много зле за тия които го задават.
   Защото не разбират че тук има две политики – външна и вътрешна. Вътрешната политика на Запада поне досега беше по-добра, осигуряваше по-добър стандарт, законност, демокрация и т.н. Да са живи и здрави.
   Другата политика е външната и тя е коренно различна от вътрешната. Външната им политика и имперкса и грабителска, ако има някъде нещо да се гепи или слагаш твое правителство било то чрез преврат или по-непряка намеса или чрез агресия.
   И това което нас ни засяга като българи а и други нации са техните външни политики. Които са агресии, войни, бежанци.
   Така че на такива трябва да се отговаря така – това че имат висок стандарт не значи че трябва да се намесват на другите държави в работите, най-малко за това че тяхната цел не е да установят демокрация някъде а за да откраднат нещо.

 4. Докторът на военните науки Константин Сивков нарече бягството на двете бригади на ВСУ от района на Авдеевка разрушаване на ключов възел на украинската отбрана. „В Авдеевка се намира голям сериозен укрепен район на ВСУ, който се създава от осем години, опорен пункт на донбаската дъга. Отстъплението в този район значително опростява за съюзническите сили проблема с превземането на Авдеевка“, заяви Сивков пред вестник „ВЗГЛЯД“.
  „В случай на изтегляне на ВСУ от Авдеевка, възможностите за артилерийски обстрел на Донецк ще бъдат рязко намалени, а може би те дори ще бъдат напълно изключени. В крайна сметка основният огън на ВСУ беше от този район“, припомни експертът.

  • В четвъртък Министерството на отбраната на Русия съобщи за бягството от окупираните рубежи на подразделенията на 54-та механизирана, 56-а и 58-а мотопехотни бригади на ВСУ в районите на населените места Соледар, Артьомовск и Авдеевка на ДНР.
   Днес в медиите се появиха съобщения за освобождаването на село Пески – предградие на Донецк. “ По-рано заместник-командирът на 11-и отделен гвардейски мотострелков Енакиево-Дунавски полк на Народната милиция на ДНР Иля Емелянов съобщи, че Пески са „почистени наполовина“.

 5. Всичко изнесено е точно,само с някои забележки.Да у нас не е имало руски войски по една проста причина,че ние бяхме най преданият сателит.По този повод вицове дал господ.Никой не те освобождава ей току така.Русия винаги е гледала на България,като плацдарм за атака на Босфора.Фердинанд си навлече белята с мерака да стъпи на порфирената плоча в Цариград.Та дори един върл русофил като Иван Вазов се разочарова в края на живота си.Този финландски блогър едва ли знае тези подробности.При всичките си недостатъци от комунизма по- добро не е имало в България и за съжаление май няма и да има.Може ли някой ,,демократ“ да ми обясни защо 9(девет) милиарда бяха държани под домашен арест по заповед на уж Международната здравна организация едно финансово-фармацевтично котило,което прибра милиарди долари потънали в джобовете на най богатите в света северноамериканските политици.Това е демокрацията ви днес господа тарикати учили по месец два в Харвард уж.Та да крадеш не е нужно да си бил там.Има Бог и той рано или късно ще даде всеки му заслуженото.

  • Ако Русия беше гледала на България като на плацдарм,то на територията ни нямаше да можеш да се разминеш от руски войници.Първо мисли,после пиши.

 6. Слава на Русия! В момента България, нейните управляващи се кланят и почитат сатаната и изпълняват всички негови прищевки.

 7. Да здравствует товарищ Путин !!!!
  Да здравствует Россия !!!!!!
  Не валяй дурака, Америка !!!!!!

 8. За честта на истината ще кажа че в Русия всичко се решава там горе било от цар, император, вожд, генсек ИТН и винаги получава одобрение от народа. В най-новата история на Русия/СССР през 1939г. нападна Финландия /изглежда авторът е забравил този факт/, с възторг беше прието решението на Хрущов да подари Крим и Севастопол на Украйна, инвазията на Брежнев в Афганистан, да не говорим за местни конфликти като Чечня, Приднестровието, Грузия. Унгарските 1954 г. и Чехските 1968 г. събития. И ето сега Украйна. И пак Да здравствует товарищ Путин, Сталин, Брежнен, Хрущов и кой ли още…

 9. Най-гнусното вселенско чувство е неблагодарност.
  Велика Русия ни подари държава, а ние се изхрачихме върху нея. Не заслужаваме дори да стъпваме по земята на Ботев и Левски, напоена с кръвта на 200 хиляди руски войници и офицери.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Въведете кода за проверка: *